przez gawior » 26 kwi 2012, o 11:07
Porada "wymień termostat" jest świetna.
Ja proponuje najpierw go sprawdzić.
Jak auto ci się rozgrzeje do np. 50-60st.C to sprawdź ręką dolny wąż od chłodnicy ( ten przy termostacie ). Jak jest cieply to termostat jest walnięty bo jest otwarty i puszcza na duży obieg. Jak jest zimny to termostat powinien być sprawny, Wtedy skup się na czujniku.
Możesz też sprawdzić go za pomocą termometru do 100-110st.C ( cena około 4-5zł ). Na zimnym odkręcasz korek zbiorniczka wyrównawczego i wsadzasz termometr i odpalasz silnik. Czekasz aż się zagrzeje i porównujesz temperatury.
Dodam, że miałem tak jak ty i winny był czujnik temperatury. Kupno tańszych zamienników nie przynosiło skutku. Kupiłem też czujnik EPS za około 60zł i też temperatura w okolicy 80-85st.C podczas jazdy. Czasem potrafiła spaść do 75st.C podczas jazdy, aby na postoju wzrosnąć.
W końcu kupiłem oryginał z ASO ( jakaś likwidacja sklepu czy coś takiego ) za około 50zł
Od tej pory wskazania są poprawne.
Gdybym kupił od razu czujnik z ASO, nawet za te 110zł to bym i tak zaoszczędził, bo kupiłem 4 czujniki po 25-35zł i ten za 60zł, a na koniec kupiłem czujnik oryginalny.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz