Światła dzienne - używacie ? Jakie modele, co polecacie ?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Skaktus » 29 lip 2010, o 19:08

killah napisał(a):
ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby

pozdrawiam

Dzienne światła jeśli są założone zgodnie z przepisami i są odpowiednio przystosowane, mogą służyć jako dodatkowe postojowe, ale wówczas po włączeniu drogowych musza drastycznie przygasać, co powoduje że nie oślepiają. Co innego że wiele typów nie potrafi ich założyć porządnie i kieruje je w górę żeby jak najbardziej walić po oczach i tacy oślepiają w dzień, w nocy czy w deszczu.

Druga sprawa to halogeny, które 90 % ludzi kieruje jak zwykłe światła w górę, tak aby oświetlać jak zwykłymi światłami drogowymi, choć ich przeznaczenie jest zgoła inne - mają świecić nisko i blisko, wielu tego nie rozumie dlatego oślepia.

Traktowanie wszystkich z góry to nieporozumienie. Wiem że tacy wkurzają niemiłosiernie, ale plaga tych ludzi niestety rośnie, bo coraz więcej tjuningofców ma założone wszędzie gdzie się da xenony, skierowane w niebo i to oni są najgorsi. Po moim mieście śmiga G3, czerwony, zamontowane światła Sonara chrom, walnięty w to ksenon 8000 K skierowany w nebo, do tego ksenon jakieś 6000 w halogeny + listwy LED po 5 zł z allegro i jeździ oświetlony jak choinka, co ciekawe, gliny go nie zatrzymują...I tacy oślepiają.

A mnie się czepiali za przyciemniany kierunek, z polską homologacją E20
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 29 lip 2010, o 19:52

chyba nigdy nie dostałeś po oczach halogenem po zmroku odbitym od mokrej nawierzchni. NIE WOLNO UŻYWAĆ HALO W DESZCZ. zrozum :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:
killah

Postprzez prezesik » 29 lip 2010, o 21:18

Na CB do takich "deszczowców-halogenowców" idzie jedna i ta sama wiązanka: "Ej! K... Wyłącz te halogeny!!, Co Ty K... niedowidzisz!?... Oczy pitką zaszły?"

Albo: "...te xenony z allegro za 100 zł to sobie do traktora załóż wieśniaku.!!..."
prezesik
Members

Postprzez Skaktus » 31 lip 2010, o 16:25

killah napisał(a):chyba nigdy nie dostałeś po oczach halogenem po zmroku odbitym od mokrej nawierzchni. NIE WOLNO UŻYWAĆ HALO W DESZCZ. zrozum :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Sorka, powaliło mi się :wstyd: Jakoś wkręciły mi się że przeciwmgielne do deszczu :D
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez czepi » 31 lip 2010, o 16:48

killah napisał(a):ja bym osobie która używa halo w deszczu młotkiem pozbijał halogeny + światła dzienne i wszystkie szyby

POPIERAM CAŁYM SERCEM
czepi
Members

Postprzez czesiek » 31 lip 2010, o 20:32

czesiek
Czytacz

Postprzez Skaktus » 1 sie 2010, o 15:45

Po 1 cena 249 zł jest z kosmosu. Te lampy nie są tyle warte, są to zwykłe Depo z którymi mam niemiłe doświadczenia - parowanie, nie trzymanie się wewnątrz otworu itp. Obecnie posiadam przyciemniane DEPO, nie klary, w których po roku popękały łapki w kierunkach i pordzewiały metalowe łączenia do tego urosły mi w nich glony bo światła puszczają wodę.. Po 2 nie podobają mi się osobiście takie wynalazki jak klary w miejscu blend, alr to tylko moje zdanie. Ja zamiast bawić się w dodatkowe pozycyjne założył bym w to miejsce halogeny. Na tych pozycyjnych i tak jako dziennych nie możesz jeździć, ze względu na brak oznaczenia RL o którym nawet nie pisze sprzedający tylko odrazu mówi że są to dodatkowe pozycyjne. Nawet jak byś je wykorzystał jako dzienne, to 12 diod to stanowczo za mało aby być widocznym na drodze w słoneczny dzień. Jako dodatkowe pozycyjne może być, to już twój gust.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez darkmen21 » 16 sie 2010, o 14:41

Światła dodatkowe do jazdy dziennej-opinie??jak dla mnie fajna sprawa do Calibry i kadeta :wstyd:

a tak na poważce to jest chyba największy wyraz beznadzieji,wolałbym mieć brewki,
oszczędność paliwa-no nie bawcie mnie, energi i żarówek??bez przesad,

żeby szpecić golfa aby zaoszczedzić w skali roku 8 zeta??dziękuje postoje
darkmen21
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez PiJey88 » 16 sie 2010, o 16:51

darkmen21 napisał(a):a tak na poważce to jest chyba największy wyraz beznadzieji,wolałbym mieć brewki,

:padam: :padam: :padam:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 17 sie 2010, o 16:54

PiJey88 napisał(a):
darkmen21 napisał(a):a tak na poważce to jest chyba największy wyraz beznadzieji,wolałbym mieć brewki,

:padam: :padam: :padam:

Mi w skali roku wyjdzie znacznie więcej, choćby na samych żarówkach, ale to już inna sprawa.

Jeśli ci się nie podoba wizualnie to nie oceniaj, ja tutaj nie pytałem o walory wizualne. Każdy ma swój gust i tyle.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez kamilecki » 21 paź 2010, o 23:04

Mnie się podobają światła dzienne w starych A3,

TJ: światła długie świecące na 50% mocy.
kamilecki
Gaduła

Postprzez prezesik » 22 paź 2010, o 07:19

kamilecki napisał(a):Mnie się podobają światła dzienne w starych A3,

TJ: światła długie świecące na 50% mocy.

Kiedyś myślałem, aby tak zrobić w swoich FK, długie dodatkowo połączyć szeregowo pod 12V i będą świeciły na 50% MOCY, CZYLI OK. 6v na żarówkę :)
Tylko wszystko co nie oryginał i bez atestu jest z urzędu ścigane...
prezesik
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Stylizacja