Wypełnianie plastku

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Wypełnianie plastku

Postprzez Joker » 1 lut 2012, o 22:38

Witam :-) . Nie wiem czy to bedzie najwlaściwszy dzial ale zamieszczam tutaj.
Chcialbym wypelnić wgłebienia na kierunki w lampach sonara, porzedni właściciel prysnał je na czarno i troche lepiej to wygląda.Chodzi mi o to:
Obrazek
Czym to zrobić szpachla do plastiku, żywica, coś jeszcze? Czekam na pomysły może ktoś zajmuje sie plastikami to będzie w stanie coś doradzić.
Pozdro :-)
Joker
Gaduła

Wypełnianie plastku

Postprzez thomasg » 2 lut 2012, o 09:00

cieżko po zdjęciu określić (na żywo takich lamp nie widziałem) jak głęboki jest dołek/miejsce po kierunku . Szpachla do plastiku jeśli jest tam głęboko może pękać , temperatury w reflektorze są dosć duże ty bardziej jesli jeździ się po mieście i zmieniają się szybo. Pewniej byłoby żywicą , tylko żeby nie ugrzęznąć przy modelowaniu ( szlifowaniu ) musiałbyś precyzyjnie ją nałożyć . Malowania i tak nie unikniesz . Mam szpachle do plastiku i kilka razy jej w różnych miejscach użyłem - w głębokich rysach/dziurach, po pierwsze ze ją lekko wciagało jak zwykłą , po drugie po nałożeniu kolejnych warstw element można zaliczyć do 'nie elastycznych' - to w przypadku listw, plastików wnętrza itp. Na lampach gra rolę ta temperatura, łatwiej byłoby raczej żywicą z kawałeczkiem maty choć jak pisałem nie wiem jak głęboko / jak grubo musisz tam cokolwiek nałożyć .
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 2 lut 2012, o 09:16

Jesli chcesz to zrobic to tylko zywica, zmatowac powierzchnie, nalozyc kilka warstw maty szklanej + zywica poliestrowa, poczekac az wyschnie (jesli przerwa bedzie powyzej 24h to znowu zmatowac) i tak do wypelnienia...
jak za duzo polozysz na raz to sie spali, wyda duza ilosc ciepla i cholera wie co moze sie stac z lampa ;-)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Joker » 2 lut 2012, o 16:26

Dobra czyli już wiem czym i m,niej wiecej jak :-) . Wgłebienie ma ok 3cm. A w jakich warstwach nakladać tzn. jak cienko?
http://allegro.pl/zywica-poliestrowa-z- ... 95182.html nada sie?
Dzięki chłopaki :ok:
Joker
Gaduła

Postprzez BartheZz_3 » 2 lut 2012, o 16:30

No wiesz jakby byla podana konkretna nazwa to moze bym ci podpowiedzial :-P
Tyle maty chyba Ci nie wystarczy skoro to ma 30mm glebokosci...
To jest dosyc male i nie wiem jakie wlasciwosci ma ta zywica wiec nie podpowiem jak grubo ma byc zeby sie nie spalilo :-P
spróbuj po kilka warstw klasc (4-5) i zobaczysz jak sie bedzie zachowywac :-)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Postprzez thomasg » 2 lut 2012, o 19:50

Joker napisał(a):Wgłebienie ma ok 3cm
sporo jak na coś co miałoby być szpachlowane szpachlówka do plastiku. Pozostań przy żywicy i nie przesadzaj z utwardzaczem, zrób sobie troszeczkę zywicy w łyżeczce i staraj się dobrac czas schniecia. W sumie lepiej żeby schło dłużej niż przesadzić i przyśpieszyć proces - żywica utwardzając się wydziela tak jak pisał BartheZz_3 dużo ciepła i zniszczysz reflektory.Na raz i tak tego raczej nie zrobisz. To co zaznaczyłeś z allegro nada sie ale to w sumie powinieneś dostac w kazdym chemicznym czy sklepie z farbami, z allegro takie opakowanie się nie opłaca.
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez Daniel1886 » 3 lut 2012, o 00:36

troche sie wtrącę. w stosunku zywica a utwardzacz to 3% utwardzacza. troche długo schnie ale wytrzymalosc i jakośc lepsza,

powodzonka :idiota:
prawda jest jak d..pa - każdy ma swoją
Daniel1886
Czytacz

Postprzez BartheZz_3 » 3 lut 2012, o 09:23

troche sie wtrącę. w stosunku zywica a utwardzacz to 3% utwardzacza. troche długo schnie ale wytrzymalosc i jakośc lepsza,

Potwierdzam, to optymalna proporcja ;-)
Ale przy tak malej ilosci ciezko bedzie dostosowac dawke...
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

- - -

Powrót do Stylizacja