Witajcie, może ktoś z forumowiczów miał podobny problem,co prawda nie chodzi o golfa ale też VAG, mianowicie, mam Vento z silnikiem 1.9 TD 75 KM, po tym jak zakupiłem samochód zauważyłem że w silniku jest woda a nie płyn chłodniczy, postanowiłem więc zlac wodę i zalać go płynem, po spuszczeniu wody i zalaniu płynem uszkodzeniu uległa pompa wody, wymieniłem ją, wszystko działa, po odpowietrzeniu układu na wolnych obrotach i włączeniu się wentylatorów stwierdziłem ze wszystko jest w porządku i wyjechałem na ulicę, podczas jazdy temperatura rosła do 100/105 stopni, od razu zjechalem na pobocze i czekałem aż silnik ostygnie, pierwsze co przyszło na myśl to wymiana termostatu więc wymieniłem, nie pomogło, kupiłem drugi, tez nie pomogło, i teraz pytanie, co może być ze na postoju, nawet przy dodawaniu gazu termostat się otwiera, wentylatory się włączają a Podczas jazdy samochód się gotuje i nie otwiera termostatu, uszczelkę pod głowicą wykluczam gdyż pod korkiem oleju byłyby białe plamy itp.
Przed zlaniem wody i zalaniem go płynem było wszystko w porządku.
Bardzo proszę o pomoc . Pozdrawiam