układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez krzysiudd » 1 lis 2010, o 20:42

może pompa wody ci wysiadła
Ostatnio edytowano 1 lis 2010, o 20:45 przez krzysiudd, łącznie edytowano 1 raz
krzysiudd
Czytacz

Postprzez Goral1985 » 1 lis 2010, o 20:45

niedrozny uklad chlodzenia albo pompa wody padla/lub termostat!!! no jezeli bedziesz jezdzil to uszczelka pod glowica do wymiany bedzie :-( a przewody do nagrzewnicy cieple sa??? bo jezeli wszystkie zimne to raczej pompa wody
Goral1985
Badacz tematu

Postprzez mani51 » 1 lis 2010, o 20:52

rembdeska napisał(a):i co może mi się stac jak tak przejechałem z 4 kilosy bo nie miałem innego wyboru

oby nic ale mądrze nie zrobiłeś

ja obstawiam termostat ale sprawdź to co napisał Goral1985 tzn czy masz ogrzewanie

[ Dodano: 2010-11-01, 19:56 ]
a właściwie to jaki ten termostat założyłeś? może ten na 92°C?
mani51
Members

Postprzez rembdeska » 1 lis 2010, o 21:37

no powiem tak ogrzewanie miałem marne dzwoniłem do kuzyna mechanika i mówi że naj prawdopodobniej pompa wody albo coś zapchało układ chłodzenia
termostat był wymieniony ale nie wiem na jaki ale to jest ciekawe ze był wycięty poprzedni właściciel coś kombinował :kwasny:
rembdeska
Czytacz

Postprzez SotoM » 1 lis 2010, o 22:30

taki patent się robi w momencie uszkodzonej uszczelki pod głowica- wywala się termostat (jego środek-główna cześć pierścień zostaje bo inaczej sporo silikonu trzeba by było użyć aby uszczelnić króciec-co potem pływa w okładzie chłodzenia)aby zwiększyć układ dla ciśnienia jakie przedostaje się z cylindra do ukł.chłodzenia.
pompę wyjąc i ja spr. to nie problem. 40min roboty. przy okazji termostat możesz sprawdzić bo będzie przy pompie
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez rembdeska » 1 lis 2010, o 22:52

tak zrobię rozbiorę wymienię pompę i lukne na termostat a nie chciał bym żeby to był ta uszczelka pod głowicą .
rembdeska
Czytacz

Postprzez SotoM » 2 lis 2010, o 18:30

zawsze możesz poszukać na necie w swojej okolicy czy innym pobliskim mascie warsztatów samochodowych- renomowanych i podzwonić z pytaniem czy posiadają tester do sprawdzania zawartości CO2 w ukłdzie chłodzącym i pojechać na sprawdzenie- test jest w 100% pewny.- wlewa się niebieski płyn do urządzonka i przykłada do zbiorniczka z płynem chłodzenia i naciska gruchę, jak płyn z niebieskiego zmieni kolor na żółty - głowica w górę.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez TRD » 4 lis 2010, o 00:17

sprawdz wentylator na "krótko" czy wogóle działa,

ja miałem taki przypadek po wymianie tertmostatu, że płyn się gotował nagrzewnica zimna i wentylator się nie odpalał i przyczyną był zapowietrzony układ, jak w chłodnicy jest mało wody to wentylator nie odpali bo czujnik podaje że temp jest ok, po odpowiertzeniu wzystko jest ok
'94 Golf SAVOY 1.8 ABS
TRD
Czytacz

czy to termostat czy coś innego?

Postprzez killah » 5 lis 2010, o 09:08

elo

mam pytanko. Dziś w trasie ledwo co do 70 stopni autko się rozgrzało. Czy to rozwalony termostat? Miałem tak w poprzednim silniku ale jakoś szybciej łapał te 70stopni.

Auto też jakby wolniej się nagrzewa - tj ciepłe powietrze później zaczyna lecieć

Silnik agg
killah

Postprzez nitek » 5 lis 2010, o 10:27

U mnie tez tak jest caly czas tzn jak jade to temp. nie moze osiagnac nawet 70 stopni i nie wiem czy to termostat jak nie chcesz wymieniac termostatu to go wyciagnij zagotuj wode i włoz go do tej wody i zobaczysz czy sie otwiera
nitek
Czytacz

Postprzez mani51 » 5 lis 2010, o 12:06

nitek napisał(a):jak nie chcesz wymieniac termostatu to go wyciagnij zagotuj wode i włoz go do tej wody i zobaczysz czy sie otwiera

dobrze jest jeszcze zmierzyć temperaturę przy jakiej się otwiera ale z tego co opisujecie to problem jest raczej taki że termostat się nie domyka całkowicie i stąd za niska temperatura. Ale to można łatwo wykluczyć sprawdzając co się stanie na postoju tzn czy temperatura dojdzie do około 90°C czy nie i czy załączy się wentylator. Jeśli nawet na postoju silnik nie osiągnie prawidłowej temperatury albo wetylator załączy się przy dużo niższej niż powinien to winny jest czujnik albo wskaźnik temperatury.
Ostatnio edytowano 5 lis 2010, o 13:10 przez mani51, łącznie edytowano 1 raz
mani51
Members

Postprzez killah » 5 lis 2010, o 13:11

mani51 napisał(a):
nitek napisał(a):jak nie chcesz wymieniac termostatu to go wyciagnij zagotuj wode i włoz go do tej wody i zobaczysz czy sie otwiera

dobrze jest jeszcze zmierzyć temperaturę przy jakiej się otwiera ale z tego co opisujecie to problem jest raczej taki że termostat się nie domyka całkowicie i stąd za niska temperatura. Ale to można łatwo wykluczyć sprawdzając co się stanie na postoju tzn czy temperatura dojdzie do około 90°C czy nie i czy załączy się wentylator. Jeśli nawet na postoju silnik nie osiągnie prawidłowej temperatury albo wetylator załączy się przy dużo niższej niż powinien to winny jest czujnik albo wskaźnik temperatury.

przy 95 czy ileś bodajże się załącza wentylator i na postoju temperaturę łapie. Tak więc chyba termostat
killah

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia