układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Filip » 25 lut 2012, o 10:45

To panowie napisze wam czego ja się dowiedziałem ostatnio :)
Jak mrozy odeszły w zapomnienie mój golfik zaczął mi bardzo źle odpalać po noc stania w garażu myślałem ze to wina wilgoci ale nie podobało mi się wiec udałem się do elektryka na rozmowę po chwili namysłu sprawdził węże do chłodnicy mówi ze puchną odkręcił korek od zbiorniczka wyrównawczego wypuścił gaz i kazał mi tak robić jak będę auto wstawiał do garażu na noc . Po tym zabiegu autko zapala miękko i odpala od razu bez dławień oraz łapię od razu dobre obroty . Dodam że płynu ubywa mi bardzo mało ale jednak trochę go znika winna może być uszczelka pod głowicą lub głowica ma mikro pęknięcia dodał również ze blok silnika może być uszkodzony ...
Filip
Gaduła

Postprzez Mateusz13041 » 27 lut 2012, o 17:31

rafal9119 napisał(a):
pietrasiak2 napisał(a):Dwa kilosy to nie wiele by coś się mogło stać
wystarczajaco by uszczelkie uszkodzic. ale jak miał zalany płyn toi a chu... by nie zamarzl . poprostu rosnie cisnienie w układzie i wyrzuca płyn tymi pierdołami. to jest moje zdanie i nie czepiajcie sie mrozu chyba ze kolega miał wlaną wode do układu chłodniczego?

Żadna woda był płyn zimowy :) Na razie nie mam czasu w weekend zobaczę co z autem

[ Dodano: 2012-03-12, 10:13 ]
Poradziłem sobie z jednym otworem teraz czas zająć się drugim jest on z tyłu silnika Foto poniżej kiepska fotka bo nie idzie dojść aparatem wydaje mi się ze jest to też ten brock ? i tu moje pytanie czy wie ktoś jaka jest jego średnica ? bo nie wiem zbytnio jak to zmierzyć

Udało mi sie zmierzyć 36,6 mm

Obrazek
----------------------------------------------------
MÓJ GOLFIK ZAPRASZAM DO OGLĄDANIA
----------------------------------------------------
Mateusz13041
Czytacz

Rocznik: 1994
Silnik: 1598 ABU
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

pęknięty przewod ukladu chłodzenia

Postprzez dement » 6 mar 2012, o 16:29

(mam nadzieje że właściwy dział )
Dopiero co ucieszyłem się że się uporałem z wymianą nagrzewnicy dziś pękł mi przewód układu chłodzenia.
Moje pytanko: Co to za przewód (numer katalogowy)? i gdzie o niego pytać (n
Najlepiej online)? Może być zamiennik. Czy te kolanka się kupuje osobno a później jakoś klei? Pęknięcie jest w takim miejscu że nawet nie idzie z cyknąć fotki.
To ten zaznaczony eklipsą, pęknięcie przesłania ten z góry. Obrazek
dement
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 6 mar 2012, o 19:29

jedz na szto szukaj podobnego silnika w skodzie seacie audi czy passat nawet
jedz lepiej z czescią do sklepu powiedz jaki masz silnik itp facet dobierze
zapłacisz z 10 zł wiecej ale jak by nie pasowało wymienisz a nie bedziesz odsyłał za 20 zł i bawił sie z allegro

[ Dodano: 2012-03-06, 18:29 ]
ewentualnie poszukaj u nas na forum w dziale sprzedam
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez dement » 6 mar 2012, o 19:49

ok panowie, już ogarnąłem. To co mi trzeba to 037 122 058. Dzięki, temat można zamknąć.
dement
Berbeć

temperatura silnika

Postprzez remzo » 11 mar 2012, o 16:04

Witam. W moim golfie 1.8 75km jak jeżdżę w mieście to wskazówka przekracza 90 dochodzi do 100 i schładza się może o 5 stopni wtedy chyba załącza się wiatrak. U kolegi w vento takiej sytuacji nie ma wskazówka sztywno na 87. Czy to może być termostat albo coś innego ?
remzo
Czytacz

Postprzez prezesik » 11 mar 2012, o 23:44

odkręć korek zbiorniczka wyrównawczego ( nie na gorącym silniku! ), uruchom silnik i patrząc do nie go od góry patrz, czy przy dodawaniu gazu zaczyna bomblować. Jeżeli bombluje to tylko wymiana uszczelki pod głowicą.
Sprawdź jeszcze, czy na gorącym silniku ( oczywiście przy zakręconym korku zbiorniczka wyrórnawczego ) możesz ścisnąć dwoma palcami węże od chłodnicy. Jeżeli nie da rady, będą zbyt twarde to drugie potwierdzenie walniętej uszczelki pod głowicą.
Może być też problem z zaciętym termostatem, który nie puszcza płynu przez chłodnicę.
Daj znać jak było.
prezesik
Members

Postprzez Imper » 12 mar 2012, o 00:25

sprawdz tez czujnik czy Cie nie oszukuje
Imper
Members

Postprzez prezesik » 12 mar 2012, o 00:43

czujnik oczywiście miernikiem :)
prezesik
Members

Postprzez remzo » 21 mar 2012, o 13:42

Sprawdziłem na moje oko przy dodaniu gazu nie ma bombelkow bez dodania co chwile jakieś pojedyncze wyskakują. A i oczywiście zauważyłem megaaa ubytek płynu chłodniczego ale nie widzę aby gdzieś ciekło.
remzo
Czytacz

chłodnica do ABU

Postprzez urbi05 » 23 mar 2012, o 22:11

Mam zamiar wymienić chłodnice. Chce kupić nowa nie bawic sie w uzywane. Moje ptanie jaka chlodnice polecacie do tego modelu? Słyszałem kiedyś (nie wiem czy to jest prawdą) że ABU ma nieco mniejszą chłodnice w porównaniu do swoich młodszych braci o tej samej pojemności więc czy istnieje możliwość założenia większej chłodnicy? jakie rozmiary można tam włożyć?
urbi05
Czytacz

Postprzez prezesik » 23 mar 2012, o 22:57

Chłodnicę zakładaj ori używkę, podobno nowe zamienniki to "kupa z włosem", po niedługim czasie zaczynają przeciekać. - pisał już ktoś o tym na forum.
prezesik
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia