układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez SotoM » 19 cze 2008, o 23:05

a co do tej nierównej pracy to patrzyłeś czy nie masz nieszczelnośći na przewodzie z kolektora ssącego do serwa??na tym zaworku na którym sa zielone kaptórki , sprawdź kat wyprzedzenia zapłonu. co do czujnika to masz go na wierzchu pod maska w krućcu. on przeciez jest zabezpieczony zawleczka. skombinuj sobie korka po butelce wyjmij czujnik włóz korek aby ci płyn nie uciekał i masz na czujniku numerki spisz je sobie i włóż spowrotem. pewnie czujnik jest czarny z żółtym plastikowym kołnieżykiem
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Taiszo » 22 cze 2008, o 02:43

Witam
no niestety mam ten sam problem ale wymiana samego czujnika absolutnie nie pomogła
jak silnik sie rozgrzeje do ok 90stC włącza się II-bieg wentylatora.
gdy trzymam rozgrzany silnik na wyzszych obrotach w czasie jazdy przez jakis czas a nastepnie schodze nizej to w pewnym momencie zaczyna mi migać kontrolka oleju i piszczy brzeczek, gdy podgazuje troszke to automatycznie przestaje piszczec i migac.
jak juz wspomniałem wymieniłem juz czujnik temp cieczy chł. a wentylator pracuje dobrze
Jeśli to termostat to jak moge go sprawdzic?
bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedz.
Pozdrawiam
Taiszo
Czytacz

Postprzez scuzz » 22 cze 2008, o 11:00

Żeby sprawdzić termostat to złap za dolny wąż co idzie od chłodnicy do obudowy pompy jeżeli przy temp oko 85 st C będzie ciepły to znaczy że masz dobry termostat.
scuzz
Czytacz

Postprzez Taiszo » 23 cze 2008, o 01:18

dzieki
sprawdzilem - mam cieply
wszystkie przewody są podgrzane wiec obieg jakotaki jest
rozumiem ze gdy wchodze na wyzsze obroty pompa wodna szybciej przetłacza tą wode przez układ analogicznie przy niskich - przepływ wody chłodzącej spada.
co zatem moze byc przyczyną tego piszczenia i migania kontrolki oleju?
Taiszo
Czytacz

Postprzez marko1967 » 23 cze 2008, o 15:49

Taiszo, z tego co napisałeś wnioskuje że wymieniłeś czujnik temp cieczy chłodżącej piszesz też że mruga Ci kontrolka oleju a do cisnienie oleju odpowiedzialne są inne czujniki nie wiem gdzie one są przy silniku 1.6 w moim przypadku silnik 1.8 są one umoeszczone w podstaeie filtra oleju i mam tam 2 czujniki jedzen jest odpowiedzialny za niskie ciśnienie a drugi za wysokie ciśnienie oprucz tego jestam też czujnik teperatury oleju ale z tego co słyszałem nie wszystkie golfy go mają
marko1967
Members

Postprzez marekgol » 23 cze 2008, o 20:55

Moze cos sie dzieje z pompa oleju. Lepiej podjechac i sprawdzic czy jest wlasciwe cisnienie niz pozniej plakac ze sie nie sprawdzilo(mialem ostatnio taki przypadek ze kolesiowi co raz zapala sie kontrolka oleju az wkonczy przytarl wal i zatarl turbine koszt remontu okolo 4000-5000zl)a padla tylko pompa oleju a jakiej biedy narobilo wiec lepiej zapobiegac
marekgol
Berbeć

Temperatura :| !!

Postprzez KrysteK_ » 24 cze 2008, o 12:52

Witam Wszystkich !

Mam taki problem...

Wczoraj jezdzac po miescie zauwazylem ze zapalila mi sie kontrolka plynu (za wysoka temeratura) osiagla ona ponad 110*C ! :| wymienilem czujnik przy chlodnicy (bo nie wlaczal mi sie wentylator) - nadal to samo..wiec zaczalem sie zastanawiac nad termostatem. Wzialem wyciaglem go calkowicie (zeby auto pracowalo na pelnym obiegu) w celu sprawdzenia czy wlaczy sie wentylator, wlaczyl sie. Ale teraz znow wystepuje problem...wlacza mi sie on dopiero jak temp.dojdzie do 110*C :| troche dziwne..auto pracuje non stop na pelnym obiegu (czyli tak jak by termostat byl ciagle otwarty) wiec dlaczego tak pozno sie wlacza wentylator ??
Przed wyciagnieciem termostatu i czujnika chlodnicy wentylator takze wlaczal sie przy ponad 110*C ale tylko niekiedy tzn raz sie wlaczal a raz nie..wyrzucilem termostat i normalnie sie wlacza za kazdym razem, ale pytanie..czemu przy tak wysokiej temperaturze?? :|

Prosze o pomoc ! :) z gory dzieki ;) Pozdrawiam!
KrysteK_
Czytacz

Postprzez daniel_maroco » 24 cze 2008, o 13:57

KrysteK mam podobny do Ciebie problem mianowicie jeżdżąc po mieście (korki i te sprawy) wskazuje mi temperaturę 110° C ale kontrolka mi się ani razu jeszcze nie zapaliła w tarasie ponad 90° C. Na postoju (na jałowym biegu) sprawdziłem przy jakich wskazaniach temperatury załącza mi się wiatrak (pierwszy bieg- wolniejszy) i wyszło że przy około 110° C a według normy powinno być tak pierwszy włączenie: 92…97; wyłączenie: 84…91 a drugi włączenie: 99…105; wyłączenie: 91…98. Wąż górny od chłodnicy powoli robił się gorący a dolny na początku zimny a dopiero przy wskazaniach około 100 ° C robi się ciepły-gorący tzn. można sądzić że termostat jest w porządku. Tak samo wiatrak bo jak zwierałem piny (jest ich 3) we wtyczce do czujnika na chłodnicy (włącznik termiczny wentylatora chłodnicy) załącza się wentylator pierwszy bieg: czerwony bodajże z biało czarnym a drugi: czerwony z czarno czerwonym. Płyn w zbiorniku wyrównawczym gdy silnik zimny między min a max a gdy włącza się wiatrak letko ponad max wiec według wskazań. Więc myślę (mogę się mylić) że w moim przypadku jest to albo czujnik temperatury przy termostacie który źle wskazuje temperaturę w kabinie albo włącznik termiczny wentylatora chłodnicy albo co innego… Ale znaczne od wymiany czujnika temperatury przy termostacie jeżeli nic to nie pomoże to wymiennie włącznik termiczny wentylatora chłodnicy a jeżeli to nic nie pomoże to będę główkował nadal co to może być. Jeżeli ktoś miał podobny problem prosiłbym o napisanie co w jego przypadku to było- z góry dziękuję.
daniel_maroco
Berbeć

Postprzez KrysteK_ » 24 cze 2008, o 14:09

daniel_maroco napisał(a):KrysteK mam podobny do Ciebie problem mianowicie jeżdżąc po mieście (korki i te sprawy) wskazuje mi temperaturę 110° C ale kontrolka mi się ani razu jeszcze nie zapaliła w tarasie ponad 90° C. Na postoju (na jałowym biegu) sprawdziłem przy jakich wskazaniach temperatury załącza mi się wiatrak (pierwszy bieg- wolniejszy) i wyszło że przy około 110° C a według normy powinno być tak pierwszy włączenie: 92…97; wyłączenie: 84…91 a drugi włączenie: 99…105; wyłączenie: 91…98. Wąż górny od chłodnicy powoli robił się gorący a dolny na początku zimny a dopiero przy wskazaniach około 100 ° C robi się ciepły-gorący tzn. można sądzić że termostat jest w porządku. Tak samo wiatrak bo jak zwierałem piny (jest ich 3) we wtyczce do czujnika na chłodnicy (włącznik termiczny wentylatora chłodnicy) załącza się wentylator pierwszy bieg: czerwony bodajże z biało czarnym a drugi: czerwony z czarno czerwonym. Płyn w zbiorniku wyrównawczym gdy silnik zimny między min a max a gdy włącza się wiatrak letko ponad max wiec według wskazań. Więc myślę (mogę się mylić) że w moim przypadku jest to albo czujnik temperatury przy termostacie który źle wskazuje temperaturę w kabinie albo włącznik termiczny wentylatora chłodnicy albo co innego… Ale znaczne od wymiany czujnika temperatury przy termostacie jeżeli nic to nie pomoże to wymiennie włącznik termiczny wentylatora chłodnicy a jeżeli to nic nie pomoże to będę główkował nadal co to może być. Jeżeli ktoś miał podobny problem prosiłbym o napisanie co w jego przypadku to było- z góry dziękuję.

Ja mam zmieniony czujnik termiczny (chlodnicy) i czujnik temperatury plynu (ten co pokazuje w kabinie) , i nie mam aktualnie termostatu, czyli tak jak by byl ale caly czas otwarty..i nadal mi sie wiatrak wlacza przy 110*C :| prosze o pomoc ;) Pozdrawiam!
KrysteK_
Czytacz

Temperatura golf 1,8 +LPG

Postprzez BigStarZyga87 » 25 cze 2008, o 21:01

Witam mam nadzieje ze mi ktos pomoze a mianowicie samochod mi sie tak grzeje zee ho ho w miescie wskaznik pokazuje 110 stopni i tylko schodzi do 90 a w trasie 90 stopni co mam robic silnik jest tak goracy ze sie boje normalnie nim jezdzic ostatnio dotykalem wezyka od plynu chlodniczego i byl tak goracy myslalem ze peknie czytalem o wymianie czujnika plynu chlodzacego czujnika temperetury i termostacie gdzie to sie znajduje jak to wymienic i jakie podzespoly najlepiej kupic ?????? prosze aby mi ktos wytlumaczyl raz po razie jak to wszystko zrobic ??????pozdrawiam
BigStarZyga87
Berbeć

Postprzez SotoM » 26 cze 2008, o 00:17

zamknięty jest termostat. na bank i dlatego łapie ci taka temperature. lepiej nie jeździj tak bo przegrzejesz motor....
Mój były SotoMoVWóz