Reflektory - Ori, Sonar, InPro, Hella - dyskusja.

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Skaktus » 6 sie 2010, o 11:00

Witam.

Do zeszłego roku, goflina posiadała reflektory ori, w tym wypadku na H4. Całość świeciła, tyle. Szału nie było, na krótkich niestety reflektor nie radził sobie najlepiej, droga byłą dobrze oświetlona na odległość ok 10 metrów max. Używałem żarówek H4 renomowanych firm jak Tungsram, Philips, Bosch.

Od zeszłego roku używam reflektorów Sonar z soczewką i długimi na lustrze bez soczewki. Poprawa jest widoczna i to bardzo. Wielu narzeka na sonary, ale niewielu wie, że nie kupuje Sonara tylko Yunan, które faktycznie są kiepskie. Sonar jak ja kupowałem, ma wybite nazwy Sonar na kloszu oraz na samej lampie. Lampy sa pakowane 2 pudełka z wyściółką z pianki, pudełka oznaczone logiem Sonar, pianka też z logiem Sonar. Dwa pudełka z Sonarami są włożone do jednego pudła, czarnego, z logiem Sonar. W pudle oprócz reflektorów miałem instrukcję użytkowania, homologację na papierze, przestrogę przed montowaniem HID i sporo ulotek Sonara ;)

Jako że czas zmienia upodobania, chciałem się dowiedzieć i posłuchać waszych opinii o reflektorach. Zastanawiam się nad innymi reflektorami, np InPro z podwójnym ringiem, bez soczewki lub podobne, ważne aby były dostępne w wersji czarnej.

Ogólnie zachęcam do dyskusji nad właściwościami świetlnymi na ŻARÓWKACH nie xenonie.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez e2 » 6 sie 2010, o 11:06

miałem hella mk4 look, świeciły całkiem, miałem sonary z soczewką, świeciły słabo w porównaniu do hella, miałem pseudo projektory, nie świeciły prawie w ogóle, mam oryginalne projektory hella - w końcu świecą jak powinny, wg. mnie nie ma lepszych lamp, jak są w bardzo dobrym stanie.
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 6 sie 2010, o 12:00

Dzięki za informację.

Aktualnie zdobycie projektorów Hella graniczy z cudem, to co jest to albo połamane i zniszczone, albo za grube pieniądze, raz widziałem za prawie 2000 używany komplet...

Co do Sonarów - jak pisałem - u mnie widoczna poprawa względem ori na H4.

Zastanawiam się nad FK, czyli tymi:

Obrazek

Jednak słyszałem opinie, że mają kiepskie doświetlenie pobocza, ktoś potwierdzi, zaprzeczy lub uzupełni wypowiedź ?

Ogólnie są to FK DEPO, a samo DEPO mnie odstrasza tandetą, kiepską jakością i sypaniem się bez powodu...
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez happysc » 6 sie 2010, o 15:45

ja polecam Hella a'la mk4 :) ja mialem w swoim golfie i swiecily dla mnie rewelacyjnie :) dobre oswietlenie pobocza i odleglosci przed autem :) i do tego wyglad tez poprawia i odmladza auto. a zarowki byly zalozone philips xenon effect :)
Było: Fiat 126p(93r), Golf III 1.9 CL TD(94r), GOLF II 1.3 CL(88r), Golf III 1.6 GL(97r), Audi A3 1.9 TDi(98r), MK3 GTi 20 Jahre(96r), MK4 TDi 110PS(01r)
Jest: Polo 6n2 GTi 125ps
happysc
Gaduła

Postprzez Skaktus » 6 sie 2010, o 16:22

mk4 niestety są tylko w chromie - takie info zdobyłem w sklepie, do tego drogie i nie podobają mi się ;)
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 6 sie 2010, o 16:55

mk4 look świecą ok ale są nieładne. wg mnie najlepiej świecą oryginalne lampy
killah

Postprzez gajdzik » 6 sie 2010, o 17:47

Skaktus napisał(a):mk4 niestety są tylko w chromie - takie info zdobyłem w sklepie, do tego drogie i nie podobają mi się ;)

co do ceny nie wypowiem się bo nie wiem, ale czarne ala mk4 są jak najbardziej...i według mnie wyglądają całkiem, całkiem... i robią je i hella i in.pro

a tu masz fotki lampek do naszych trójek:
http://www.golf3.pl/topics28/reflektory ... t25018.htm

ale jak tobie się nie podobają to przemyśl h4 w smokedzie....prezentują się na golfiskach elegancko...
gajdzik
VIP

Postprzez prezesik » 6 sie 2010, o 19:01

Skaktus napisał(a):Zastanawiam się nad FK, czyli tymi:

Jednak słyszałem opinie, że mają kiepskie doświetlenie pobocza, ktoś potwierdzi, zaprzeczy lub uzupełni wypowiedź ?

Miałem nówki H4 HELLA i świeciły znakomicie.

Obecnie posiadam FK i świecą jeszcze lepiej, ale niestety - jak piszesz - niedoświetlają zbyt dobrze pobocza. Światło bardziej skupia się przed autem.

Polecam założenie dodatkowych przekaźników, wtedy porządne markowe żarówki i nawet zwykłe H4 HELLA będą cudnie świecić (ale musi to być ori. HELLA).
prezesik
Members

Postprzez swatu » 6 sie 2010, o 20:37

a ja polecam ori lampy helli H1 swieca ładnie i po dobrze zrobiony smoked jeszcze bardziej dodaje im wygladu.
miałem osobiscie sonary i po 3 miesiacach musiałem ich sie pozbyc ze wzgledu na ich slaba jakosc.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 6 sie 2010, o 21:13

Ja nie mogę nic zarzucić sonarom, może dlatego że to rzeczywiście Sonar.

Dzięki za temat o reflektorach. W końcu wiem że Junan produkuje też inne reflektory, nie tylko Sonara - jak pisałem, ma on w swojej ofercie reflektor identycznie wyglądający, ale niestety fatalnej jakości i podejrzewam że większość z forumowiczów taki miała. W nich akurat występuje problem drgania i wypalania odbłysnika.

Wracając do FK - czy ktoś z was posiada foto, lub może takowe wykonać, najlepiej przy jasnej ścianie, celem pokazania jak wygląda granica światła, jak wygląda doświetlenie pobocza, czyli nasze __/ głównie chodzi mi o / w granicy światła.

Czy ktoś testował FK na firmowych H7 + przekaźniki ? Sonary na przekaźnikach są rewelka, H4 nie sprawdzałem, podejrzewam że podobnie.

Aktualnie celuję w FK również ze względu na szklany klosz. Czy ktoś może porównać ori na H4 vs H1 + H1 vs FK ?
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez kluz4 » 7 sie 2010, o 12:27

Skaktus napisał(a):mk4 niestety są tylko w chromie - takie info zdobyłem w sklepie, do tego drogie i nie podobają mi się ;)

Są nie tylko w chromie sprzedawca jest po prostu daleko w tyle hehe. A co do świecenia to świecą pięknie. Miałem H4 hella i po zamianie te świecą dużo dużo lepiej.

Obrazek

A co do ceny to zapewniam cię że jakościowo są zrobione bardzo solidnie, szklany klosz, nic w środku nie trzesie się, nie lata, więc warto dać troszkę więcej. Pozdro.
kluz4
Badacz tematu

Postprzez happysc » 7 sie 2010, o 12:57

zgadzam sie z kluz4, wiadomo jak to hella wykonanie idealne :)
Było: Fiat 126p(93r), Golf III 1.9 CL TD(94r), GOLF II 1.3 CL(88r), Golf III 1.6 GL(97r), Audi A3 1.9 TDi(98r), MK3 GTi 20 Jahre(96r), MK4 TDi 110PS(01r)
Jest: Polo 6n2 GTi 125ps
happysc
Gaduła

Następna strona

- - -

Powrót do Stylizacja