Uważajcie na XenonY !

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Uważajcie na XenonY !

Postprzez RadaR » 20 paź 2008, o 19:36

Witam !

jak w temacie - policja wziela na "cel" wysokonapieciowe oswietlenie montowane do samochodow.... h1, h7... i na nic tlumaczenia, ze swieca rowno, nie oslepiaja, ze soczewki i itd... Wymagane smopoziomowanie i spryskiwacze wysokocisnieniowe... k... :-x a tak teraz dobrze swieci - trzeba bedzie wrocic do zwyklych zarowek ???? ech, szkoda.

Pzdr_R
RadaR
Czytacz

Uważajcie na XenonY !

Postprzez QKi89 » 20 paź 2008, o 20:43

Skąd masz takie info :?: :-|
Mój Mysticblue GT - zapraszam ;-)
QKi89
Badacz tematu

Postprzez Fasol » 20 paź 2008, o 20:45

kutwa a miałem montować :/ :/ :/
Fasol

Postprzez marcinkoz2910 » 20 paź 2008, o 22:46

RadaR, co do tego to się zgadzam
RadaR napisał(a):spryskiwacze wysokocisnieniowe
ale jak z tym drugim to nie wiem :niepewny:
marcinkoz2910
Members

Postprzez sebinho » 20 paź 2008, o 23:24

to proste że jak xenony to i spryskiwacze
sebinho
Badacz tematu

Postprzez Cysiu_NS » 21 paź 2008, o 00:11

seryjnie niektore auta niemaja wiec niemoga byc wymagane w dodatku auta do 99 nie musza posiadac sraszania a poziomowanie w przepisach nie jest jasno okreslone nie pisze ze musi byc automatyczne
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Dziku » 21 paź 2008, o 07:05

Tak w sumie to nie nowość bo zawsze się tego czepiali. Trzeba mieć farta i tyle :hyhy: Fasol Ty już się nie wykręcaj od xenonu :looka:
Dziku
Gaduła

Postprzez RadaR » 21 paź 2008, o 09:08

QKi89 napisał(a):Skąd masz takie info :?: :-|

Hej !
Po pierwsze, mojemu kumplowi ( VW Passat B5 - po lifcie :) ) miał załozone "x" no i panowie smutni zabrali dowodzik, bo stwierdzili " jak stał Pan za nami to az nam się ciepło zrobiło w aucie " , po drugie wczoraj takze w antyradiu wypowiadal sie ktoś z "pentagonu" ze biora to na celownik " młodych ludzi którzy chca podrasowac "optycznie " swoje samochody - głównie chodziło mu o oslepianie innych uzytkowników dróg.. Tutaj akurat ma racje bo czasem jak świeci to uuuuuu..... Co zrobić, trzeba bedzie uwazac. Moze sie zaczac kolejne polowanko tak jak w przypadku ciemnych szyb :) Jestem ciekaw co na to potentaci z allegro sprzedajacy cale zestawy "x" już od 180,00 pln :) ?????????????
A spryskiwacze to pewnie metoda na adama slodowego bedzie mozna zalozyc, gorzej bedzie z samopoziomowaniem.
Czy jest jakas konkretna informacja gdzies - co jest wymagane przy "x" w aucie ? tak wiecie, zeby sie bylo mozna oprzec o jakies paragrafy itd ?

Pzdr_R
RadaR
Czytacz

Postprzez Imper » 21 paź 2008, o 19:10

Wyposażenie pojazdu w tego typu żarówki jest możliwe w przypadku, gdy zostaną spełnione stosowne warunki prawne i techniczne w tym zakresie. Prawidłowe oświetlenie drogi przed pojazdem istotnie wpływa na bezpieczeństwo w ruchu drogowym, zapewniając dobrą widoczność dla kierującego tym pojazdem. Należy podkreślić, że dobre oświetlenie drogi zależy nie tylko od rodzaju zastosowanych żarówek, ale i prawidłowo ustawionych świateł oraz czystości szyb reflektorów. Oświetlenie zewnętrzne pojazdów powinno spełniać wymagania techniczne określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia z dnia 31 grudnia 2002r. Dz.U. Nr 32 poz. 262 z 26 lutego 2003r. z późniejszymi zmianami.

Żarówki H4 są to żarówki żarnikowe, dwuwłóknowe. Źródłem światła jest w nich żarnik wykonany z drutu wolframowego, który jest umieszczony w bańce szklanej wypełnionej gazem. Zwykłe żarówki są wypełniane argonem, natomiast halogenowe (oznaczane literą H) gazem, zwanym halogenem, powstałym ze związków jodu i bromu.

Sprzedawane na Polskim rynku motoryzacyjnym żarówki H4 o poświacie niebieskiej to nic innego jak zwykła żarówka H4 z tym tylko, że do atmosfery żarnika dodany jest szlachetny gaz ksenon, ponadto na niektórych żarówkach bańkę pokrywa się dodatkowo niebieskim filtrem, co w konsekwencji sprawia wrażenie niebieskiej poświaty. Emitowane przez tę żarówkę światło nie jest tak naprawdę niebieskie ale białe - zgodnie z międzynarodowymi specyfikacjami dotyczącymi światła białego. Światło tylko wygląda na niebieskie w porównaniu z cieplejszym i bardziej żółtym światłem emitowanym przez żarówki bez domieszki ksenonu. Światło to wydaje się wyraźnie bielsze w porównaniu ze światłem dziennym.

Należy zaznaczyć, że wszystkie wymienne żarówki używane jako oświetlenie zewnętrzne pojazdów muszą spełniać warunki zawarte w regulaminie europejskim 37 (R37) ECE (Europejskiego Komitetu Elektrotechnicznego). Wszystkie rodzaje światła (reflektorowe, sygnalizacyjne i żarówki), które posiadają homologację ECE są oznaczone znakiem E (E1, E2, ...) oznaczając kraj, w którym żarówka jest dopuszczona do stosowania. Żarówki posiadają ponadto numer certyfikatu homologacji, np. E1 - 2AB. Żarówki wymienne, które nie mają homologacji nie są dopuszczone do stosowania w reflektorach samochodowych w normalnym ruchu drogowym. Zamontowanie tych żarówek w ostateczności może skutkować zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego podczas kontroli drogowej przez policjantów oraz niedopuszczeniem do ruchu przez uprawnionego diagnostę podczas przeprowadzanego okresowego badania technicznego pojazdu.

cos takiego znalazlem na jednej ze stron
Imper
Members

Postprzez Imper » 21 paź 2008, o 19:15

nie wiem jak wy ale ja porcz homologacji nie znalalzem nic w kodeksie moze cos przegapilem bo troche tego jest ale mowie ani slowa o spryskiwaczach i samopoziomowaniu... wiec chyba kluczowa wydaje sie homologacja na lampach i zarowkach no i same ustawienie swiatel
Imper
Members

Postprzez RadaR » 21 paź 2008, o 21:20

hej!

No, to teraz jak masz lampy i zarniki z hodpowiednia homologacja oraz przyzwoicie ustawione swiatla to nie zostaje nic innego jak odmowic przyjecia mandatu i sad grodzki.
dzieki za wykladnie.
pzdr_r
RadaR
Czytacz

Postprzez Fasol » 21 paź 2008, o 21:27

Panowie możecie mi uwierzyć na słowo- do xenonów potrzebny jest klosz D2R i spryskiwacze,podobno są jeszcze dalsze procedury typu przetworniki,poziomowanie itp. itd. ale tego nie jestem pewien... wiem na bank o spryskiwaczach i kloszach,
cya !
Fasol

Następna strona

- - -

Powrót do Stylizacja