Szyby w mk3

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Szyby w mk3

Postprzez kamilek5320 » 25 lip 2011, o 17:28

Witam. Mam takie pytanie, czy ktoś przyciemniał wszystkie szyby oprócz przedniej w swoim golfie szara folia lub tzw lustrzana???? Interesuje mnie jak to wygląda na samochodzie.
kamilek5320
Berbeć

Szyby w mk3

Postprzez Snejk18 » 25 lip 2011, o 21:46

Najpierw to Cię powinno zainteresować czy takie coś jest legalne.
Jak przyciemnisz wszystkie szyby to jeżeli nie masz znajomego diagnosty, to nikt Ci przeglądu nie podbije. A nawet jak przejdzie to przy pierwszej lepszej kontroli poleci Ci dowód.
Nie wiem jak jest z szarą, ale lustrzane folie, to chyba w ogóle są zakazane.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez RAQnio_V » 26 lip 2011, o 13:22

tak jak piszę Snejk18, a po drugie to z "lustrzaną" to chyba w ogóle nie będzie wyglądać :(
jak już chcesz przyciemniać to tylko szyby tylne. Wedle przepisów możesz je nawet przyciemnić całkiem. ale czołowa nie może być w ogóle, a przednie boczne muszą przepuszczać min. 70% światła (choć policja upiera się, że 85%).
Wąsko i wysoko... Na przekór stereotypom :D
RAQnio_V
Badacz tematu

Postprzez BartheZz_3 » 26 lip 2011, o 14:09

Hmm ja slyszalem ze przednia mozna na 7% zrobic w ciemno (przepuszczalnosc swiatla 93%)...
ale glowy uciac sobie nie dam:-)
jezeli sie przyciemnia z atestem dozwolona folia to na pewno nic nie grozi co nie??:-)
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Snejk18 » 26 lip 2011, o 23:05

BartheZz_3 napisał(a):jezeli sie przyciemnia z atestem dozwolona folia to na pewno nic nie grozi co nie??:-)

Jeżeli folia ma atest, to jest dopuszczona do użytku. Ale poszczególne szyby i tak możesz przyciemnić tylko do pewnego stopnia (określonego w przepisach) i w żaden sposób tego nie przeskoczysz.

RAQnio_V napisał(a):Wedle przepisów możesz je nawet przyciemnić całkiem.

Nie do końca :p jeżeli w dowodzie masz wpisane "van" to tak, możesz je nawet zaspawać. Natomiast, jeżeli nie masz takiego wpisu, to tylne szyby muszą mieć chyba minimum 35% przepuszczalności.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez killah » 27 lip 2011, o 23:58

bla bla bla :P

robisz w warsztacie szyby. dostajesz papiurek i tyle. Jak widać trochę więcej niż 30 % na przodzie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb7 ... 0e5e6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77e ... e8142.html

policjanci przczepili się do mnie za te szyby. pokazałem im papierek od firmy która zrobiła szyby i sobie pojechali.
killah

Postprzez Snejk18 » 28 lip 2011, o 00:10

To nie wiem dlaczego w zeszłym roku diagnosta nie chciał mi przepuścić samochodu na przeglądzie, dopóki nie zerwałem foli z szyb... To co napisałem wyżej, nie jest moim wymysłem, tylko faktem, który sprawdziłem na własnej skórze...

killah napisał(a):robisz w warsztacie szyby. dostajesz papiurek i tyle.

W sumie, ja czegoś takiego nie miałem. Ale gość się nawet mnie o to nie spytał, tylko kazał zerwać folę...
Snejk18
Fanatyk

Postprzez manolo » 24 sie 2011, o 22:18

Tylne szyby możemy sobie zamalować nawet farbą olejna i nie ma nic do rzeczy wpis w dowodzie .rej. czy to van czy kombi, coupe czy traktor . Według przepisów przepuszczalność światła nie może być mniejsza niż 75% w szybach przednich bocznych oraz czołowej, reszta ich nie interesuje . Odradzam wszystkim oklejanie przednich szyb,czy prędzej czy później i tak tą folie trzeba będzie zdrapać, lepiej kasę zainwestować w coś bardziej pożytecznego. :-D
manolo
Berbeć

- - -

Powrót do Stylizacja