układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez mani51 » 14 sty 2009, o 21:48

Drpiorko napisał(a):Ja mam u siebie w środku dodatkowy przycisk na wypadek jak mi się zagotuje albo zapowietrzy to wyłączam silnik i włączam wiatrak 5 minut czekania odkręcam zbiornik dolewam wody i juz mam 70 zamiast max

no to ja Ci życzę pwodzenia w dalszym eksploatowaniu golfika...jak układ jest sprawny to nie ma prawa się zagotować ani zapowietrzyć a poza tym to nie wolno lać wody do układu chłodzenia a już napewno nie na zgaszonym silniku :!:

malapawel napisał(a):jezeli jest mala dziurka to nie trzeba wymieniac, ja u siebie tak mialem to kupilem uszczelniacz do chlodnic i nic sie nie leje

też tak zrobiłem i wcale na długo nie pomogło i pojęcia nie mam czemu mi teraz słabiej golfik grzeje wewnątrz - dlatego że zapchało mi nagrzewnicę :!: :!: :cisza:
mani51
Members

Postprzez saladrus » 14 sty 2009, o 22:15

nie wydaje mi się żeby był uderzony . . . jak by poszedł pas przedni to i maska . . . a maska jest oryginalna usa bo ma wybite "mexico"
a może to kolejna fanaberia w usa
saladrus
Members

Postprzez TOmeck » 14 sty 2009, o 23:25

znajomy mechanik wlasnie tez cos mowil ze to cos z czyjnikiem albo kablami moze byc ale wolalem zapytac na forum wiecie jak jest :-D
TOmeck
Badacz tematu

Postprzez dycha » 14 sty 2009, o 23:37

Witam

Przyłączam się do tematu, ale moje pytanko jest takie :chodzi o dolny wąż mam nagrzany silnik na zegarze temperatury wskazówka stoi pośrodku a dolny wąż jest nieraz całkiem zimny ,lub delikatnie ciepły czy jest to wina termostatu czy jest wszystko ok?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
dycha
Czytacz

Postprzez kruchy_ » 15 sty 2009, o 00:19

moze byc ze automat ssania jest padniety, co mozna sprawdzic zaslepiajac chwilowo jego przewod do przepustnicy, albo podobny objaw w mk2 mialem gdy padla mi lambda... to z kolei mozna sprawdzic odpinajac chwilowo lambde i powinno przestac go dusic. kostka jest rowniez kolo przepustnicy.

podobna sytuacje mialem w silniku NZ w mk2. budowa samego silnika w porownaniu z ABU jest identyczna. inny jest filtr powietrza i uklad wtryskowy. wiem poniewarz w ABU mam pompe oleju z NZ
kruchy_
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 15 sty 2009, o 07:28

dycha, przy obecnych temperaturach to normalne...poczekaj trochę dłużej na postoju to wąż powinien się rozgrzać i jeśli włączy się wentylator delikatnie powyżej 90* to wszystko jest ok
mani51
Members

Postprzez malapawel » 15 sty 2009, o 08:09

mani51 napisał(a):też tak zrobiłem i wcale na długo nie pomogło i pojęcia nie mam czemu mi teraz słabiej golfik grzeje wewnątrz - dlatego że zapchało mi nagrzewnicę :!: :!: :cisza:

masz racje po tym zabiegu wymienialem nagrzewnice :P ale to nie bylo glownie tego powodem poniewaz moja byla zardzewiala i cieklo z niej bo jakies palant lal wode zamiast plynu :suchy:
malapawel
Czytacz

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: kombi

Postprzez saladrus » 15 sty 2009, o 09:46

a jest możliwość sprawdzenia czy klima była w vw lub że jest coś pod nią przygotowane... w wewnątrz nie ma panela sterującego klimą
saladrus
Members

Postprzez arek ryba » 15 sty 2009, o 13:08

dycha napisał(a): na zegarze temperatury wskazówka stoi pośrodku a dolny wąż jest nieraz całkiem zimny ,lub delikatnie ciepły czy jest to wina termostatu czy jest wszystko ok?
mani51, ma racje
arek ryba
Members

Postprzez DrSzpila » 15 sty 2009, o 13:11

no to ja Ci życzę pwodzenia w dalszym eksploatowaniu golfika...jak układ jest sprawny to nie ma prawa się zagotować ani zapowietrzyć a poza tym to nie wolno lać wody do układu chłodzenia a już napewno nie na zgaszonym silniku :!:
Jest sprawny ale mam to na wypadek i wodę leje tylko i wyłącznie na włączonym silniku <- była taka sytuacja a teraz mam spokój 1 rok i żałuje, że wywierciłem dziurkę w desce na przycisk od wiatraka :D
DrSzpila
Members

Postprzez Kaczor2133 » 15 sty 2009, o 17:13

a jak wygląda ten automat ssania i gdzie on jest
Golf 3 ks
Kaczor2133
Czytacz

Postprzez prezesik » 15 sty 2009, o 21:23

od tego jest forum :ok:
prezesik
Members

Poprzednia stronaNastępna strona