Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Mam pewne problemy, które muszę jakoś rozwiązać
Posiadam Golfa 3 1.6 ABU LPG IIgen
Mianowicie:
-ubywa mi płynu chłodniczego, zauważyłem wyciek z węża, który idzie do parownika. Wymieniłem go lecz płynu ubywa dalej ale o wiele mniej. Około 0,5L na miesiąc. (Robię około 1500km miesięcznie). Co może być tego przyczyną? Wycieków raczej już żadnych nie ma, bo zawsze sucho pod samochodem. uszczelka pod głowicą? maź się nie robi ani na bagnecie ani pod korkiem.
-kolejnym problemem jest ubywający olej z silnika, mały wyciek jest spod miski, ale nie tak duży żeby tyle go ubywało. Na wysokich obrotach przy kopci podejrzewam że zjada olej. Czy da się to jakoś wyeliminować?
-Przy temperaturach około 0 stopni powietrza i niższych na zewnątrz, jak samochód się przełączy na LPG to przez chwilę falują obroty lub samochód zgaśnie. jak się trochę bardziej dogrzeje to nie ma problemu chodzi fajnie.
-Temp silnika nie miałem nawet 60 stopni. wymieniłem termostat i teraz mam maks temp. 70 stopni, co może być tego problemem, robię codziennie trasę do pracy (ekspresówką) 25km i nigdy nie miałem większą niż 70 stopni. Jedynie w korkach silnik się dogrzeje do 90 stopni, lecz wtedy pojawia się kolejny problem. Przy temp 90 stopni silnik traci moc do czasu niższej temp
- i jeszcze jeden problem o którym zapomniałem. Codziennie przejeżdżam na PB maks 1km i przełącza mi się na GAZ a zjada mi około 10L PB na 2 tyg. Czy to możliwe by samochód spalał jednocześnie LPG i PB? dodam że pali mi średnio 7,5L-8L gazu.
Czy jest sens naprawiać ten silnik czy lepiej dorwać inny?