przyciamnianie szyb golf 3

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Snejk18 » 31 mar 2011, o 21:03

swatu napisał(a):przepuszczalnosć światła w bocznych przednich jak i czołowej szybie musi wynosić bodajrze 74%, inaczej zabierają dowod rejstracyjny, mandat i tak dalej...

Oj chyba nie do końca...
Przednia szyba może mieć przyciemniony tylko kilkunasto centymetrowy pasek od góry.
Boczne przednie coś takiego jak pisałeś 74-75% przepuszczalności.
Z tym, że spora część szyb jest już fabrycznie trochę przyciemniana, i ciężko jest dobrać folię która nie przekroczy tej granicy razem z fabrycznym przyciemnieniem.

swatu napisał(a):a tylne? zaróówno tylne boczne jak i tylne możecie sobie nazwet zaspawać i nikt sie nie ma prawa doczepić

Bardzo wiele osób tak myśli, ale nie jest to do końca prawda prawdą.
Całkowicie możesz je zasłonić tylko wtedy, gdy w dowodzie rejestracyjnym masz wpisane, że twój samochód to "VAN" (czy jakoś tak... były chyba takie cinquecento...).
W przeciwnym razie tylne boczne i tylna szyba muszą mieć przepuszczalność światła coś w granicach 20%.
Co i tak uniemożliwia zajrzenie do środka z zewnątrz :p
Snejk18
Fanatyk

Postprzez swatu » 31 mar 2011, o 21:08

Snejk18 napisał(a):Całkowicie możesz je zasłonić tylko wtedy, gdy w dowodzie rejestracyjnym masz wpisane, że twój samochód to
no widzisz a, kazdy mowi co innego,podobno wystarczy ze masz 2 boczne lusterka to tylne mozesz oklejac na maxa..... i badz tu madry :)
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Snejk18 » 31 mar 2011, o 21:12

swatu napisał(a):no widzisz a, kazdy mowi co innego,podobno wystarczy ze masz 2 boczne lusterka to tylne mozesz oklejac na maxa..... i badz tu madry :)

Powiedział mi to kiedyś diagnosta, więc chyba to prawda :p ale tak naprawdę to głowy sobie uciąć nie dam... ;-)
Snejk18
Fanatyk

Postprzez chela03 » 31 mar 2011, o 23:16

Gdy przyciemniałem szyby u siebie w golfie też miałem w planach przyciemniać szyby przednie boczne jednak po przejrzeniu przepisów znalazłem coś takiego o ile dobrze kojarzę, że po wejściu do Uni szyb przednich bocznych nie można wogóle przyciemniać, kiedyś był przepis jak koledzy pisali wyżej, że można przyciemniać folią ok 25%, teraz chyba jest to zabronione. A co do szyby tylnej, kupiłem folie w rolce z ALLEGRO za śmieszne pieniądze i w jednym kawałku folia wylądowała na szybie bez pęknieć, pęcherzów itd... Efekt jest jakby była ona przyciemniana w zakładzie, także tylną szybę idzie też bez problemu przyciemnić we własnym garażu ;)
chela03
Czytacz

Postprzez swatu » 1 kwi 2011, o 08:46

chela03 napisał(a):także tylną szybę idzie też bez problemu przyciemnić we własnym garażu
moze dasz jakas porade jak przyciemnic tylnia szybe z jednego kawalka.
swatu
VIP

Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czaro » 1 kwi 2011, o 08:57

swatu napisał(a):chela03 napisał/a:
także tylną szybę idzie też bez problemu przyciemnić we własnym garażu
moze dasz jakas porade jak przyciemnic tylnia szybe z jednego kawalka.

No przydałoby się, bo ja jak kilka lat temu ściemniałem to dzieliłem w połowie folię, gdyż w innym wypadku załamywało folię przez to że jest zaokrąglana.
W przednich drzwiach nie wolno w ogóle przyciemniać szyby folią ze względu na to że w razie wypadku strażaki mają problem dostać się do auta.
Ale ja mam prawie 3 lata lekko ściemnioną, kilka kontroli już było i chyba nawet się nie zczaili :-P
czaro
Members

Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez chela03 » 1 kwi 2011, o 10:40

Mogę wam powiedzieć koledzy tyle, że do tej roboty potrzeba dwóch ludzi, robiłem to z bratem. Pewnie to wszyscy wiecie, że najpierw spryskujemy folie wodą, szybe również, cała woda i tak zostanie usunięta więc nie ma co jej żałować. Przykładamy folie do szyby tak aby nigdzie nie było żadnego ubytku, aa potem tylko zabawa, zabawa i jeszcze raz zabawa z tym plastikiem co dają gratis do folii. Ja na niego dałem kawałek miękkiej cieńkiej szmatki ponieważ strasznie rysował folie, przez szmatke byto troche lepiej. A co do samej tylnej szyby zacznijcie od środka i sćiągajcie wode w każdym kierunku, ten plastik do ściągania u mnie dalikatnie podawał się na zginanie więc dopasował sie wszędzie do załamanej szyby ;)
chela03
Czytacz

Postprzez czaro » 1 kwi 2011, o 11:02

chela03 napisał(a):zacznijcie od środka i sćiągajcie wode w każdym kierunku

Tak się powinno robić z każdą szybą bez względu czy to tył czy bok.
czaro
Members

Postprzez chela03 » 1 kwi 2011, o 11:41

Tak, każdą szybę robi się tak samo, napisałem może coś co jest jasne ale była prośba o porade jak ja to zrobiłem więc napisałem, u mnie nie było z tylnią szybą problemu więc napisałem jak to zrobiłem :-P
chela03
Czytacz

Postprzez czaro » 1 kwi 2011, o 12:04

Szkoda tylko że te tańsze folie tak szybko tracą kolor. U mnie po oklejeniu szyb nie było nic widać w aucie a teraz widać praktycznie wszystko.
czaro
Members

Postprzez damian1993a » 1 kwi 2011, o 20:48

niewiem na ktorej aukcji zakupic ta folie
myslalem nad tym linkiem http://allegro.pl/folia-do-przyciemnian ... 88600.html

co o nim sadzicie nada sie:D?
do oklejania bede mial opalarke
damian1993a
Berbeć

Postprzez chela03 » 1 kwi 2011, o 23:04

http://allegro.pl/folia-do-przyciemnian ... 48936.html Ja kupowałem z aukcji której link podałem, nie było do czego się przyczepić :-)
chela03
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Stylizacja