układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez strzeliniasty » 7 kwi 2010, o 13:32

PabloSBT, zapomnialem dodac ze jak wskazowka dojdzie do 70stopni wlacza sie wentylatow :szok:
strzeliniasty
Members

Postprzez krisss.79 » 7 kwi 2010, o 15:47

strzeliniasty a jaki kupiles czujnik?,oryginal?,zaloz stary czujnik i zobacz jakie beda wskazania.
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 7 kwi 2010, o 17:25

no to w takim razie może ty być walnięty czujnik który włącza wentylator który jest w chłodnicy zdejmij tą wtyczke która tam jest i zobacz czy podejdzie temperatura ponad 70 jak nie to wrób na odwrót zdejmij wtyke z czujnika temp i zobaczysz czy sie wentylator włączy po kilku min
PabloSBT
Members

Postprzez Adam.M » 7 kwi 2010, o 17:48

strzeliniasty, z tego co piszesz wynika, że:

1. termostat i włącznik termiczny są walniete jednoczesnie, czujnik temperatury sprawny

albo

2. termostat i wlacznik termiczny sprawne a z czujnikiem cos nie tak

oczywiscie druga opcja o wiele bardziej prawdopodobna
Adam.M

Postprzez strzeliniasty » 7 kwi 2010, o 19:13

Adam.M, PabloSBT, problem rozwiazany nowy termostat szlak trafil zalozony zostal drugi i wszystko jest cacy
strzeliniasty
Members

Postprzez maxley » 7 kwi 2010, o 20:09

Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod kolegę bo też mam problem z temperatura.
Mianowicie nie mogę dogrzać silnika do magicznych 90 stopni. Szybko mi wbija na 80 stopni a do 90 dobija tylko jak stoję w korkach albo gazuje na postoju.
Wentylator zaskakuje po przekroczeniu ~90 stopni. Czasem tak jest że dobija do 90 stopni a potem spada na 80 i tak zostaje.
Dopiero po przekroczeniu 90 stopni (105-110) wskazówka opada na 90 i stoi sztywno, jeśli nie przekroczy 90 to potem znowu spada.
Nie wiem czy termostat się zacina czy może to jest normalne aczkolwiek wierzyć mi się nie chce że potrafi dobić do 80-85 stopni a potem ,,zatrzymuje się" i nie dobija do 90.
maxley
Czytacz

Postprzez Adam.M » 7 kwi 2010, o 20:40

maxley, mam za sobą wymianę czujnika temp i termostatu na ORI i obserwuje u siebie to samo, tzn w czasie jazdy utrzymuje sie okolo 87-88 (przy otwartym ogrzewaniu o 5 st mniej). uznalem ze tak powinno byc, ale jestem ciekaw co powiedzą inni
Adam.M

Postprzez krisss.79 » 7 kwi 2010, o 22:23

Umnie przy ori termostacie i czujniku takze szybko pokazuje 80 C a normalna temp po miescie 84C,w korkach dochodzi do 90 i wlacza sie wentylatot i spada temp do 83.maxley,bierz pod uwage przeklamanie licznika szczegolnie w lIcznikach VDO jest przeklamanie,jeli auto szybko lapie temp i sie nie przegrzewa,spalanie jest w normie to niema co szukac problemow :cwaniak:
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez v1rooz » 8 kwi 2010, o 16:29

a ja mam pytanie gdzie jest termostat w 1,8 ABS ? pokaze mi ktos na zdjeciu tam przy kruccu gdzies?
v1rooz
Members

Postprzez pawelek03576 » 8 kwi 2010, o 17:24

Obrazek
zaznaczone na czerwono tylko żeby sie do niego dostać trzeba odkręcić pompę wspomagania
pawelek03576
Gaduła

Postprzez maxley » 8 kwi 2010, o 18:44

chyba sam znalazłem odpowiedz na swoje pytanie...
mianowicie wywnioskowałem że termostat się ,,zaciął" i cały czas jest otwarty.
Dzisiaj to zauważyłem bo dużo jeździłem po mieście i w trasie.
Kiedy stałem w korku temperatura wzrastała do 100 stopni i wentylator zbijał ją do 90 ale się na tylu nie utrzymywała. Kiedy byłem na trasie ,,pęd powietrza" studził temperaturę tak że nie dochodziła do 90 stopni a nawet jak doszła to spadała.
Z tego wywnioskowałem że termostat cały czas jest otwarty i dlatego nie trzyma temperatury która podatna jest na ,,otoczenie" tzn. kiedy stoję w korku to rośnie a kiedy jadę to studzi się powietrzem. Dlatego właśnie temperatura skacze w zakresie od 80 do 110.
Odwrotną sytuacje miałem w zeszłym roku. Mianowicie temperatura dobijała mi do 75-80 stopni i myślałem że to wina niskich temperatur mimo iż był kwiecień. Okazało się że ugotowałem silnik i uszczelki były do wymiany, planowanie głowicy itd.
Myślę że z dwoja złego lepiej jak termostat jest otwary bo coprawda nie trzyma idealnych 90 stopni ale ryzyko poważnego uszkodzenia silnika jest mniejsze.
Niemniej dłużej nie czekam i wymieniam termostat na Wahlera bo podobno dobry ;)
maxley
Czytacz

Postprzez strzeliniasty » 8 kwi 2010, o 19:52

v1rooz napisał(a):mam pytanie gdzie jest termostat w 1,8 ABS
termostat jest w pompie wodnej musisz zdjac alternator (3sruby i pasek oraz sprezyna pod alternatorem odpowiedzialna za naciag paska), mocowanie alteternatora (taka blacha 4 sruby), odkrecasz pompe wody (4sruby) i w nia wkrecony jest plastikowy kruciec musisz go wykrecic (2sruby) i wsrodku jest termostat
strzeliniasty
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia