Ryflowane szkło do lamp a'la mk4

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Joker » 28 lut 2012, o 19:26

Siemka. Da rade coś takiego zrobić? Chodzi mi np. oszkło z seryjej h4 albo h1. Do soczewek ludzie czasem kładą ryflowane ale nie wiem jak będzie tutaj. Swiatło nie będzie się źle rozchodzić? Z ryflowanym szkłem widziałem jedną fotkę na lampach helli a'la mk4 i wyglądało to lepiej moim zdaniem :-)
Joker
Gaduła

Postprzez Opik » 28 lut 2012, o 19:36

Moim zdaniem skoro lampa jest tak zrobiona to co byś nie zrobił (poza renowacją i wymianą żarówek) to tylko pogorszysz sprawę. Nie po to ktoś oblicza kąty ryflowania, długość, głębokość, załamanie żeby pakować na oślep do innej lampy. Wystarczy że żarówka będzie wypadać centymetr w którąś stronę w stosunku do oryginalnych lamp z ryflowaniem i już zamiast układać strumień światła na drogę będzie go wysyłało w przestrzeń kosmiczną. A na drodze ciemno jak w dupie
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Joker » 28 lut 2012, o 19:51

Dzięki Opik :-) , wnoskując z tego co piszesz to chyba lepiej sobie zrobię przekaźniki w H4
Joker
Gaduła

Postprzez prezesik » 28 lut 2012, o 20:19

Joker napisał(a):sobie zrobię przekaźniki w H4
gorąco polecam - super sprawa. Po załozeniu przekaźników zwykła żarówka będzie świeciła tak jak porządny PHILIPS bez przekaźników.
prezesik
Members

Postprzez Opik » 28 lut 2012, o 20:47

A tak generalnie po co chcesz to robić?
Opik
Members

Postprzez Joker » 29 lut 2012, o 10:33

dla wyglądu. Szukam alternatywy dla ventoryjka i projektorów, ale na razie wpadnie smoked i przekaźniki
Joker
Gaduła

Postprzez Opik » 29 lut 2012, o 11:33

Weź oddaj do renowacji odbłyśniki, kup nowe porządne żarówki, rozbierz klosze i wyczyść je od środka; będzie dużo lepiej wyglądać i przede wszystkim świecić
Opik
Members

Postprzez Joker » 29 lut 2012, o 21:08

ok ok ale ile taka renowacja kosztuje? Moje H4 są jeszcze dobrym stanie :-) Zrobie tak jak Opik mówisz. Żarówy będą philpsa abo Osrama wpadną przekaźniki żeby to wyglądało będzie smoked. Nie chce zakładać ksenonu nawet do soczewki a odnowienie h4 na pewno poprawi widocznośc. A prawda to ze h1 w porównaniu do h4 to niebo a ziemia?? :-|
Joker
Gaduła

Postprzez Opik » 29 lut 2012, o 21:53

Prawda

Co do ksenonu - syf, malaria, kiła, mogiła i zabrany dowód :lol: 3 dni po kupnie swojego Golfa policja mnie zgarnęła przy wyjeździe z parkingu, historia dość ciekawa bo młodszy pan policjant był bardzo ambitny i koniecznie chciał pokazać kto tu rządzi. Skończyło się na zabraniu dowodu (tymczasowego jeszcze :lol: ), skróconym przeglądzie i lataniu po komendzie głównej policji w celu odebrania dowodu zanim wyślą (zarejestrowany 70km od miejsca przebywania więc musiałbym dymać tylko po to).
W kwestii technicznej - owszem, świecą dobrze, ale tylko dla Ciebie, z naprzeciwka albo przed Tobą mają *** i w żaden sposób nie idzie tego ogarnąć, bo regulacja na takie xenonowe żarówki nie działa zupełnie, na innej zasadzie działają.

Ile taka renowacja? Profesjonalna z tego co czytałem koło 50-70 zł, musisz sprawdzić u siebie w mieście. Ja musiałem swoje lampy rozebrać bo padło mi jedno mocowanie i świeciła sobie przed zderzak zamiast na drogę, więc przy okazji wyczyściłem DELIKATNIE odbłyśniki (trzeba uważać bo to delikatne cholerstwa), porządnie wyszorowałem klosze z obu stron i całą obudowę żeby żaden paproch mi się nie wciął na dołkach. Do tego nowe oryginalne żarówki Helli (co by się napisy zgadzały z kloszami :-D ) i złożenie wszystkiego do kupy

Jak to świeci? Wyjdę zaraz zrobić zdjęcia to zobaczysz

nie przeklinamy :-x
Ostatnio edytowano 29 lut 2012, o 22:03 przez Opik, łącznie edytowano 1 raz
Opik
Members

Postprzez prezesik » 29 lut 2012, o 22:04

Opik napisał(a):więc przy okazji wyczyściłem DELIKATNIE odbłyśniki (trzeba uważać bo to delikatne cholerstwa),
do odbłyśników polecam piankę K2 lub inną droższą do mycia szyb, aby się dobrze pieniła oraz bardzo miękką szmatkę w celu zebrania piany bez dotykania odbłyśnika, aby go nie porysować.
prezesik
Members

Postprzez Opik » 29 lut 2012, o 22:42

Przepraszam za przeklinanie, to wina szkoły i uczelni, tam tak mówili wszyscy :(

Tak to świeci:

Obrazek Obrazek

żeby nie było że przerabiane czy coś - w rogu masz licznik ze swoją bladzizną do porównania

z zewnątrz niestety już tak pięknie mi się nie udaje tego zfocić, brak polarka w takich chwilach drażni :-/ Generalnie jak kucniesz nawet to widać pięknie zarys odbłyśnika, postojówek, nie ma żadnej jasnej plamy tylko wyraźne krawędzie

Obrazek

edit: i proszę mi wybaczyć pierdzielnik na podwórku, pies się bawił :lol:
Ostatnio edytowano 1 mar 2012, o 19:05 przez Opik, łącznie edytowano 2 razy
Opik
Members

- - -

Powrót do Stylizacja