przyciemnianie szybek

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

przyciemnianie szybek

Postprzez strzeliniasty » 26 kwi 2009, o 13:37

witam

mam pytanie odnosnie przyciemniania szyb

w przyszlym miesiacu chce postawic golfa do zakladu gdzie przyciemniaja szyby(gosciu wydaje wszystkie atesty i homologacje) poniewaz poprzedni wlasciciel chyba sam to robil i z tylnej szyby folia zaczyna schodzic.
w chwili obecnej mam przyciemnione tylnia szybe i tylnie boczne, chce aby zdarli z nich folie nakleili nowe ale rowniez zeby przyciemnic szyby z przodu i tu rodzi sie moje pytanie

slyszalem wczoraj ze przednie szyby boczne maja miec min 75%przepustowosci swiatla i ze jak sie je przyciemni nawet najslabsza folia (25%) to auto nie przejdzie przegladu technicznego i ze policja moze za to zabrac dowod??

szczerze mowiac zglupialem i nie wiem o co chodzi, duzo aut jezdzi z wszystkimi szybami wrecz czarnymi i jezdza.

ja chce przyciemnic szyby w konfiguracji:

tylnia i tylnie boczne 50%
przednie w frzwiach o 25%
i zrobienie paska na przedniej szybie

prosze o odpowiedz tych co maja przyciemnione szybki i jak to jest z tym przegladem i niebieskimi

pozdrawiam
strzeliniasty
Members

przyciemnianie szybek

Postprzez K@mil » 26 kwi 2009, o 13:48

Wiec tak tylne mozesz zabic nawet deskami jesli masz lusterka zewnetrzne... przednia tak jak napisales musi miec 70% przepuszczalnosci swiatła... a jak przyciemnisz je folią 25% to nie bedziesz widział zadnej róznicy, tylko zabezpieczy ci szybe od włamania

strzeliniasty napisał(a):duzo aut jezdzi z wszystkimi szybami wrecz czarnymi i jezdza.

Przednie szybki moga byc przyciemnione ale tylko wtedy kiedy wyjda z takimi szybami z fabrykii sa one wtedy węglone tzn. opalone...
http://www.technicolor.pl/main.html

Tu masz poczytaj
http://www.przyciemnianie.com.pl/index.php?id=przepisy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez strzeliniasty » 26 kwi 2009, o 14:54

K@mil, no oki ale watpie zeby golfy, passaty, polowki, renowki, pełżoty te z lat 90tych mialy fabrycznie opalane szyby, w niektorych wogole nawet kierowcy nie widac przez przednie szyby wiec jak to jest??

a to przyciemnienie o 25% nie bedzie wogole widac rożnicy??

a gdyby nawet to chyba skusze sie nawet jak beda pelnily funkcje przed wybiciem szyby

tutaj zamieszczam kilka fotek z linkow ktore mi podales:

Obrazek Obrazek Obrazek

na podstawie tych zdjec watpie czy te samochody mialy fabrycznie przyciemnione przednie szyby.

ja chcialbym zrobic tak jak ten w tym mitasubiszi tyl ciemny a przod ledwo ledwo przyciemniony Obrazek
strzeliniasty
Members

Postprzez Shmatan » 26 kwi 2009, o 22:45

może po prostu właściciele olewają przepisy, a przeglądy przechodzą po znajomości?

Piecowe przyciemnianie możesz też sprawić sobie sam (tzn. nie fabrycznie), ale jest to już troszke większy koszt niż kawałek folii
Shmatan
Czytacz

Postprzez Sergio » 6 maja 2009, o 23:00

Kumpel w Audi A3 ma przyciemnione przednie-boczne.I już kiedyś przy policji zrywał tą folię.Ale na drugi dzien już fachamn mu naklejał nową.
Tak jak kolega pisze powyżej.....przegląd po znajomości.
Jego na zerwanie i na klejenie nowej stać.
Ale fakt faktem za du ze ryzyko przyciemniania przednich-bocznych.
Do tych procentow przepuszczalnosci światła to jest tak że czasem zwykła szyba niema tych 75%.A foli nie pozwalają tez naklejać ze względow bezpieczenistwa.Bo tak jak pisaliscie taką szybę ciężko zbić.
Sergio
Czytacz

Postprzez strzeliniasty » 6 maja 2009, o 23:29

co do przyciemniania to juz sie zdecydowalem ze oddam autko na zdarcie starych folii z tylniej i tylnich bocznych i przyciemnienie tylko tylnich szyb i zeby dodatkowo facho zrobil mi pasek na przedniej szybie nic wiecej juz mam dosyc urzerania sie z policja :P
strzeliniasty
Members

Postprzez jarekddz » 7 maja 2009, o 00:23

Ile kosztuje mocne przyciemnienie tylnych szyb? tj. tył i die tylne, boczne?
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez strzeliniasty » 7 maja 2009, o 00:46

jarekddz, ja za przyciemnienie tylnich szyb o 50% i zrobienie paska na przedniej - 300zl a cale auto 450
strzeliniasty
Members

Postprzez sitek699 » 7 maja 2009, o 09:21

u mnie 150zl za 3 tylnie powiem tak tyl mocniej a przod mozna dac jasniej lub wszystkie na LIGHT zalezy co kto lubi pozdro:) :]
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
sitek699
Members

Postprzez jarekddz » 7 maja 2009, o 11:42

Ja mam paski na wszystkich szybach, ale chciałbym przyciemnić tylną i dwie tylne boczne...
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez saladrus » 7 maja 2009, o 11:45

a ja mam wszystkie przyciemnione . . .
fajnie to wygląda ...
tylko że na przeglądzie kosztuję to 20 zł więcej .... ;-)
saladrus
Members

Postprzez adriian » 9 cze 2009, o 19:15

Ja wszystkie szyby przyciemnilem na 60% i kosztowalo mnie to 30 zl :)
Mozecie nie wierzyc ale wyszlo lepiej niz w nie jednym zakladzie zajmujacym sie tym fachowo, np moj wujo oddal golfa 4 do takiego zakladu za przyjemnosc wzieli 450 zl w dodatku na szybach widac biala obramowke bo albo im sie nie chcialo albo nie potrafili odprowadzic wody z kropek znajdujacych sie na tylnych wklejanych szybach, tak wiec mowie Wam warto sie samemu pofatygowac poswiecic jeden dzien ale miec zrobione porządnie ;) przy tym jakie oszczednosci :D
adriian
Berbeć

Następna strona

- - - przesyłki ekspresowe

Powrót do Stylizacja