killah napisał(a):
ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby
pozdrawiam
Dzienne światła jeśli są założone zgodnie z przepisami i są odpowiednio przystosowane, mogą służyć jako dodatkowe postojowe, ale wówczas po włączeniu drogowych musza drastycznie przygasać, co powoduje że nie oślepiają. Co innego że wiele typów nie potrafi ich założyć porządnie i kieruje je w górę żeby jak najbardziej walić po oczach i tacy oślepiają w dzień, w nocy czy w deszczu.
Druga sprawa to halogeny, które 90 % ludzi kieruje jak zwykłe światła w górę, tak aby oświetlać jak zwykłymi światłami drogowymi, choć ich przeznaczenie jest zgoła inne - mają świecić nisko i blisko, wielu tego nie rozumie dlatego oślepia.
Traktowanie wszystkich z góry to nieporozumienie. Wiem że tacy wkurzają niemiłosiernie, ale plaga tych ludzi niestety rośnie, bo coraz więcej tjuningofców ma założone wszędzie gdzie się da xenony, skierowane w niebo i to oni są najgorsi. Po moim mieście śmiga G3, czerwony, zamontowane światła Sonara chrom, walnięty w to ksenon 8000 K skierowany w nebo, do tego ksenon jakieś 6000 w halogeny + listwy LED po 5 zł z allegro i jeździ oświetlony jak choinka, co ciekawe, gliny go nie zatrzymują...I tacy oślepiają.
A mnie się czepiali za przyciemniany kierunek, z polską homologacją E20