układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez Zico63 » 31 mar 2008, o 02:18

...lub nie działa wentlator chłodzenia.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

termostat

Postprzez fneo » 31 mar 2008, o 09:16

Witam.Miałem problem z temperatura silnika .Nie chciał sie zagrzać,po wymianie termostatu jest ok.Trzyma cały czas 90 st.Tylko mam pytanie czy mam zresetować komputer?Silnik 2E 2,0 L.VW Golf III GTI Edition.Podwójny komputer pokładowy.
fneo
Berbeć

Postprzez Zakizak » 31 mar 2008, o 15:04

wiatrak działa ,wskazówka wskaźnika jest cały czas w pozycji na maxa ,nawet przy zimnym silniku .A jak trochę pochodzi a szczególnie na mieście to miga kontrolka temperatury , przewody do chłodnicy są gorące czyli termostat powinien być ok!!!!!
Zakizak
Berbeć

Postprzez _mAster_ » 31 mar 2008, o 17:38

Sorki ze sie wrypie w Twoj temat, ale nie chce zasmiecac za kazdym razem forum... Mozecie mi powiedziec z jakiego powodu moze sie robic cisnienie w ukladzie chlodzenia? Dzis wymienilem ten trojnik gdzie sie lacza przewody ukl chlodzenia i pojezdzilem 15min i znow ubywa plynu i jest schlapany ten trojnik plynem.. Autko i tak juz poszlo do roboty uszczelki, ale bez przesady nawet 10 tys nie zrobilem na tamtej a juz do wymiany. pomozcie jak mozecie :D
_mAster_
Czytacz

Postprzez piootrek » 31 mar 2008, o 17:46

fneo, jak u mnie był padnięty termostat to komputer nic nie pokazywał.Nie widzę potrzeby aby go resetować po wymianie termostatu.
Jeżeli to co napisałem Ci pomogło to ...:D
piootrek
Czytacz

Silnik: 1.4
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

wentylator chłodzenia

Postprzez fneo » 1 kwi 2008, o 08:48

Witam.A ja mam taki problem.Na zimnym silniku jak go uruchamiam to wentylatory chłodnicy dostają jakiś wariackich obrotów.Po nagrzaniu sie silnika te b.szybkie obroty znikają i tylko pracuje wentylator tak jak przy normalnym nagrzaniu sie całego układu chłodzenia,o wiele ciszej.Albo z rana przed odpaleniem auta zdejmuję kostkę z silnika wentylatora i tak jeżdże do momentu uzyskania 90 st.I wtedy zakładam znów kostkę i jest OK.Pomóżcie bo ręce opadają.Byłem juz na komputerze i nie wykrył usterki.Silnik 2E 2,0 8V.benzyna.Z klimatronic. :-(
fneo
Berbeć

Nie odpala na gazie+ubywajacy plyn chlodniczy

Postprzez kanar105 » 1 kwi 2008, o 10:54

WItam
jak w temacie golfik 3 1.8 aam+LPG nie odpala na gazie rusza dopiero gdy silnikk jakby sie nagrzeje tak ze 30 stopni.a najbardziej zstanawia mnie en ubywajacy plyn jakis miesiac temu dolalem prawie do maks.dzisiaj zagladam a tam w zbiorniczku nic.
w zwiazku z tym nie odpalaniem gazownik powiedzial zeby wymienic swiece a potem ewentulnie kble WN. swiece wymienilem ale wydaje mi sie ze to ne bedzie przyczyna a nie zamierzac ladowac nie potrzebnie kasy w wymiane wszytskiego po kolei .
czy mozliwe jest teraz przy takiej pogodzie ze parownik gdy nie ma w nim plynu zamarzal i dlatego nie chce odpalac na LPG. a i zauwazylem bynajmniej tak mi sie wydaje ze chyba czasem gdy przekrecam kluczyk w stacyjce nie slychac tego elektrozaworu przy butli LPG
pozdrawiam.
kanar105
Berbeć

Postprzez qbic1983 » 1 kwi 2008, o 11:58

ubywający płyn (jezeli nigdzie nie ma wycieków) to napewno uszczelka pod głowicą....
qbic1983
Czytacz

Postprzez Mexican » 1 kwi 2008, o 15:41

na bank uszczelka pod glowicą, uszczelka od 33 zl do 120 oryginalna, planowanie od 50 zl do 300zl robocizna od 100 do 300 zalezy od mechanikow im wiekszy filozof i magik tym wieksza kasa :)
Mexican
Czytacz

Postprzez Zico63 » 1 kwi 2008, o 16:21

Komputer: wymaga tylko wtedy resetowania gdy padło elektryczne urządzenie z grupy sterowania silnika.
Czujnik: pełne wychylenie, od razu po włączeniu kluczyka to zwarcie - czujnika lub jego przewodów (po odpięciu czujnika wskaźnik powinien pokazać minimum temperatury - jeśli bez zmian to przewody).
Ciśnienie: uszkodzenie lub zapchanie korka na zbiorniczku płynu - powinien utrzymywać pewne (90-115kPa) nadciśnie w układzie ale przy rozgrzewaniu się silnika (rozszerzanie płynu!) powinien upuścić powietrza i póżniej opobrać je z powrotem z atmosfery.
Termostat: niekoniecznie, gorące ale jak bardzo - czy nie ponad 110°C? mogą być przypadkowo dwa uszkodzenia jednocześnie.
Zico63
Members

Postprzez bemo24 » 1 kwi 2008, o 17:57

Zakizak napisał(a):wiatrak działa ,wskazówka wskaźnika jest cały czas w pozycji na maxa ,nawet przy zimnym silniku .A jak trochę pochodzi a szczególnie na mieście to miga kontrolka temperatury , przewody do chłodnicy są gorące czyli termostat powinien być ok!!!!!

jesli nawet przy zimnym silniku..... wiec nic wiecej jak wskaznik temperatury i czujnik temperatury!! u mnie tak sie stalo i mialem na max temperatury kontrolka mi mrugala wymienilem czujnik i jest teraz 82 85...
bemo24

Postprzez mmarek » 1 kwi 2008, o 19:51

Mexican napisał(a):na bank uszczelka pod glowicą,

Ubywający płyn chłodniczy wcale nie musi oznaczać że na BANK jest padnieta uszczelka pod głowicą. Miesiąc to jest dużo żeby płyn "niezauważalnie" sobie wyparowywał np z krućca przy silniku albo na jakiś łączeniach.
mmarek
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia