Światła dzienne - używacie ? Jakie modele, co polecacie ?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

led

Postprzez din » 28 lip 2010, o 09:33

Mi ostatni raz sie zarowka spalila jakies 2 lata temu (jedna). Oszczednosc paliwa jest nie zauwazalna i na pewno jest mniejsza niz 100ml. Według mnie montowanie swiatel do jazdy dziennej jest kompletnie bez sensu.
din ;))))
din
Badacz tematu

led

Postprzez Skaktus » 28 lip 2010, o 10:04

killah napisał(a):światło może mieć homo ale nie znaczy to że po zamontowaniu do auto będzie je nadal mieć.

Jeśli jest kolega zdeterminowany to i tak żadna rada nie pomoże;d szerokości

A dlaczego ma go nie mieć po zamontowaniu ? Równie dobrze można powiedzieć że pomalowanie halogenu na czarno = utrata homologacji, bo wówczas dokonujesz zmian w reflektorze, co powoduje utratę gwarancji. To samo przyciemnianie reflektorów, oklejanie itp.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 28 lip 2010, o 11:11

Skaktus napisał(a):
killah napisał(a):światło może mieć homo ale nie znaczy to że po zamontowaniu do auto będzie je nadal mieć.

A dlaczego ma go nie mieć po zamontowaniu ? Równie dobrze można powiedzieć że pomalowanie halogenu na czarno = utrata homologacji, bo wówczas dokonujesz zmian w reflektorze, co powoduje utratę gwarancji. To samo przyciemnianie reflektorów, oklejanie itp.

no bo tak jest lol

może polecieć za to dowód
killah

Postprzez saladrus » 28 lip 2010, o 11:23

a ja mam automatyczne światła dzienne ( golf usa)
saladrus
Members

Postprzez Skaktus » 28 lip 2010, o 11:55

killah napisał(a):
Skaktus napisał(a):

no bo tak jest lol

może polecieć za to dowód

No spoko, zamalowanie to ja rozumiem, bo światła się przerobiło, ale dlaczego dzienne po zamontowaniu mają nie mieć homologacji, mimo że ona jest wybita na szkle ?
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 28 lip 2010, o 13:37

Skaktus napisał(a):ale dlaczego dzienne po zamontowaniu mają nie mieć homologacji, mimo że ona jest wybita na szkle ?
jeżeli są to takie:

http://moto.allegro.pl/item1102489378_s ... ul_rl.html

to można je sobie o kant d... potłuc. Te światła ledwo widać. A sprzedawca napisze wszystko na aukcji, żeby tylko jakiś wiech to kupił.

Co innego to:

http://moto.allegro.pl/item1155311306_s ... _15cm.html

lub Hella

http://moto.allegro.pl/item1152861267_s ... molog.html

albo:

http://moto.allegro.pl/item1119136134_l ... gacja.html

Wg mnie reszta tanich diódek to szajs, który nie gwarantuje widoczności pojazdu na drodze.

[ Dodano: 2010-07-28, 13:38 ]
saladrus napisał(a):a ja mam automatyczne światła dzienne ( golf usa)
w którym miejscu są zamontowane?

[ Dodano: 2010-07-28, 13:44 ]
Ja u siebie mam dedykowane do MK3:

Obrazek

Obrazek
prezesik
Members

Postprzez Skaktus » 28 lip 2010, o 16:32

Ja aktualnie będę posiadał lampy jeszcze mocniejsze niż te 5 diodowe które pokazałeś ;)

A co do lapm dedykowanych do G3 - gdzie je kupiłeś ? Jaka cena ?

Szkoda że albo one albo halogeny...
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez saladrus » 28 lip 2010, o 16:52

prezesik25 napisał(a):a ja mam automatyczne światła dzienne ( golf usa)
w którym miejscu są zamontowane?

w golfie usa światła same się zapalają po spuszczeniu ręcznego , to są tzw światła dzienne , świecą trochę słabiej niż "krótkie"
wyłącznik u mnie ma tylko 2 pozycje "0" "1"
jak jest na zero nie ma długich w tedy ,jak dam na "1" to są krótkie i długie
saladrus
Members

Postprzez killah » 28 lip 2010, o 19:26

żadne dodatkowa nie niefabryczne światło nie będzie miało homologacji po założeniu do golfa. tak samo jak folie na szyby mają homo ale tylko na samą siebie bo po założeniu już nie
killah

Postprzez prezesik » 28 lip 2010, o 22:50

Skaktus napisał(a):A co do lapm dedykowanych do G3 - gdzie je kupiłeś ? Jaka cena ?

fartem na allegro same światła bez kierunków za 250 zeta prawie nówki. Oczywiście na kloszach wybite jest oznaczenie RL (dzienne), no i jest w nich zarówka 21W taka jak w kierunkach.

Potem widziałem na allegro komplet z kierunkami za 375 zł, a były też takie za 475 zł właśnie Hella.
Obecnie na allegro ich nie ma już od ponad roku.

[ Dodano: 2010-07-28, 22:52 ]
Skaktus napisał(a):Szkoda że albo one albo halogeny...
a po co mi halogeny... które zapalane są aż raz w roku jak jest gęsta mgła. Z resztą do pracy jeżdżę krajową "1", a nie po jakichś "zadupiach", więc halogeny mgielne są mi zbędne, wolałem kupić dzienne, przynajmniej PHILIPSY na przekaźnikach dłużej wytrzymują w lampach, bo włączam je tylko w nocy, aby oświetlały drogę (bo po to są stworzone).
prezesik
Members

Postprzez Skaktus » 29 lip 2010, o 12:23

prezesik25 napisał(a):
Skaktus napisał(a):A co do lapm dedykowanych do G3 - gdzie je kupiłeś ? Jaka cena ?

fartem na allegro same światła bez kierunków za 250 zeta prawie nówki. Oczywiście na kloszach wybite jest oznaczenie RL (dzienne), no i jest w nich zarówka 21W taka jak w kierunkach.

Potem widziałem na allegro komplet z kierunkami za 375 zł, a były też takie za 475 zł właśnie Hella.

a po co mi halogeny... które zapalane są aż raz w roku jak jest gęsta mgła. Z resztą do pracy jeżdżę krajową "1", a nie po jakichś "zadupiach", więc halogeny mgielne są mi zbędne, wolałem kupić dzienne, przynajmniej PHILIPSY na przekaźnikach dłużej wytrzymują w lampach, bo włączam je tylko w nocy, aby oświetlały drogę (bo po to są stworzone).

Cena lamp zaporowa, jak na kawałek plastiku, choć tutaj bardziej chodzi o fakt że towar jest niedostępny niż wartość samego przedmiotu.

Co do halogenów to przydają się. Nie każdy śmiga drogami krajowymi a i same halogeny przydatne są w deszczu itp. Jednak każdy używa takich świateł jak potrzebuje.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 29 lip 2010, o 14:28

Skaktus napisał(a):
prezesik25 napisał(a):

Cena lamp zaporowa, jak na kawałek plastiku, choć tutaj bardziej chodzi o fakt że towar jest niedostępny niż wartość samego przedmiotu.

Co do halogenów to przydają się. Nie każdy śmiga drogami krajowymi a i same halogeny przydatne są w deszczu itp. Jednak każdy używa takich świateł jak potrzebuje.

ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby

pozdrawiam
killah

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Stylizacja