Hamulce blokują się Proszę o pomoc !!!

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez ogon1992 » 10 lut 2011, o 20:22

Witam mam Golfika 1.9 TDI z 94 roku i wystąpił pewien problem a mianowicie zaczne może od tego że jakieś dobre juz 3 miesiące temu wymieniłem z przodu tarcze z klockami. Zostały cofnięte tłoczki przy odkręconym zbiorniczku wyczyszczone zaciski czyli wszystko jak być powinno. A problem polega na tym że podczas hamowania przy dojeżdzaniu do światem czy czego kolwiek gdzie muszę wyhamować do zera auto w ostatniej fazie jeszcze się tocząc samo przyhamowywuje. Jest tak tylko wtedy jak wcisnę pedał hamulca dosyć mocno. Przy lekkim hamowaniu opór jest mniejszy i auto raczej toczy sie do końca jak powinno. Dam jeszcze taki przykład że jak stoję na jakiejś niewidocznej górce dajmy na to 5% pochyłu to auto przy takim nachyleniu powinno sie zacząć przy puszczonym hamulcu staczać a u mnie nic i trzyma.

Prosiłbym bardzo o pomoc bo kompletnie nie wiem co mógłbym z tym zrobić :(
ogon1992
Czytacz

blokowanie hamulców

Postprzez din » 11 lut 2011, o 09:22

A jak wymieniałeś klocki i tarcza przesmarowałeś prowadnice smarem miedziowym??

Najważniejsze jest też sprawdzenie tłoczka - wysunąć go niemal, że na maxa(tylko uważać aby nie wypadł) i sprawdzić czy nie ma wrzerów. Tłoczek musi być niezkazitelny. Jeśli masz jakiekolwiek wrzery to na pewno jest to przyczyną blokowania. W takim wypadku zestaw naprawczy zacisków (gumki) + tłoczki muszisz kupić i powymieniać.
din ;))))
din
Badacz tematu

Postprzez PiJey88 » 11 lut 2011, o 14:21

podnieś auto do góry i sprawdź czy to na pewno przód trzyma a nie przypadkiem tył, często są problemy z ręcznym w mk3
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez ogon1992 » 11 lut 2011, o 16:43

Kolega din mi chyba pomógł ;) rozebrałem zacisk i zobaczyłem ze tłoczek w lewym zacisku przy naciśnięciu pedała nie chowa sie całkiem od razu tylko dopiero odpuszcza po jakiejś chwili. Czyli może być tak jak mówisz jest po prostu naleciały gdzieś od rdzy albo przyrzarty trochę i to powoduje takie zachowanie tłoczka.

A mam jeszcze takie pytanko czy to może być też kwestia nie odpowietrzonego układu hamulcowego ?? Bo tył mam odpowietrzony ale nie wiem jak z przodem :-/
ogon1992
Czytacz

Postprzez din » 11 lut 2011, o 19:43

W sumie też może być. Jak hamujesz czujesz, ze pedal jest miekki, sprężysty? Tak czy inaczej warto odpowietrzyć zaciski.
din ;))))
din
Badacz tematu

Postprzez ogon1992 » 12 lut 2011, o 00:10

Dokładnie to o czym mówisz. Jest miękki i tak jakby na chwilę zostawał czasami ale dosłownie na pół sekundy. Tylko wiesz co może byc problem bo jak ostatnio przeglądałem zaciski to śrubka z odpowietrznika nie chciała zejeść. Co z tym fantem wtedy zrobić ??
ogon1992
Czytacz

heble

Postprzez din » 14 lut 2011, o 09:13

jaka srubka z odpowietrznika? Odpowietrznk to jeden wkręcany w zacisk element. Na jego koncowcepowinien byc gumowy kapturek ot co. Jeśli nie chce Ci ie wykrecic odpowietrznik to juz gorzej. Najlepiej rozgrzac go lekko mlotkim z goru puknac i delikatnie probować jeśli o nie da rady to mocno (moze się uda może się ukręci) no to wtedy tylko nawiercanie i większy odpowitrznik.
din ;))))
din
Badacz tematu

Postprzez SotoM » 19 lut 2011, o 14:29

badanie na rolkach pokaze cie do którego koła zajrzec. badanie sil hamowania równiez polega na sprawdzeniu oporów toczenia koła jak i owalizacji bebna/tarczy hamulcowej.
jesli z przodu klocki nie stoja teba w jarzmach to 100% cos sie dziej z tyłem...
Mój były SotoMoVWóz