dziwny dzwiek

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

dziwny dzwiek

Postprzez ptaszek87 » 7 lut 2010, o 20:29

panowie moze mi pomozecie co moze byc przyczyna takie chrobotania podczas hamowania w przednim lewym kole, nasila sie podczas hamowania natomiast jak sie jedzie to cos tam ociera, najlepsze jest to ze nie jest to caly czas tylko od czasu do czasu, najpierw jezdze jest ok a poźniej postoi chwile autko z godzinke i siadam jade a tu te odglosy, klocki mialem z tarczami zmieniane 20tys temu, moze to przez ta zime ale cholera go wie, moze macie pomysl co jest nie tak?z gory dzieki :-)
ptaszek87
Czytacz

dziwny dzwiek

Postprzez K@mil » 7 lut 2010, o 20:36

, klocki mialem z tarczami zmieniane 20tys

sprawdz na poczatek grubosc klockow :P (moje skonczyly sie kiedys po 25tys :lol: ) ... no i zobacz czy miedzy klockiem a tarcza nie ma luzu :) ...
Klocek musi dolegac do tarczy cala swoja powierzchnia.

Ale powiem Ci ze tez mialem takie objawy :P wlasnie na tych klockach co skonczyly mi sie w 25tys :P byly to klocki Ferodo i tarczye Brembo :p Najczesciej podczas wolnej jazdy piszczalo mi prawe kolo :P zmienilem klocki i nic nie piszczy 8-)

ptaszek87 napisał(a):moze to przez ta zime ale cholera go wie

akurat miedzy klocki i tarcze jak sa dobrze zalozone to nic nie powinno sie dostać, to nawet jak jest na nich lod albo snieg to po przejechaniu paru km snieg sie rozpusci, :)
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Repsol » 7 lut 2010, o 21:46

ptaszek87, tez obstawiam klocki.
Jak masz jakiejś lipnej firmy to zdarzają się takie przypadki, że materiał cierny potrafi się odklejać od tej metalowej części klocka. Powstaje tam wtedy szczelina w którą może dostawać się woda. Woda jak wiadomo na mrozie zamarza i pod postacia lodu rozszerza swoją obiętość. Mogą wtedy dziać się rózne dziwne rzeczy z układem hamulcowym.
Na początek sprawdź klocki, zaciski oraz tarcze.
Możesz również mieć zawodniony płyn hamulcowy w którym woda równiez zamarza, ale to raczej nie.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez ptaszek87 » 7 lut 2010, o 22:45

hamowac dobrze hamuje i pedal nie wpada w podloge wiec to bym wykluczyl tez tak mysle ze klocki ale wolalem Was sie zapytac tak wiec musze to sprawdzic

[ Dodano: 2010-02-08, 19:22 ]
sprawa sie wyjasnila to byly klocki a raczej ich brak:P kupilem wymienilem i teraz jest ok:) dzieki za pomoc:)
ptaszek87
Czytacz

- - -

Powrót do Układ hamulcowy