układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez arek3358 » 25 maja 2008, o 21:25

napewno tak jest nie bylo pelnego obiegu i temp plynu przy czujniku niebyla tak wysoka aby zalaczyl sie wentylator jak usuniesz nieszczelnosci powinno byc git .napisz jak naprawisz pozdro :-)
arek
arek3358
Czytacz

Postprzez wroobelek » 26 maja 2008, o 21:21

ImperfectCell napisał(a):no dobra ale o co Ci chodzi o olej czy plyn chlodzacy??? robi Ci sie cisnienie mocne w zbiorniczku od plynu chlodzacego?? sprawdz czy auto czasem nie zakopci sobie

tak , mimo ze znalazłem nalot na jednej złączce w zbiorniczku robi się duże ciśnienie , po normalnej jeździe po odkręceniu korka wywala spora ilość górą.
wroobelek
Berbeć

Postprzez MarcinKowalczuk » 26 maja 2008, o 21:33

To normalne ze ci wywala plyn jak jest goracy (cisnienie) nie powinienes odkrecaj jak plyn jest goracy ani dolewac plyn jak silnik jest cieply. Pozdrawiam
MarcinKowalczuk
Czytacz

Postprzez czepi » 26 maja 2008, o 21:46

dokładnie... nie odkręca się korka przy gorącym silniku.... chyba że chcesz się poparzyć czego nie życzę
czepi
Members

Postprzez Imper » 27 maja 2008, o 00:09

MarcinKowalczuk, czepi, owszem norlanie tez jest cisnienie ale nie takie az jak opisujecie chyba ze moj woz to ewenement 8-) ja moge odkrecic sobie swobodnie slycahc takie sycznenie ale nic mi nie bulgocze ani nie pryska za zewnatrz u mojego znajmowgo jak mu plyn wciagal to sie robilo cholerne cisnienie ze az strach otwierac a nie masz tak czasem ze jak jedziesz i dodajesz gazu to przerywa silnik lekko jakby nie wszytskie gray chodzily??
Imper
Members

Postprzez wroobelek » 27 maja 2008, o 09:30

ImperfectCell napisał(a):MarcinKowalczuk, czepi, owszem norlanie tez jest cisnienie ale nie takie az jak opisujecie chyba ze moj woz to ewenement 8-) ja moge odkrecic sobie swobodnie slycahc takie sycznenie ale nic mi nie bulgocze ani nie pryska za zewnatrz u mojego znajmowgo jak mu plyn wciagal to sie robilo cholerne cisnienie ze az strach otwierac a nie masz tak czasem ze jak jedziesz i dodajesz gazu to przerywa silnik lekko jakby nie wszytskie gray chodzily??

nie , nic takiego sie nie dzieje , wszystko chodzi równo
wroobelek
Berbeć

Postprzez opolanin » 27 maja 2008, o 09:50

bodzioo21, wymieniamy wszystko a tymbardziej że nie wiesz czy pompa wodna ma łopatki plastikowe czy z jakiegoś stopu, kompletny rozrząd i pompa i będziesz spokojnie w nocy spał
opolanin

Postprzez Zibo82 » 28 maja 2008, o 12:31

doszedłem i wiem ze to czujnik temperatury cieczy chłodzącej, jak go wymienic??
Zibo82
Berbeć

Postprzez marko1967 » 29 maja 2008, o 12:58

Zibo82, w krućcu po prawej stronie przy silniku jest ten czujnik wyjmujesz wtyczkie przesuwasz taką jakby wsuwkie w bok i czujnik wyjmujesz tylko zobacz jaki kolor mam obwódka na czujnku jak się nie myle kolor żółty i sprawdz ile pinowa jest wtyczka wymiana powinna zająć 2 minuty pozdrawiam ;-)
marko1967
Members

Postprzez Matioo1 » 29 maja 2008, o 20:01

a mozecie mi powiedziec jak ma on byc wsadzony???bo ja wymienilem na nowy i teraz mam cos takiego ze temperatura szaleje a anajlepsze jest to ze nalalem caly pojemnik płynu chlodniczego borygo <do max oczywsice> pojechalem na zakupy moze przejechalem 15 km przyjezdza a polowy plynu w zbiorniczku nie ma wie ktos moze co jest tego przyczyna??? wsadzilem ten termostat zle?? pomozcie prosze prosze...
Matioo1
Czytacz

Postprzez Mario Mario » 29 maja 2008, o 22:00

Witam. Czepi ma rację, na gorącym silniku cisnionko moze być takie ze jak odkręcisz zbiornik wyrównawczy to ci grabki poparzy. Może ci sączyć w kilku miejscach i tego nie zauważysz poszukaj nalotów na zlaczach przewodów prowadzacych ciecz chlodzącą. Czasami wystarczy przeczyscic te zlacza i wszystko będzie ok. Pozdro.
Mario Mario
Czytacz

Postprzez emilek221 » 29 maja 2008, o 22:05

Tu masz rysuneczek jak powinno być:
Obrazek

Zamontowałeś chyba dobrze bo nie wiem czy da sie go wepchać na odwrót hehe :) Co to znaczy że temp szaleje ? Co do płynu nie ma się czym przejmować po prostu jeżeli spuściłeś stary to nowy musi wszędzie wpłynąć. Ale oczywiście nie zaszkodzi popatrzyć na obudowę termostatu czy na opaski zaciskowe przy wężach by sprawdzić czy nic tam nie ucieka.
emilek221
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia