układ chłodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez prezesik » 6 sie 2008, o 23:10

mora812 napisał(a):jutro jade do serwisu ciekawe ile zaspiewaja za oryginal?
ja dałem w sklepie 70 zeta, a w serwisie zawalą spokojnie 100 zł
mora812 napisał(a):za czujnik dalem 30 zl to podruba na 100%
też kupiłem na allegro za 30 zeta i też była podróba i też wychodziły takie cuda-wianki.
prezesik
Members

Postprzez SotoM » 6 sie 2008, o 23:23

czujnik ten 4o pinowy to czujnik systemowy czyli 2 w 1 on podaje temp.do ECU i na blat. ale ja bym na twoim miejscu wymienił termostat.wiele ludzi w to wątpi. rozumiem ze moze byc przewód goracy - owszem bedzie bo termostat uchyla sie na milimetr i coś tam przeleci ale w nie odpowiednij ilości aby schłodzić motor. ostatnio naszemu 4umowiczowi robiłem taki problem.woda mu sie nie gotowała temp.skakała mu do 110st. przewód od termostatu gorący.przewody twarde jak cholera. i mu pokazałem jego termostat jak działa wrzucając go do wrzącej wody.uchylił sie na 1mm.włożyłem nowy termostat - 40zł. WAHLER - problem znikł.a dla mnie pojawił sie nowy klient na fuchy. a kolega jeździł po mechanikach...przerobiłem troche tematów z układem chłodzenia. ale rub jak uważasz....twoja kasa
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Pytanie o pompe wody i rozrząz 2,0 gti 8V ADY

Postprzez manian » 8 sie 2008, o 09:28

Witam!!!
Czy w Golfie III GTI 2,0 8v ADY pompa wody chodzi na pasku rozrządu?

Chce zmienić rozrząd i nie wiem czy pompe wody też muszę.
Przebieg 172 000.

Pozdrawiam
manian
Berbeć

Postprzez arek ryba » 8 sie 2008, o 09:31

pompe wody nie końecznie musisz wymieniać.
manian napisał(a):pompa wody chodzi na pasku rozrządu?
tego nie wiem w 100% ale raczej nie pompa napędzana jest oddzielnym paskiem (tab bynajmniej jest w 1,8)
arek ryba
Members

pompa wody

Postprzez marcin77 » 9 sie 2008, o 14:15

mam takie same auto jak ty i wymienilem pasek i napinacze a pompa zostala ta co byla a co do paska to nie jestem do konca pewien ale mysle ze jest na tym samym pasku
marcin 77
marcin77
Czytacz

Postprzez pablomed » 9 sie 2008, o 15:51

manian napisał(a):Czy w Golfie III GTI 2,0 8v ADY pompa wody chodzi na pasku rozrządu?
nie, napędza ją pasek od alternatora, a w wersjach z klimą pasek od wspomagania.
pablomed
Members

Postprzez manian » 9 sie 2008, o 18:18

Ok. Dzięki za info. wymieniam bez pompy.
manian
Berbeć

czujnik temperatury w króccu

Postprzez adams » 12 sie 2008, o 23:33

przegladam ale nie widze zeby ktos mial tak jak ja a wiec : dzisiaj pojechalem do sklepu motoryzacyjnego bo potrzebowalem kupic nowy czujnik od temperatury (ten co do krócca wchodzi) noi ja mam w golfie czarny czujnik 4 pinowy z NIEBIESKIM paskiem. Szukalismy w ksiazce w tym sklepie i w komputerze, pol godziny tam szukalismy zeby znalezc czujnik do golfa 1994 1,6 75 KM taki czujnik jaki ja mam, noi znalezlismy tylko ze wszystkie wersje 1,6 B mialy czarny z żółtym paskiem a czarny z niebieskim mialy samochody z silnikami okolo 2,5 litra, wiec cos tutaj jest nie halo .

moje pytanie jest nastepujace ... : Jaki czujnik mam kupic ?? taki co mam czyli od wersji z wiekszymi silnikami czy moze ktos w niemczech zly czujnik zalozyl i powinien byc czarno żółty. Orientuje sie ktos z Was czy jest tak azasada ze benzyniaki 1,6 musza miec czarno żółty np ? moze nie wiem ten co ja mam mial na celu oszukanie komputera i zwiekszenie mocy ? to chyba glupie ... Aha tak wogole to chce zmienic czujnik poniewaz na zegarze mam zawyzona temperature o 10 stopni okolo, i drazni mnie jak stoje w korku troche dluzej i temperatura skacze do 110 !!

Opcja z termostatem odpada jest trzeci i sie okazalo ze dwa poprzednie byly sprawne ...
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez prezesik » 13 sie 2008, o 02:00

adams napisał(a):Aha tak wogole to chce zmienic czujnik poniewaz na zegarze mam zawyzona temperature o 10 stopni okolo, i drazni mnie jak stoje w korku troche dluzej i temperatura skacze do 110
bo masz wsadzony nie ten czujnik.
Kup z żółtą obwódką, ja taki mam i jest GIT. Tylko nie kupuj żadnych zamienników za ok. 30 zeta, tylko oryginał za ok. 70 zeta. Zamienniki często oszukują - jak jest właśnie u ciebie. Kiedyś też kupiłem tanio na allegro czujnik za 30 zeta, włożyłem, to przy rozgrzanym silniku wskazywał 120 stopni!
prezesik
Members

Postprzez Champion's » 15 sie 2008, o 10:00

najlepiej jedz do serwisu ASO ostatnio kupowalem po 3 wpadkach na allegro i zaplacilem za taki czujnik w serwisie 50zł
Champion's
Czytacz

jak wymienic wentylator chlodnicy?

Postprzez tomala » 15 sie 2008, o 18:08

witam,ostatnio zauwazylem ze wentylator chlodnicy dziwnie chrobocze-okazalo sie ze smigielko wentylatora jest luzne i obciera o oslone chlodnicy.I tu moje pytanie -jak wymienic wentylator,czy trzeba zdejmowac cala oslone chlodnicy,a moze jest jakis inny sposob...
tomala
Czytacz

Postprzez KristoF » 15 sie 2008, o 18:46

ja kupiłem w sklepie żólto- czarny firmy febi...działa bez zarzutu.
I ma być żółto-czarny
KristoF
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ chłodzenia