witam mam problem z hamulcami jak naciskam pedal hamulca lub reczny piszczy mi z tylu przeczyscilem bebny ale i tak nadal.... a przy wlaczonym silniku przy jezdzie piszcza mi z przodu hamulce jkak hamuje prosze o pomoc jestem zielony w takich sprawwach:(:(:((: co mam zorbic itp
jak naciskasz hamulec i puszczeasz go to słyszysz popiskiwanie z tyłu. wiec to nie wina bebnów tylko ocierają szczeki - bokami o tarcze kotwiczna. musisz zdiąć beben wziąść jakiegos gęstego smaru albo takiej specjalnej pasty która sie stosuje do ukł.hamulcowych i nałożyć go w miejscu gdzie szczeka dotyka tarczy kotwicznej.tylko nie smaruj okładzin!!!
Jumper, ściągasz koło i próbujesz zdjąć bęben do siebie kręcąc w prawo i lewo i jednocześnie ściągając , jak nie idzie to delikatnie obstukaj go młotkiem ale z wyczuciem bo Ci pęknie
a po co tłuc młotkiem w beben?? weżlatarke i przez otwór gdzie wkreca sie srube koła swiec latarka i patrz na pionowo naciągnieta sprezyne gorny jej koniec jest zachaczony o rozpieracz samo regulatora. weż 20cm śrubowkręta i pchnij ten rozpieracz do góry i beben sam ci spadnie.
opolanin napisał(a):SotoM, bo z młotkiem jest najprościej dla kogoś kto nie wie jak ściągnąć bęben, twoja metoda jest też skuteczna ale trudniejsza
ach tam opolanin co ty nawijasz...jaka trudniejsza...jest o wiele prostrza i krutsza.młotkiem musisz sie namachać a srubokretemn robisz tylko jeden ruch