Na starcie witam forumiczów
Miesiąc temu moja golfina zaczęła nagle mocno kopcić, okazało się że poszła UPG. Głowica poszła do planowania, uszczelniacze wymieniłem. Poskładałem wszystko i niestety pojawiły się problemy z chłodzeniem (możliwe że były wcześniej przez co wywaliło uszczelkę).
W okolicach 80 stopni podnosi się płyn w zbiorniczku i go wywala. Podczasz składania ułamał mi się krócieć nr 3
CLICK (zdjęcie zapożyczone od użytkownika endru). Dokładnie ta wąska część. Bez problemu naciągnąłem przewód na tą szerszą część więc dałem sobie z tym spokój. Czy tu możę być problem?
Odpaliłem zimny auto bez korka na zbiorniku, również podnosi się płyn i wywala. Wywaliłem całkiem termostat bo myślałem że nie otwiera dużego obiegu, bez zmian. Chłodnica jest ciepła więc ją zostawiłem. Obstawiałem nagrzewnice ale i bez niej problem tez występuje. Czujnik temp. i elektrowłącznik wentylatora wydają się być sprawne. Przy licznikowym 90 stopni uruchamia wentylator chłodnicy, niestety wtedy już mocna wywała płyn ze zbiorniczka.
Włączyłem wentylator chłodnicy na stałe na pierwszym biegu i tak pojeździłem trochę, niczego nie wywaliło ale i temperature miał w okolicach 60 stopni cały czas.
Węże wszystkie są miękkie.
Uprzedze pytania, głowica pod kątem szczelności nie była sprawdzana.
Obstawiam albo korek albo pompe wody. Pompe sprawdzałem, miała delikatny luz na osi ale był on na tyłe mały że dałem sobie spokój z wymianą. Autem zrobiłem jakieś 50 tys. km i cały czas jest ta sama. Jedynie czego nie mogłem ocenić to stanu łopatek pompy bo nie miałem porównania do nowych.
Ręcę mi już opadają, jakieś propozycje?