przez gawior » 27 kwi 2012, o 07:48
Powiem ci, ze nawet na droższym zamienniku miałem tak jak ty, na tym za 60zł, czyli podczas jazdy spadała temp. do około 80st.C. Sprawdzenie multimetrem mówiło, że czujnik jest sprawny.
Także jak masz wydać na coś co nie będzie dobrze działało, to odpuść, poczekaj i dozbieraj. Niestety skądś się wzięło, że czujnik temp, to tylko z oryginał z ASO.
Tak samo teściu mnie nie posłuchał z kablami WN. Kupił coś tańszego, bo wcześniejsze robiły dyskotekę itp. Przejechał 2km i upaliło kabel przy świecy, a że to Coras, to świece przewody są długich tulejach/rurkach i problem był z wyjęciem tego.
Ja z przewodami WN w drugim aucie też walczyłem. Nie chciałem wydawać kasy na przewody. W ciągu roku kupiłem 4 komplety ( Janmor, Sentech itp. ). W końcu kupiłem BREMI i mam spokój już 4 rok.
W Golfie też mam BREMI. Wypadają najkorzystniej ze wszystkich lepszych ( około 130zł za komplet ), a montują je też na "pierwszy montaż".
Co do termostatu, to też jest loteria. Kup Wahler-a, ale jest tak, że też można trafić nie za dobrze działający. Znam wiele osób które dopiero drugi termostat miało OK.
Ja mam u siebie 3 termostat. Vernet, i dwa Wahlery. Vernet się nie otwierał, pierwszy Wahler się zacinał na otwartym ( był czysty ). Dopiero drugi Wahler chodzi na razie poprawnie.
Dobrze ci radze, przed założeniem wsadź go do garnka z wodą i zagotuj. Zobaczysz czy się otwiera. Najlepiej jak byś miał termometr. Sprawdził byś przy jakiej temp. zaczyna się otwierać i byś wiedział czy jest w pełni sprawny. Zagotowanie termostatu pozwoli ci uniknąć sytuacji, gdzie założysz termostat, a ten jest nie sprawny i się nie otwiera. Nie otwierający się termostat, to gorsza sprawa, niż cały czas otwarty.