Moderator: Moderator
daniel_maroco napisał(a):KrysteK mam podobny do Ciebie problem mianowicie jeżdżąc po mieście (korki i te sprawy) wskazuje mi temperaturę 110° C ale kontrolka mi się ani razu jeszcze nie zapaliła w tarasie ponad 90° C. Na postoju (na jałowym biegu) sprawdziłem przy jakich wskazaniach temperatury załącza mi się wiatrak (pierwszy bieg- wolniejszy) i wyszło że przy około 110° C a według normy powinno być tak pierwszy włączenie: 92…97; wyłączenie: 84…91 a drugi włączenie: 99…105; wyłączenie: 91…98. Wąż górny od chłodnicy powoli robił się gorący a dolny na początku zimny a dopiero przy wskazaniach około 100 ° C robi się ciepły-gorący tzn. można sądzić że termostat jest w porządku. Tak samo wiatrak bo jak zwierałem piny (jest ich 3) we wtyczce do czujnika na chłodnicy (włącznik termiczny wentylatora chłodnicy) załącza się wentylator pierwszy bieg: czerwony bodajże z biało czarnym a drugi: czerwony z czarno czerwonym. Płyn w zbiorniku wyrównawczym gdy silnik zimny między min a max a gdy włącza się wiatrak letko ponad max wiec według wskazań. Więc myślę (mogę się mylić) że w moim przypadku jest to albo czujnik temperatury przy termostacie który źle wskazuje temperaturę w kabinie albo włącznik termiczny wentylatora chłodnicy albo co innego… Ale znaczne od wymiany czujnika temperatury przy termostacie jeżeli nic to nie pomoże to wymiennie włącznik termiczny wentylatora chłodnicy a jeżeli to nic nie pomoże to będę główkował nadal co to może być. Jeżeli ktoś miał podobny problem prosiłbym o napisanie co w jego przypadku to było- z góry dziękuję.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości