układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez _borys_ » 21 kwi 2008, o 11:45

Witam ;) Miałem podobny problem Płyn uciekał i nie mogłem zlokalizować skąd. Okazało Się że powstało pękniecie na obudowie termostatu przy jednej ze śrub (tej najmniej dostepnej) !!!
Gdy Silnik sie nagrzał i było duże cisnienie plyn uciekal ;/ Trza kupic nowa obudowe stara wykrecic
i załozyc nowa !!!! Zmień także uszczelke pomiędzy obudowa a blokiem !!!! U mnie pomogło !!! pozdrawiam :-P
_borys_
Berbeć

Postprzez scuzz » 21 kwi 2008, o 19:31

Szukaj ogladaj a znajdziesz :) Przede wszystkim sprawdz wszystkie kroccie, laczniki, czy nie sa spowite nalotem w kolorze twojego plynu( ja mam petrygo i mnie ucieka przez krociec przy glowicy od strony skrzyni biegow i powstaje taki zielony nalot).
scuzz
Czytacz

Postprzez fneo » 21 kwi 2008, o 21:14

Najlepiej kup sobie cały metalowy.Plastiki są do d....Ja wymieniłem niedawno,też miałem padnięty.Krótszy koniec ma wystawać z rury,czyli cypelek na zewnątrz,a nie do pompy wody.A jak wrzucisz do gorącej wody dopiero ma się otworzyć.Na zimno ma być zamknięty grzybek(cypelek).Nara. :-)
fneo
Berbeć

Postprzez coooler1984 » 22 kwi 2008, o 13:16

Witam!! No poradzilem sobie!! problem byl nie w termostatcie ale tym kolanku co wchodzi iglica termostatu w niego!! bo iglica przechodzila na wylot to czko bylo uszkodzone!! i iglica nie miala o co zapierac!! wymienilme tylko to kolanko chodzi jak narazie wszystko!!! temp trzyma 90
coooler1984
Czytacz

Postprzez munky81 » 22 kwi 2008, o 16:17

Dzieki za podpowiedz!termostat zostal wymieniony duzo wczesniej,bo byl"zapchany"!Wlasnie nabylem nowy czujnik temperatury i wydalem na niego po rabacie 68 zl :-o Producent KW 530536(czarny z niebieska otoczka na cztery styki)!.Tylko nie wiem czy to jest odpoweidni czujnik do mego silnika???W tej chwili jest zamonotowany tez czarny z niebieska otoczka,tylko czy to ten????!!!!Prosze o pomoc!!
Ps.Silnik 1.4

[ Dodano: 2008-04-25, 13:57 ]
...co sie okazalo nowy czujnik wogle nie dzialal,wiec wlozylem drugi za 30zl.co sie okazuje ..przeklamuje,wskazowka dochodzi do 110st!ale juz wiem dlaczego tak sie dzieje...prawdopodobnie mechanik w przeszlosci zainstalowal termostat 87st.otwarcia!Z tego co widze na forum przy moim silniku powinien byc termostat ...84st.otwarcia!dzisiaj zaloze ten termostat i sprawdze co sie bedzie dzialo!mam nadziej ze to ..to,bo juz nie mam nerwow do czujnikow temperatury!!Pozdro!
munky81
Czytacz

TEMPERATURA CIECZY CHLODZACEJ

Postprzez munky81 » 26 kwi 2008, o 10:45

Wiatm!Weim,ze temat zostal poruszany juz setki razy!Ale chcialbym uzyskac konkretna pomoc!Mianowice sprawa wyglada nastupujaco : mam problemy prawdopodobnie z temeperatura,bo po przejechaniu kilkunastu km temp.wzrasta do 75 st.!Az w koncu wymienilem na dobry termostat(wahler) 84st.otwarcia i temperatura wzrasta do 80-84st.!Z tego co widze na forum to powinna utrzymywac sie na 90st.!Wiec zrobilem eksperyment,wlozylem do zbiorniczka wyrownawczego termometr piecowy i sprawdzalem co sie dzieje...otoz na termometrze piecowym temperatura urosla az do 100 st.a na liczniku 90st.i dopiero wtedy wlaczyl sie wentylator!Moje pytanie jest takie..,czy jest wszytko wporzadku czy musze wymienic czujnik temperatury na nowy!!!!???
munky81
Czytacz

Postprzez dziabi3 » 26 kwi 2008, o 20:33

1. musisz wiedzieć czy masz silnik który wymaga termostatu na 84 czy 87 stopni ale to tak na uboczu

2. wentylator załancza sie troszkę za puzno bo powinien koło 96 albo 97 nie pamiętam sprawdź w książce stopni ale to jeszcze nie jest źle

3. ale wskazanie temperatury jest fałszywe bo na wskaźniku 90 a na termometrze 100 i w dodatku włącza sie dmuchawa to świadczy ze co najmniej 6 a 10 stopni za mało wskazuje

kup nowy czujnik najpierw i sprawdź czy kupiłeś dobry termostat

ale na czujnik daj ze 40 zł bo te za 20 to czasami ok a czasami do kitu
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
dziabi3
Members

Postprzez miras » 27 kwi 2008, o 07:09

Munky81. Daj sobie spokój i nie wywalaj na nic kasy jest ok, ładna pogoda laskę do fury i w trasę. POZDROWIONKA,
miras
Czytacz

chlodzenie silnika temperatura 110 poradzcie

Postprzez oizo » 29 kwi 2008, o 21:08

jade sobie pieknego dnia az tu patrze i temperatura skacze mi do 110 stopni wiec na pobocze i grzebie tam. co dziwne wymienilem termostat i czujnik temperatury bo myslalem ze to to. a jednak nie. termostat otwiera sie jak na zegarze jest 110 - 115 stopni i potem wlacza sie wiatrak drugi bieg bo pierwszy sobie spalilem probujac schlodzic auto jak mi ta temperatura skoczyla ale to inna historia. tak wiec skoro to nie to co wymienilam to co moze byc dodam ze jadac temperatura utrzymuje sie na 110 -115 stopni i nie spada ani nie rosnie. sprawdzalem czujnik we wrzatku i pokazuje dobrze termostat tez sprawdzalem w garku w domu i tez sie otwiera i zamyka. wiec niech ktos madry mi podpowie co moze byc bo sam nie wiem. slyszalem ze pompa mogla sie rozszczelnic ale wycieku z niej nie ma. mam lekka nieszczelnosc na kroccu tym plastikowym przy termostacie delikatnie z niego sie saczy plyn ale nie duzo. to moze byc przyczyna?
oizo

Postprzez bemo24 » 30 kwi 2008, o 20:42

Witam.JA miałem tak jak Ty piszesz temperatura trzymała sie 100 110 stopni a na wezu było tak od 85 do 90... w moim przypadku to był zły wzkaznik temperatyry czyli czujnik temperatury bupiłem ten za 35zł i mi zle pokazywał wymieniłem na bodajrze za 60 65 i jest ok temperatura trzyma sie 82 85.... ale na wszelki wypadek wymieniłem tez pompe wodna bo i tak była do wymiany!! pozdrawiam
bemo24

Postprzez oizo » 30 kwi 2008, o 21:13

czujnik temperatury nowy oryginalny vw kupilem pokazuje dobrze to cos innego dziwi mnie ten termostat bo otwiera sie jak na wskazniku jest 110 a w domu przed gotowaniem sie wody otwiera sie czyli dobrze dziala
oizo

Postprzez opolanin » 30 kwi 2008, o 23:50

Wabart, i jak zlokalizowałeś wyciek??
opolanin

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia