układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Karol B. » 23 mar 2012, o 23:18

urbi05 napisał(a): Chce kupić nowa nie bawic sie w uzywane

prezesik25 napisał(a):Chłodnicę zakładaj ori używkę

Z tymi używkami to też jak w lotto... urbi05, co Ci da większa chłodnica? Wyjmij swoją starą i z nią do sklepu dla przymiarki do nowej i tyle. Kolega kupił nówkę i śmiga już sporo czasu. A stara wiadomo, jak to stara, loteria. A tak w ogóle dlaczego chcesz wymieniać? Cieknie? Grzeje się za mocno?
Karol B.
Members

Postprzez urbi05 » 24 mar 2012, o 11:49

Cieknie i to coraz mocniej :/ właśnie tez slyszalem ze uzywki są nieprzewidywalne jak sie dobrze trafi to mozna bardzo dlugo smigac a bywa tak ze po kilku misiacach zacznie cieknac, tymbardziej ze ceny uzywanych sa prawie ze takie jak nowych. Myslalem o wiekszej z tego wzgledu zeby miec lepsze chlodzenie latem bo jak wiadomo ten silniki w cieply dzien potrafi naprawde szybko lapac temperature a stojac w korku bez wiatraka byloby naprawde nieciekawie:p
urbi05
Czytacz

Postprzez PabloSBT » 24 mar 2012, o 19:00

według mnie lepiej dać więcej ale kupić jakąś lepszą chłodnice używaną możesz kupić od kogoś kogo znasz a nie od obcego który mógł ją zamulić uszczelniaczem, za ok 150 zł powinieneś kupić nową:) no niestety w tych ABU się nie postarali dosyć że odma jest źle puszczona to jeszcze ma bardzo małą chłodnice aż się ździwiłem że 1.6 może mieć taką małą chłodnice, też myślałem żeby wstawić inną chłodnicę np od 1.8 ale za dużo zachodu :P trzeba się przyzwyczaić do wentylatora chodzącego prawie non stop w mieście :P
PabloSBT
Members

Termostat czy czujnik temperatury?

Postprzez VW_GOLF » 28 mar 2012, o 16:29

Witam mam problem, ok. rok temu wymieniłem termostat na nowy WEHLER i wtedy temperatura przy rozgrzanym siliniku była max. 70'.Od niedawna wskaźnik pokazuje po rozgrzaniu niecałe 60' dodam że gumowy wąż który idzie na chłodnicę jest przez dłuższy czas zimny.Co może być przyczyną tak niskiej temperatury?
VW_GOLF
Berbeć

Postprzez slawek5t » 28 mar 2012, o 17:02

Górny wąż zimny ?
Mój golfik
slawek5t
Members

Re: Termostat czy czujnik temperatury?

Postprzez darkside13 » 28 mar 2012, o 17:45

VW_GOLF napisał(a):Witam mam problem, ok. rok temu wymieniłem termostat na nowy WEHLER i wtedy temperatura przy rozgrzanym siliniku była max. 70'.Od niedawna wskaźnik pokazuje po rozgrzaniu niecałe 60' dodam że gumowy wąż który idzie na chłodnicę jest przez dłuższy czas zimny.Co może być przyczyną tak niskiej temperatury?

Kolego mam w podobie problem :( mi dochodzi temp do 82 stopni i zalacza mi sie juz wiatrak a ponoc temp polowicznego otwarcia w tym silniku co my mamy i innych na termostacie wahlera to 87stopni, rok temu mialem cos w podobie nie dochodzilo do 80 stopni wymienilem termostat tez na wahlera i z tego co pamietam pokazywal póżniej 90 stopni, póżniej ojciec jezdzil autem i tak ostatnio patrze na postoju ze 80-82stopnie wiatrak mi sie włacza, wiec teraz nie wiem czy to znów termostat czy czunik temperatury oszukuje i jest spitolony ;/

ogólnie mam do wymiany jeszcze sonde lambde, mam jedno przewodówkę i podpinalem pod multimetr i sie wacha od 0,1-06V i to wolno wiec mam jeszcze sonde do wymiany , ale z ta temp juz zglupialem sam :( jakos 75stopni waz dolny od termostatu zaczyna sie robic cieply 80 jest juz goracy i 82 stopnie sie wlacza wentylator... sam nie wiem co jest spitolone

kożystajac z okazji mam pytanko jak przygazuje to z rury wydechowej jest rozprysk wody , na wolnych obrotach nic nie kapie, plynu chlodniczego nie ubywa ani nic, czy to jest normalne?? z rury ogólnie nic nie kopcji , brak jakis dziwnych dymów w danym kolorze z tylu
darkside13
Czytacz

Postprzez VW_GOLF » 28 mar 2012, o 17:59

Chodzi o dolny wąż.
VW_GOLF
Berbeć

Postprzez slawek5t » 28 mar 2012, o 18:26

VW_GOLF napisał(a):Chodzi o dolny wąż.

No to prawidłowo.
Pewnie czujnik szwankuje
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez trollu » 28 mar 2012, o 18:33

darkside13 napisał(a):z rury wydechowej jest rozprysk wody

woda wytrąca się ze spalin, pod duże V8 możesz wiaderko podstawić ;-)
w mniejszym lub większym stopniu jakość paliwa też na to wpływa

co do temp to zdarzały się przypadki że nowy termostat z pudełka był uwalony ale wina może być też w czujniku temp. jak masz możliwość to spróbuj podłączyć pod VAGa lub podmienić czujnik
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez darkside13 » 29 mar 2012, o 13:33

dzieki a takie jeszcze pytanko bo golfika mam z 92 r i mam starsze zlacze diagnostyczne ... czy jak podlacze adapter to mi pokaże na Vagu czy temp jest ok itp ?
darkside13
Czytacz

Postprzez trollu » 29 mar 2012, o 16:10

hmm OBD I jest na kody błyskowe i chyba tylko to Ci pozostaje, temp raczej nie odczytasz.
poszukaj na forum, może coś znajdziesz
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez Sobota ! » 29 mar 2012, o 20:43

Ja tez tak mam, ja nie moge scisnac palcami twarde sa... Wyciagnolem termostat to sie robia twarde i tez ucieka mi woda... ile kosztuje uszczelka i czy samemumozna wymienic
Sobota !
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia