układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 20 wrz 2010, o 19:48

Przerabialem to już nie raz. Silikon nie pomoże. Zdejmij cały króciec od głowicy, odkręc tą krótką końcówkę potem rozwierć wiertłem 5 otwory w króćcu, naszykuj sobie jakieś dwie śrubki na klucz 10 z pokładkami i nakrętkami. Włoż jeszcze raz termostat, potem gumowy oring, założ krótki króciec o skręć całość śrubkami, potem przykręć do głowicy. Powinno być ok.
prezesik
Members

Postprzez e-piotrek » 21 wrz 2010, o 14:15

...dobra zrobiłem tak jak kolega prezesik25 mi zaproponował no i jak na razie nic nie kapie i miejmy nadzieję że tak zostanie.Jeszcze raz dzięki chłopaki za pomoc - przyznałem wam punkty za pomoc.
e-piotrek
Czytacz

Problem z wymiana plynu chlodniczego.

Postprzez Sebastian233 » 28 paź 2010, o 20:13

Witam dzis wymienialem plyn w chlodnicy. spuscilem stary i nalalem nowy.gdy auto sie zagrzalo ,po dokreceniu korka ze zbiornika wyrownawczego okazalo sie ze zbiornik jest pusty.termostat wszytsko otwieral a plynu nie bylo. dlatego wlalem wody. prosze o rady jak odpowietrzyc uklad chlodzenia. moj silnik to 2.0 8v 116 koni.dziekuje z gory za pomoc.
Sebastian233
Czytacz

Postprzez mani51 » 28 paź 2010, o 21:22

to trzeba było dolać płynu a nie wody i było by cacy. Zawsze tak się robi po wymianie płynu bo dopiero jak termostat się otworzy to płyn dociera do wszystkich miejsc w układzie i dlatego "znika" ze zbiorniczka. A układ sam się odpowietrzy bez Twojej pomocy z tym że najlepiej to po wymianie odpalić silnik bez korka w zbiorniczku i w miarę ubywania płynu uzupełniać jego stan aż otworzy się termostat i chłodnica zacznie robić się ciepła. Czekanie aż załączy się wentylator czasem jest ryzykowne bo przy niskim ciśnieniu atrmosferycznym może tak się zdarzyć że płyn się zagotuje
mani51
Members

Postprzez pablomed » 29 paź 2010, o 21:58

mani51 napisał(a):Czekanie aż załączy się wentylator czasem jest ryzykowne bo przy niskim ciśnieniu atrmosferycznym może tak się zdarzyć że płyn się zagotuje
dlatego trzeba to robić z zakręconym korkiem i nie odkręcać dla uzupełnienia płynu póki się nie przechłodzi
pablomed
Members

Postprzez czaro » 29 paź 2010, o 22:39

Dokładnie tak jak piszą mani51 i pablomed. W odpowietrzaniu nie trzeba mu pomagać tylko dolewać płynu, a nie wody. Teraz masz większe ryzyko że przy sporym mrozie może Ci przyłapać wodę- w zależności ile jej tam dolałeś i jakim płynem go zalałeś. Ja przy wymianie lałem koncentrat ale i tak wody nie zamierzam mu dolewać. Jak już to płyn.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

problem z układem chodzenia silnika

Postprzez rembdeska » 31 paź 2010, o 22:21

mam taki problem wymieniłem termostat bo go ktoś wycioł i teraz jak wymieniem płyn chłodniczy to jak mi się zagrzeje auto to wyrzuca płyn a wentylator działa prawidłowo i czemu :zalamany: silnik to 1,8 90koni pytanie dlaczego .z góry dzięki za odp
rembdeska
Czytacz

Postprzez Rafit » 31 paź 2010, o 22:23

rembdeska, uszczerbiony korek w zbiorniczku, ewentualnie wypadła uszczelka korka zbiorniczka wyrównawczego. Kup nowy korek za 5-7zł w sklepie ;-)
Rafit
Badacz tematu

Postprzez rembdeska » 31 paź 2010, o 22:26

no spróbuję wymienić korek ,ale to mnie nurtuje dlaczego ktoś wycioł termostat :suchy: :suchy:

[ Dodano: 2010-11-01, 13:13 ]
wymieniem ten korek i nic to nie dało zy to nie uszczelka pod głowicą
rembdeska
Czytacz

Postprzez pablomed » 1 lis 2010, o 19:47

Od wymiany płynu uszczelka nie padła, jeśli wcześniej było ok to prostu układ się nie odpowietrzył prawidłowo. Odpowietrzy się sam pod warunkiem że zachowana jest drożność cienkiego wężyka od zbiorniczka wyrównawczego łącznie z króćcami na które jest nałożony z obu stron, przetkaj drutem 2 mm dla pewności. Albo coś z tym korkiem jest dalej nie tak, może nie dokręcasz go do samego końca
pablomed
Members

gotuje mi wode a chłodnica zimna i wentylator się nie wancza

Postprzez rembdeska » 1 lis 2010, o 19:54

mam taki problem gotuje mi wode w silniku a chłodnica jest zimna co to może być :cry:
i co może mi się stac jak tak przejechałem z 4 kilosy bo nie miałem innego wyboru
rembdeska
Czytacz

Postprzez rembdeska » 1 lis 2010, o 20:02

po prostu niedawno go kupiłem i zafundowałem mu pakiet startowy wymiany itp jak on na wodzie wcześniej chodził ale to nic teraz znuw iny problem jest xd
tu jest opiszane co teraz się dzieje http://www.golf3.pl/topics9/gotuje-mi-w ... t29128.htm
rembdeska
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia