układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez _mAster_ » 24 gru 2009, o 18:05

Sorki za odkopanie... Mam problem z ciśnieniem w ukladzie chlodzenia.. tak jak Prezesso pisał u mnie waz wychodzacy z gornej czesci chlodnicy jest twardy i to bardzo. Dziwie mnie to tez ze temperatura nie chce przekroczyc 70stopni nawet jak duzo pojezdze i dmuchawa jest wyłączona.. Moze to bylo spowodowane zimnem jakie bylo ostatniego czasu u mnie, ale zeby sie tak nie dogrzewal? No i co najwazniejsze, co dzien z rana musze uzupelniac płyn. Moze mi ktos cos poradzic? Domyslam sie ze to bd uszczelka, bo juz dwa razy to przerabiałem na poprzednim silniku, ale zmieniłem go nie dawno poniewaz w tamtym padly tłoki.. Pozdrawiam!
WESOŁYCH ŚWIĄT!!
_mAster_
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 24 gru 2009, o 18:51

na ubywanie płynu sądwa sposoby albo uszczelka jeśli masz masło pod korkiem albo sprawdz dokłądnie czy nie ma wycieków króciec i wszystkie łonczenia ja poprawiałęm łonczenia bo prszy chłodnicy sączyło sie zdjonc obejme wyciągnoc ważprzeczyscic wszystko i zamontowac obecnie sączy sie przy kruccu obok górnej srubki dolewam 0,5L na jakies 400-500 km

termostat masz do wymiany pobaw sie z termometrem i zobacz jak otwiera sie i przy jakiej temp albo masz zle załorzony

aha jak masz lpg i włonczysz nadmuch w srodku to temp u mnie spada do 50stopni

zerknij tu http://www.golf3.pl/topics10/temperatur ... 203,60.htm
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez _mAster_ » 24 gru 2009, o 19:10

Dzieki za szybka odp. Króciec miałem tydzien temu wymieniany, bo własnie lało sie przy tej gornej śrubce, ale najwyrazniej dalej gdzies mam wyciek, bo jak wyjade z garazu rano to widac plame na ziemi. Niedawno rowniez wymienialem chlodnice bo jej tez dalo rade... Takze stawiam jedynie na uszczelke :/ Termostat mialem wymieniany nie caly rok temu.. Mam gaz w samochodzie, ale zeby w ogole temp nie mogla sie podniesc? Jest taka mozliwosc, ze jak bedzie za duze cisnienie to rozsadzi np zbiorniczek? Lub chlodnice? Zastanawia mnie rowniez czy ja mam takiego pecha czy po prostu to jakas wina samochodu ze pada uszczelka mi po raz trzeci? Dwa razy w starym silniku i raz w "nowy"..
_mAster_
Czytacz

Postprzez pablomed » 24 gru 2009, o 19:31

_mAster_, proponuję ci zrobić dwie rzeczy, zanim zdecydujesz się na zmianę uszczelki. Wymienić korek w zbiorniczku który może nie upuszczać nadmiaru ciśnienia i sprawdzić drożność cienkiego węzyka ochodzącego od zbiorniczka co może powodować kłopot z odpowietrzeniem układu.
pablomed
Members

Postprzez _mAster_ » 24 gru 2009, o 22:41

Dzieki kolego, sprawdze.. W ostatnim czasie malo jezdzilem autem, a te objawy sie pokazaly z dnia na dzien i troche mnie to dziwi.. pozdrawiam

EDIT: Koledzy a w przypadku padnietej uszczelki zmienia sie cisnienie na tlokach? Dokladnie nie podam jakie mam bo nie pamietam, ale bylo miedzy 12 a 13 ( nie znam jednostki )
_mAster_
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 25 gru 2009, o 04:02

z tąuszczelkąto bywa rużnie u mnie raz pod korkiem jest masełko a raz nie ma
teraz zauwarzyłem żę mam i płynu ubywa może cos sie odetkało sam niewiem narazie nie robie bo chyba będe sprzedawał jak mi zwróci sie ins lpg
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez pablomed » 25 gru 2009, o 16:06

_mAster_ napisał(a):Koledzy a w przypadku padnietej uszczelki zmienia sie cisnienie na tlokach?
różnie, wszystko zależy między czym a czym jest dziura w uszczelce. Jest cylinder, kanaly olejowe i wodne, zalezy gdzie jest pekniecie
pablomed
Members

Postprzez kali » 25 gru 2009, o 19:42

Witam radzę wymienic pokrywkę termostatu koszt niewielki często bywa tak,że pęka poprzeczka w pokrywie w,którą wchodzi iglica termostatu,no i nie puszcza,wąż twardy,temp. rośnie a zimą przy właczonym ogrzewaniu może nie przekroczyć płyn100.C
kali
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

WYciek PŁynu Krociec????

Postprzez jacekPlacekkk » 6 sty 2010, o 13:05

Witam, odkryłem że coraz mocniej ubywa mi płynu chłodniczego (petrygo :-P ) Po odpaleniu zmrożonego silnika wręcz kapie :oops:

ile może kosztować naprawa i ten krociec :idea: :?: :?: :?:

oto zdjęcia :arrow:
Obrazek Obrazek

Proszę o rade :wstyd:
BLUE JAZZ TDi --->

nowe foty VariantA strona 4...

moj-golf/variant-tdi-nastepca-t24626-36.html
jacekPlacekkk
Gaduła

Postprzez Basior1997 » 6 sty 2010, o 14:04

czy to ten króciec od termostatu?
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez jacekPlacekkk » 6 sty 2010, o 14:10

chyba właśnie tak, :!: myślałem że to jest ta pucha niżej :wstyd:
BLUE JAZZ TDi --->

nowe foty VariantA strona 4...

moj-golf/variant-tdi-nastepca-t24626-36.html
jacekPlacekkk
Gaduła

Postprzez Basior1997 » 6 sty 2010, o 14:12

to musisz to odkrecic i dac nowa uszczelke i przyokazyjnie wymien termostat
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia