xenony w zwyklych lampach???

Wszystko na temat tuningu optycznego naszych aut.

Moderator: Moderator

Postprzez Emiczka » 26 mar 2012, o 00:10

dam ci sie przejechać moim rarytasem :lol: wiesz każdy by chciał :)
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez robson2314 » 26 mar 2012, o 15:23

to ja Ci dam moim zobaczysz co GTI potrafi robic:)
GOLF 3 GTI 2.0 8V 115KM 1992r silnik 2E
robson2314
Czytacz

Postprzez Emiczka » 26 mar 2012, o 16:05

spoko czekam;p
Emiczka
VIP

Postprzez robson2314 » 26 mar 2012, o 16:07

haha przeciez to Ty mialas przyjechac nie ja:P
robson2314
Czytacz

Postprzez Emiczka » 26 mar 2012, o 16:23

plany sie chyba zmieniły;p
Emiczka
VIP

Postprzez variant yacht » 26 mar 2012, o 19:05

Emiczka napisał(a):jak sie ma xenonony to jest dostosowane do auta bo jak jeździsz po dziurach dołach to musi byc mechanizm ich obniżania i podwyższania w takich przypadkach wbudowany juz.
Do golfów i innych starszych aut to trochę wygląda jak nie powiem co. Dobrze święcące żarówki zakup i tyle. Poza tym jak koledzy pisali oślepiasz innych użytkowników ruchu i od razu ci dowód zabiorą bo to niedozwolone jest.
przykro mi to pisac ale nie masz racji, uklad do samopoziomowania sluzy jedynie do tego samego co i uklad sterowany pokretlem z deski czyli do zmiany wysokosci snopa swiatla po obciazeniu tylnej osi kompletem pasazerow i sporą iloscia bagazu - gdy siadzie tyl auta, przy jezdzie na dolkach nic sie w autach z ukladem samopoziomowania nie dzieje,zadne auto nie "macha" wtedy swiatlem zgodnie z dziurami w jezdni, tak wiec w jego przypadku problemem jest tylko odblysnik nie przystosowany do tak silnego strumienia swiatla, wiekszosc pierwszych aut wyposazonych fabrycznie w xenon nie mialo soczewek, mialy ryflowane klosze i nikogo ponad miare nie oslepialy, tak samo mitem jest to ze spryskiwacze lamp daja cos szczegolnego, klosze podczas jazdy brudza sie tak jak kazde inne i mycie ich spryskiwaczami tylko z powodu xenonu na lampie jest tylko mitem, poprostu wszystkie auta na poczatku wyposazane w xennon byly autami klasy wyzszej i miewaly spryskiwacze czy wycieraczki na lampach rowniez w czasach przedxenonowych, to tylko wygoda , jak lampa bedzie brudna to tylko dla wlasciciela auta jestt to dyskomfort bo nikogo nie oslepia dodatkowo, a sprobuj w chlapowatą zime co chwila psikac po lampach zeby caly czas byly czyste , plyn ci sie skonczy po 50 kilometrach.... reasumujac , zwyklymi lampami oslepiasz niewiele mniej niz jakimkolwiek xenonem gdy sa zle ustawione swiatla, czyli jak u naprawde sporej ilosci aut na naszych drogach :zalamany:

[ Dodano: 2012-03-26, 18:14 ]
strzeliniasty napisał(a):
prezesik25 napisał(a): kijami ten "zenon" zgaszą :mrgreen:

haha bylem swiadkiem takiej sytuacji we wroclawiu - stalismy na swiatlach ja sprinterem na srodkowym pasie a na prawym inny bus za nim astra z zenonem w H4 gosciu wysiadl z busa z kluczem do kol i zbil mu klosze haha przyjechala policja ja jako swiadek - ten co zbil 200zl za niszczenie cudzego mienia a tamten po dowodzie :D

i teraz nowe lampy + przeglad + mandat za to ze auto zagraza bezpieczenstwu ruchu drogowego :D wiec kalkulacja jest prosta
a to ciekawostka , bo za niszczenie mienia nie dostaje sie mandatu a idzie sie pod sąd , do 250 pln odpowiada sie z kodeksu wykroczen ,a powyzej tej kwoty odpowiedzialnosc idzie przez kodeks karny, tak wiec napewno nie skonczylo sie tylko na mandacie , lampy nawet w starej astrze oficjalnie kosztuja ponad 250 za komplet tak wiec jesli historia jest autentyczna to owa sprawiedliwosc ludowa dla wybijacza lamp napewno byla kosztowna duzo bardziej :oops: kilka lat temu znajomemu taki trybun ludowy,kierowca ciezarowki, wybil szybe w tylnych drzwiach z powodu jakiejs tam pyskowki, odpowiadal za zniszczenie mienia , czynną napasc , spedzil 24 h na dolku w jakims zadupiu na trasie, a potem jeszcze, z powodztwa cywilnego zaplacil odszkodowanie za szkody moralne, bo traf chcial ze na tylnym siedzeniu jechala 10 letnia coreczka kolegi, na sprawie znajomek przedstawil zaswiadczenie ze mloda sie moczy w nocy , ma lęki podczas jazdy autem i pan trybun ludowy znowu padl na pare zlotych :->
zapraszam na VARIANT YACHTOWY STORY moj-golf/usa-variant-yachtowy-story-t41787.html
variant yacht
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 26 mar 2012, o 20:06

variant yacht napisał(a):wiekszosc pierwszych aut wyposazonych fabrycznie w xenon nie mialo soczewek, mialy ryflowane klosze i nikogo ponad miare nie oslepialy
podaj mi jakie marki aut, bo jestem ciekaw.
Laguna II OK, ale nie ma ryflowanego klosza, tylko gładki.

[ Dodano: 2012-03-26, 19:21 ]
tu jest ciekawy artykuł do poczytania:

http://swiatla.arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen
prezesik
Members

Postprzez Paweu » 26 mar 2012, o 20:21

Się włączę do tematu bo jestem wielkim fanem chińskich xenonów w reflektorach h4.. Uwielbiam kierowców z migomatami na froncie..
Szczególnie nocą.. Naprawdę szczerze chce podziękować za oślepianie w czasie jazdy mnie i pasażerów ze mną jadących wszystkich tych idiotów z osobówek czy dostawczaków... Gdy taki za mną jedzie odnoszę wrażenie że nie muszę używać własnych świateł bo siedząc mi na zderzaku doskonale oślepia mnie świecąc mi prosto w ryj oraz oświetla drogę przede mną..

Po coś montuje się soczewki w lampach by lepiej skupiać wiązkę światła z takiego żarnika..
Co do układu samopoziomującego.. można się w taki zaopatrzyć.. umieszcza się taką pierdółkę w bagażniku .. ale tak jak wyżej wspomniał variant yacht, reaguje to tylko pod obciążeniem .. wiec jak wieziesz 30kg ziemniaków w bagaju to ci się lampa obniży - nieznacznie..

Jeździ u mnie po okolicy takie 4 mądre głowy co mają ten wynalazek ludzkości w zwykłej ryflowej lampie... Zacznę jeździć z maską spawalniczą.. może dzięki temu nie oślepnę przed jednego bądź drugiego idiotę tak szybko..

Reasumując nie pochwalam takich praktyk.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez variant yacht » 26 mar 2012, o 20:36

prezesik25 napisał(a):
variant yacht napisał(a):wiekszosc pierwszych aut wyposazonych fabrycznie w xenon nie mialo soczewek, mialy ryflowane klosze i nikogo ponad miare nie oslepialy
podaj mi jakie marki aut, bo jestem ciekaw.
Laguna II OK, ale nie ma ryflowanego klosza, tylko gładki.

[ Dodano: 2012-03-26, 19:21 ]
tu jest ciekawy artykuł do poczytania:

http://swiatla.arbiter.pl/galeria/ksenon.halogen
no popatrz jak malo widziales ;-) , mercedes w 210, w 220 przedliftowy, to pierwsze z brzegu ktore mialy ryflowane klosze,w 210 przez caly okres produkcji xenony z ryflowanym kloszem i palnikiem d2s bodaj.... na gladkich kloszach bez soczewek to i obecnie wiele aut ma fabryczne palniki....
zapraszam na VARIANT YACHTOWY STORY moj-golf/usa-variant-yachtowy-story-t41787.html
variant yacht
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 26 mar 2012, o 21:29

variant yacht napisał(a):mercedes w 210, w 220 przedliftowy, to pierwsze z brzegu ktore mialy ryflowane klosze,w 210 przez caly okres produkcji xenony z ryflowanym kloszem
no to projektantowi musiały się przestawić półkule mózgowe podczas projektowania tego modelu. W sumie widziałem już takiego mesia z zenonem w lampie i wg mnie niczym się to nie różni od "buractwa" z chinolem w ryflu, równie mocno wali po oczach.
prezesik
Members

Postprzez variant yacht » 26 mar 2012, o 21:36

prezesik25 napisał(a):
variant yacht napisał(a):mercedes w 210, w 220 przedliftowy, to pierwsze z brzegu ktore mialy ryflowane klosze,w 210 przez caly okres produkcji xenony z ryflowanym kloszem
no to projektantowi musiały się przestawić półkule mózgowe podczas projektowania tego modelu. W sumie widziałem już takiego mesia z zenonem w lampie i wg mnie niczym się to nie różni od "buractwa" z chinolem w ryflu, równie mocno wali po oczach.
jak mial zle ustawione to pewnie walil, w naszym kraju podjechac raz na trzy miesiace na ustawienie lamp jest strasznie "kosztowne" wiec sie czeka rok do przegladu, dlatego daje po oczach ale naprawde niewiele wiecej niz blue srue h7 rownie zle ustawiony
variant yacht
Badacz tematu

Postprzez robson2314 » 26 mar 2012, o 23:44

oooo widze jaka dyskusja tutaj sie odbywa:)
robson2314
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Stylizacja