Przyciemnianie szyb - lustro weneckie

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Cilala » 23 maja 2012, o 09:13

Witam
Planuje założyć folie lustro weneckie do mojego golfa mk3 variant. Auto jest w białym kolorze i chyba ta folia najlepiej by pasowała. Prosił bym o opinie oraz zdjęcia wnętrza tak oklejonego samochodu bo nie wiem jaka będzie widoczność.
Cilala
Berbeć

Postprzez Opik » 23 maja 2012, o 09:56

Dlugo to tych szybek miec nie bedziesz ;-) i lepiej jak trafisz na policje i zabiora dowod, zedrzesz i po problemie. Gorzej jak trafisz na zirytowanego uzytkownika ktoremu bedziesz walil po oczach i zamiast zdrapywania zapewnisz swiezy doplyw gotowki firme wstawiajacej szyby.

Aha, no i w razie jakiejkolwiek stluczki, nawet jak ktos Ci wyjedzie bedzie Twoja wina bo masz samochod ktory oslepia innych uzytkownikow drogi i stwarza niebezpieczenstwo.
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Emiczka » 23 maja 2012, o 13:54

No niestety tez odradzam, lepiej przyciemnij zwykła folią:)
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez chomik » 23 maja 2012, o 14:48

Opik ...
Kilku moich znajomych ma oklejone szyby fotochromem i nikt jeszcze nie stracil za to dowodu :)
chomik
Fanatyk

Rocznik: 1995
Silnik: 2000

Postprzez Poldek » 23 maja 2012, o 15:21

Walnij lepiej czrane szyby ;) a nie tam jakies dziwaczne lustra...
moj-golf/czerwony-mk3-1-6-t34903.html
Mój MK3 RED! Setup na 2012!
Poldek
Fanatyk

szybki

Postprzez szatanek666 » 23 maja 2012, o 17:21

ja mialem i dlugo na nich nie polatalem trafilem na upierdliwego piesa i po dowodzie tak ze zerwalem i mam spokoj zrob sobie lepiej czarne
szatanek666
Berbeć

Postprzez Opik » 23 maja 2012, o 20:40

chomik napisał(a):Opik ...
Kilku moich znajomych ma oklejone szyby fotochromem i nikt jeszcze nie stracil za to dowodu :)

Widzisz, zależy gdzie ktoś jeździ i jak trafi. Chłopak od którego kupiłem samochód latał na ksenonach masę czasu u siebie i nic, mi 3 dni po kupnie zabrali za to dowód.
Dla mnie raz że wygląda to wieśniacko, ale o gustach się nie dyskutuje, więc drugi argument ważniejszy - w słoneczny dzień napier...sz ludziom po oczach tak że naprawdę ktoś w końcu nie wytrzyma i zmusi do zmiany metod "tjuningowych". I to będzie najbardziej optymistyczne rozwiązanie, bo przez takie coś można spowodować wypadek
Opik
Members

Postprzez chomik » 23 maja 2012, o 22:55

Obrazek
Obrazek
Opik juz nie przesadzajmy ;]
Folia forochromatyczna to nie jest lustro ;] większe zagrożenie na drodze to juz HID xenon ;-) ;-) A czy folia czarna , fotochrom itd na przodzie to i tak dowod poleci :) A szyby tylnie samochodu możesz sobie nawet folia PCV zakleic i nie moga nic TObie zrobic za to .
A co do psiakow to jak sie uprze to wstawi ci mandat za zaśniedziałą kleme akusa ;) i podpisze zagrorzenie pożaru :cenzura:
chomik
Fanatyk

Postprzez Opik » 24 maja 2012, o 00:14

Nie pokazuj mi e36 proszę :lol:

No akurat nie do końca tak fajnie jest (jest dość obfita dyskusja na ten temat w innym wątku) z przyciemnianiem tyłu, bo musi to to mieć atest. Ale to już naprawdę marginalne przypadki gdzie się za to psiarnia dopieprza
Opik
Members

Postprzez Cilala » 24 maja 2012, o 07:45

W takim razie powiedzcie mi czy czarna folia będzie pasowała do mojego białego lakieru.
Cilala
Berbeć

Postprzez chomik » 24 maja 2012, o 15:32

Opik .. nieznajomosc prawa szkodzi :)

OZPORZADZENIE MTiGM Z 1997 r.
W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIAZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM BRANZOWYCH(Dz. U. 160 z pózniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca miec niczym nie ograniczone pole widzenia
w obrebie kata 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."

PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczacy w ruchu ma byc tak zbudowany,
wyposazony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewnialo dostateczne
pole widzenia kierowcy oraz latwe,wygodne i pewne poslugiwanie sie
urzadzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oswietlenia drogi
przy równoczesnym jej obserwowaniu."

REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy
w promieniu 180 stopni i do tylu w lusterka wsteczne i wymóg wyposazenia
pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu,
o ile lusterko wewnetrzne nie zapewnia dostatecznej widocznosci do tylu."

REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niz przednie i nie majace wplywu na pole widzenia
kierowcy mozna stosowac przyciemnienia o przepuszczalnosci swiatla mniejszej niz 70%."

Także na przod trzeba posiadac atest ze przepuszczalnosc swiatła jest wieksza niz 70% , jednak tyl mozesz miec nawet zaspawany blacha lub oklejone folia OneWay vision ktora posiada przepuszczalnosc światła 50% ;) tak jak to wyglada w 90% samochodow firmowych.

Cilala ... jak w ciemnych samochodach przyciemnienie wszystkich szyb wyglada ciekawie tak w jasnych samochodach wyglada to kiepsko
Obrazek

chyba ze okleisz cały komplet :
Obrazek
chomik
Fanatyk

Postprzez Opik » 24 maja 2012, o 23:35

Chomik, była naprawdę długa dyskusja na ten temat, z czego m.in. ja poświęciłem się i wykonałem telefon do komendy wojewódzkiej żeby podrążyć temat. I żeby było zgodnie z prawem wszystko to MUSZĄ mieć atest, nawet jeśli są z tyłu.

Wiem że w praktyce każdy na to leje, ja również, a 99,9% policjantów w drogówce też się o to nie przyczepia, bo wychodzą właśnie z takiego założenia jak Ty, że skoro wersje Van, albo samochody przedstawicieli handlowych mają często cały tył w reklamach, to można zrobić z szybami cokolwiek. No a tak nie jest niestety.

Co całkowicie nie zmienia faktu że jak będę zmieniał folię to pójdzie 80% przyciemnienia i nie będę sobie dupy zawracał atestem :lol:
Opik
Members

- - -

Powrót do Stylizacja