wymiana płynu chłodniczego po raz któryś

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez wnb » 12 lip 2013, o 22:34

Witam zamieszczam nowy temat ponieważ pilnie muszę wykonać tą czynność serwisową a w temacie podwieszonym (zamieściłem te same pytania) brak odpowiedzi..
otóż :
mnóstwo jest postów o tej tematyce jednakże mam jeszcze małe wątpliwości, może Panowie pomogą, otóż :
1. Aby usunąć całkowicie(z chłodnicy i bloku) stary płyn należy spuszczać go na rozgrzanym silniku tak? a więc przy 90 stopniach wyłączyć silnik i rozpocząć spuszczanie?
2. po wlaniu nowego płynu zakręcić korek wlewu czy odpalić nagrzać i ewentualnie dolać? bo czytałem o 2 wersjach(zakręcać i nie zakręcać)
pozdrawiam
wnb
Berbeć

Postprzez pablomed » 13 lip 2013, o 10:21

Temperatura niema znaczenia to jest wodny roztwór a nie olej rzednący na gorąco. żeby cały płyn zszedł to w 1.8 sprawa jest prosta, odczepiasz WSZYSTKIE węże od pompy wody, czyli jeden z dołu od rurki z termostatem i te 2 od strony prawej pod altkiem.
Bezwglednie zakręcić korek po nalaniu płynu. Pierwsze nalanie nie za dużo nie pod korek najwyżej trochę powyżej kreski, potem przejażdżka aż sie termostat otworzy i płynu w zbiorniczku ubędzie, przestudzić (ważne) i dolać do kreski i w droge, czasem jeszcze raz bedzie trzeba dolać.
Odpowietrzanie na otwartym korku to często gejzery pod maska zalane wszystko płynem i zmartwienia co to się dzieje czy czasem uszczelka nagle pod głowica nie pekła. Sprawdzić drożność wężyka odpowietrzającego do zbiorniczka łącznie z krócami przed zalaniem
pablomed
Members

Postprzez k-m-r1 » 13 lip 2013, o 15:09

a ja powiem że na otwartym korku ale płynu mniej jak nie na dnie tylko

kolena sprawa płyn zawsze zostanie
ja swój płukałem ważpod jedną strone i napełniałem spuszczałem wode

potem jest woda i jak by osad leci z wodą

potem już nic

ja u siebie szorowałem weże szczotką do butelek bo zmieniałem chłodnice i chciałem na cacy ..

ja rozpinam dolny wąz chłodnicy zleci woda

nie wiem czy masz ale jak cos to można dmuchnąc w otrów korka zbiorniczka i druga osoba zatyka którys waż powietrze zabiera ze sobą wiekrzosc wody i wylatuje ...
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Układ chłodzenia