no i właśnie w tym problem... "miliard" opinii w sumie jednym problemie... czyli równie dobrze mógłbym pojechać do bylemechanika i text : panie tu trzeba wymienić to, to , to i to i może będzie dobrze" ehhh
mimo wszystko jesteście extra
Moderator: Moderator
natomiast gdy temperatura przekroczy 90 st, powinno nastapic otwarcie termostatu, ktory wypusci plyn chlodniczy do chlodnicy aby go schlodzic, po wychlodzeniu gdy temperatura zacznie spadac ponizej 90 st termostat znow sie zamknie i tak w kolko, caly czas utrzymujac temperature w okolicach 90 st czyli optymalnie dla silnika. gdy termostat jest otwarty, dolny waz chlodnicy powinien byc cieply
wiec jesli silnik jest zimny, a po jego odpaleniu dolny wąż chlodnicy od razu robi się cieply to jest oczywista diagnoza, ze termostat jest do wymiany
jeśli ci sie nie podnosi ponad 100 stopni to bardzo dobrze a dolny wąż masz może zimny dlatego że pokonujesz małe odcinki i samochód sie nie może dobrze zagrzać:)Błażej napisał(a):panowie jeszcze jedna mnie martwi a mianowicie wentylator temp mam 90 a może nawet 92 a wentylator sie nie włacza natomiast temperatura nie chce podeść wyżej i nawet przy 92 stopniach mam dolny wąż zimny
mani51 napisał(a): po drugie termostat nie wypuszcza płynu do chłodnicy tylko wpuszcza płyn z chłodnicy do silnika - tak mnie w szkole uczyli a zapewniam Cię że uważałem na lekcjach i na wagary nie chodziłem i to samo potwierdza skromna praktyka w tym zakresie
mani51 napisał(a):a co do postu kolegi który w czasie jazdy ma 75 a na postoju około 90 i załącza się wentylator to winny jest termostat a nie czujnik.
mani51 napisał(a): Gdyby czujnik oszukiwał to prawdopodobni byłby to w miare stały błąd w całym zakresie więc jak wytłumaczysz fakt że w czasie jazdy jest przekłamanie o około 10stopni a na postoju już tylko max 2?
jarekddz napisał(a):dopiero jak stanę na parę minut to nagrzewa mi się do prawie 90 i wiatrak zaczyna się kręcić... mam dobrze, czy źle?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości