układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez kali » 6 maja 2010, o 19:12

mały obieg nie ma drożności,może zaciął się zawór zamykający ogrzewanie lub wychaczyło się cięgno!
kali
Czytacz

Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez mb » 7 maja 2010, o 18:54

Ale czy niedrożna nagrzewnica może powodować, że płyn nie idzie także do reduktora od gazu? Połączone są równolegle, tzn. na wężach do i od nagrzewnicy są wstawione trójniki i z nich odchodzą węże do reduktora.
mb
Berbeć

Postprzez prezesik » 7 maja 2010, o 19:30

kali napisał(a):może zaciął się zawór zamykający ogrzewanie
w MK3 obieg płynu przez nagrzewnicę jest non-stop, nie ma zaworków zamykających dopływ płynu, jedyne sterowanie jest za pomocą klapek w nawiewie.
mb napisał(a):Ale czy niedrożna nagrzewnica może powodować, że płyn nie idzie także do reduktora od gazu? Połączone są równolegle, tzn. na wężach do i od nagrzewnicy są wstawione trójniki i z nich odchodzą węże do reduktora.
jeżeli u Ciebie nagrzewnica nie grzeje to znaczy, ze masz zapchany przewód zaraz na wyjściu z silnika do nagrzewnicy, wtedy ani nagrzewnica ani parownik nie będzie ogrzewany.
Pozdejmuj węże, sprawdź drożność przewodów i napisz o wynikach.
prezesik
Members

Postprzez mani51 » 8 maja 2010, o 08:52

już raz tu ktoś miał podobny problem i okazało się że jeden wąż był zagięty
mani51
Members

Postprzez mb » 12 maja 2010, o 00:56

No i się wyjaśniło - pompa. Wszelkie płukania węży nic nie dawały, układ się nie odpowietrzał i nie było ciśnienia.
Pompa uległa awarii polegającej na tym, że wał się obracał, ale koło z łopatkami (plastikowe) było zupełnie luźne i stało w miejscu. Z zewnątrz zupełnie nie do namierzenia, bo koło zębate prawidłowo obracało wał.
mb
Berbeć

problem z płynem chłodnicznym

Postprzez killah » 17 lip 2010, o 19:00

elo mechanik wymienił mi termostat i dolał płynu chłodnicznego. niestety chyba był zapowietrzony układ bo bardzo go ubyło i nawet w bańce go teraz nie widać.

mechanik powiedział że mam zielony płyn.

jaki to może być płyn chłodniczy? borygo eko albo alu czy coś innego?

ewentualnie napiszcie proszę jakim nowym płynem zalać golfa?
killah

Postprzez Imper » 17 lip 2010, o 19:21

mysle ze kolor nie ma znaczenia raczej. Po prostu poszukaj sobie zielonego na dolweke bez wzlgedu na marke. Zawsze mozesz dolac wody do odpowiedniego stanu a na jesien sobie zalac go jakims lepszym jednolitym plynem i po problemie
Imper
Members

Postprzez killah » 17 lip 2010, o 19:23

Imper napisał(a):mysle ze kolor nie ma znaczenia raczej. Po prostu poszukaj sobie zielonego na dolweke bez wzlgedu na marke. Zawsze mozesz dolac wody do odpowiedniego stanu a na jesien sobie zalac go jakims lepszym jednolitym plynem i po problemie

jednak zdecydowalem sie na wymiane całego płynu chlodniczego.

jak kupię zwykle niebieskie petrygo to starczy? i ile tego wchodzi do golfa? 6.4?
killah

Postprzez GTI07 » 17 lip 2010, o 22:59

Ja miałem wcześniej zalane petrygiem,a teraz wymieniłem go na jakiś czerwony(nie pamiętam nazwy)i weszło Mi4.2 więc jak kupisz petrygo5lto spokojnie starczy :-)
Pozdro
Zapraszam do mnie.Moje MKIII: http://www.golf3.pl/topics2/wszystko-za ... t20834.htm
GTI07
Badacz tematu

Postprzez prezesik » 18 lip 2010, o 19:38

Ja miałem wcześniej zalane petrygiem,a teraz wymieniłem go na jakiś czerwony(nie pamiętam nazwy)i weszło Mi4.2 więc jak kupisz petrygo5lto spokojnie starczy :-)
no starczy 5 litrów jak nie wylejesz całego płynu z silnika.
Np. w ABD płynu wchodzi 6,1 l ;-)
prezesik
Members

Postprzez Imper » 18 lip 2010, o 20:10

katalog podaje 6,3 do wszytskich procz VR6 ale wiadomo ze mniejsze pojemnosci maja mniejsza chlodnice takze roznia tych paru setek bedzie
Imper
Members

Postprzez GTI07 » 19 lip 2010, o 10:39

Możliwe że nie miałem całego płynu spuszczonego ale wydawało Mi się że przedmuchałem i że cały spłyną i dlatego tyle Mi weszło.
Pozdro
Zapraszam do mnie.Moje MKIII: http://www.golf3.pl/topics2/wszystko-za ... t20834.htm
GTI07
Badacz tematu

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia