Światła dzienne - używacie ? Jakie modele, co polecacie ?

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Skaktus » 27 lip 2010, o 13:51

Witam.

Używacie w 3 świateł dziennych ? Zamontowałem znajomemu światła dzienne, każdy reflektor to 16 diod. Zastanawiam się nad zakupem nieco mocniejszych lamp, co myślicie o tych ?

http://allegro.pl/item1158737255_lampy_ ... ja_rl.html

Zastanawiam się czy rzeczywiście zaświecą jaśniej niż obecnie 16 diod na lampę.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez e2 » 27 lip 2010, o 13:57

ja powiem tak - ja się zastanawiam, ale powiedziałem, że nie zamontuję, póki nie znajdę pasujących do golfa lamp. A da się, bo o tym wiem. Mimo wszystko to oszczędność wszystkiego więc czemu nie? Poza tym, ładnie wkomponowane w zderzak fajnie by się sprawdzały.
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez garas1 » 27 lip 2010, o 14:58

e2 spoko by wyglądały w blendzie obok kieunkowskazu :-) krótkie lub długie bez halogenu ja prubuje takiego poszukać :]
garas1
Gaduła

Postprzez e2 » 27 lip 2010, o 15:00

jakbym kupil takie lampy z homologacją + RL za mniej niz 40zł to bym się mógł pobawić i pokombinować:P
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez PiJey88 » 27 lip 2010, o 15:04

ja cały czas nie czaje po co montować takie pseudo światełka które wyglądają jak z choinki zerwane... przecież to jest beznadziejne, przynajmniej ja tak uważam....
i nie rozumiem co się zyskuje używając takie światełka zamiast seryjnych, bo oszczędnością paliwa to raczej nie można nazwać...
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Skaktus » 27 lip 2010, o 16:40

PiJey88 napisał(a):ja cały czas nie czaje po co montować takie pseudo światełka które wyglądają jak z choinki zerwane... przecież to jest beznadziejne, przynajmniej ja tak uważam....
i nie rozumiem co się zyskuje używając takie światełka zamiast seryjnych, bo oszczędnością paliwa to raczej nie można nazwać...

Brak konieczności włączania świateł, oszczędność na paliwie, niewielka ale jest, oszczędność na żarówkach, oszczędność alternatora itp. Wyłączenie świateł (mając dzienne nie trzeba mieć włączonych pozycyjnych) daje nam oszczędność na poziomie 170 W. To z kolei przekłada się na wolniejsze wyladowywanie akku szczególnie w zimie, co np. dla mnie pokonującego sporo krótkich dystansów ma znaczenie.

Po 2 kupując światła za 50 zł wiele się nie spodziewaj, porządne dzienne zaczynają się od minimum 100 zł, te lepsze które pokazuję, posiadają aluminiowe obudowy itp, więc ich wykonanie stoi na b. wysokim poziomie.

Swoje światła, chcę ładnie wmontować w kratkę pod kierunkami. Aktualnie już używam dziennych, ale trochę za słabo świecą jak dla mnie. Kratki ładnie można wyciąć, dzienne zamontować w kratkach a całość wkręcić w zderzak żeby nie odpadło na jakimś wyboju. Co wy na to ? ;)
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 27 lip 2010, o 17:23

zgadzam się z PJ. wieś i bzdurny wynalazek wg mnie. Zużycie żarówek powiadasz. To może wcale nie jeździj bo opony niszczysz. Zanim ci się zwróci w zaoszczędzonym paliwie koszt takiego światła to już dawno ci się popsuje. Z tego co wiem aku służy tylko do odpalania auta bo potem już wszystko leci z alternatora?

włączając dziennie nie trzeba pozycyjnych? to uważaj jak ktoś ci kiedyś tył rozbije.

ino głupota i wymysł allegrowy
killah

Postprzez PiJey88 » 27 lip 2010, o 18:23

Skaktus napisał(a):Brak konieczności włączania świateł, oszczędność na paliwie, niewielka ale jest, oszczędność na żarówkach, oszczędność alternatora itp. Wyłączenie świateł (mając dzienne nie trzeba mieć włączonych pozycyjnych) daje nam oszczędność na poziomie 170 W. To z kolei przekłada się na wolniejsze wyladowywanie akku szczególnie w zimie, co np. dla mnie pokonującego sporo krótkich dystansów ma znaczenie.

a te co założysz same się zapalają? jak są po stacyjce to na pewno ci nie pomogą przy odpalaniu w zimę :-P

oszczędność na paliwie ? :wstyd: :wstyd: :wstyd: rocznie zaoszczędzisz może litr bo wątpię aby więcej, co daje jakieś 4 zł :wstyd: :wstyd: :wstyd:

oszczędność alternatora? mój ma już 14 lat i nie widzę oznak aby się zbliżał jego koniec a mam na prawdę sporo prądożernych spraw w aucie

jak już chcesz tak oszczędzać aku i alternator to proponuje wymontować radio (bo ona najwięcej ci zjada prądu) :-P

i nikt mi nie powie że da się "ładnie" wkomponować diodowe żaróweczki w stylistykę golfa 3 :wstyd: jak widzę stare ople i vw, które maja pozakładane "światła do jazdy dziennej" to mi trochę żal tych ludzi (bez obrazy dla nikogo)

Jestem całkowitym przeciwnikiem oblepiania golfa takimi wynalazkami :cisza:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez kluz4 » 27 lip 2010, o 20:32

Też pokonuję sporo krótkich dystansów, auto pod chmurką zima nie zima i jakoś nie założył bym tej chińszczyzny nawet za dopłatą. Z całym szacunem Skaktus, alo to jes robienie choiny. Pozdro.
kluz4
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 27 lip 2010, o 20:46

Ja cały czas używam dziennych, ale tych ori Hella dedykowanych do MK3 na żarówkę 21W.
Wg mnie żadnej to oszczędności nie przynosi, a fajnie wygląda, no i bezpieczeństwo lepsze na drodze. Napewno lepiej mnie widać na drodze niż takiego opla calibre na soczewkach.
Wg mnie wszystkie światła dzienne z allegro diodowe do 120 zł to szajs. Ja za same dzienne do MK3 w miejsce halogenów dałem 250 zł. Kiedyś na allegro był komplet z kierunkami, który kosztował 475 zł. Te światła diodowe nie mają homologacji RL i byle Pała może Ci wlepić mandat.
jeżeli chodzi o pozycję to od czerwca 2009 nie ma potrzeby włączania ich razem z dziennymi. W dzień tylne pozycje prawie na nic się nie zdają, bo ledwo je widać. Chodzi o to, abyś był widoczny na drodze dla jadących z przeciwka.
Ja mam dzienne podłączone poprzez przekaźnik, który bierze prąd wzbudzenia od cienkiego kabelka z alternatora. Po uruchomieniu silnika włączają się dzienne. Oczywiście w kabinie mam osobny wyłącznik, aby dzienne wyłączyć w nocy.
prezesik
Members

Postprzez Skaktus » 27 lip 2010, o 22:18

Światła które pokazuję i które mam, choć kosztowały 100 zł, posiadają homologację E13, E11, RL, więc pałki tutaj nic nie zdziałają.

Odległości od podłoża i pomiędzy lampami zachowane zgodnie z przepisami. W nowych autach tylne pozycyjne się nie świecą z dziennymi, jak i również od końca 2009 roku w starszych też nie muszą - nowelizacja przepisów.

Co do przeróbek i czy się podoba. Każdy ma inny gust. Jeśli ktoś wmontuje lampy pod skosem, do tego dowali listwy led to tak, już wiocha, jednak ja tego nie robię i nie mam zamiaru. Mi odpowiadają w kratkach w dole i taki mam zamiar zrobić. Równie dobrze można stwierdzić że nalepki ma aucie to wioska, każdy to inaczej widzi.

Co do akumulatora, zeszłej zimy, kiedy musiałem jeździć po 10 razy dziennie na odległości 4 - 6 km akumulator nie miał kiedy się naładować i miałem już raz nieprzyjemności. Akku mam nowe, Centra CA+, ładowanie sprawne. Żarówki mam na przekaźnikach, więc idzie na nie ok 14 V, co powoduje że szybciej padają a pod koniec ich życia widać że świecą wyraźnie słabiej, przy obecnych + 90 % wymieniałem żarówki co 2 - 3 miesiące. Za lampy zapłacę ok 160 zł z wysyłką, żarówki wymieniam ok 3 - 4 razy w roku jak do tej pory, co daje 120 zł rocznie. Po dziennych które mam, drogowe od początku lipca świeciły mi się raz, wczoraj w czasie deszczu, przez ok godzinę. Policja również ani razu mnie jeszcze nie zatrzymała, choć mijałem kilka patroli. Prędzej bał bym się xenonów niż dziennych. Co do paliwa, nie wiem ile w tym prawdy, jednak oszczędności określano na poziomie ok 200 - 300 ml paliwa na ok 100 km. Co przy 10 000 km daje oszczędność na poziomie ok 100 zł - tyle dowiedziałem się na stronach traktujących o tego typu oświetleniu. Ile w tym prawdy - nie wiem. Mam również na oku inne światła, które w zestawie mają dodatkowo homologację na papierze.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez killah » 27 lip 2010, o 22:23

światło może mieć homo ale nie znaczy to że po zamontowaniu do auto będzie je nadal mieć.

Jeśli jest kolega zdeterminowany to i tak żadna rada nie pomoże;d szerokości
killah

Następna strona

- - -

Powrót do Stylizacja