Już spory czas temu dostrzegłem, a właściwie słyszałem sporadycznie, że coś gwiżdże chodźby dźwięk skończonych klocków podczas jazdy. Kilka dni temu musiałem zrobić dłuższy odcinek drogi i jakoś w przedziale 15-20km auto zaczęło mi huczeć z prawego koła a że zacząłem to słyszeć jak już dojechałem do celu, to zostawiłem auto i poszedłem załatwić pierw swoją sprawe, która jakby nie patrzeć chwile trwała. Po powrocie pojeździłem troche po parkingu przed hipermarketem, ale huczenia już nie było tylko metaliczny świerkot więc pojechałem w droge powrotną do domu i po 15km znowu to samo... rano w drodze do pracy oczywiście już nic.
Dwa dni po tym incydencie zdarzyło sie że musiałem zrobić ten sam odcinek, tyle że dwa razy. w pierwszej drodze auto miało sie okazje ochlodzić kilka razy więc było ok, ale jak miałem jechać znowu to ponownie usłyszałem huczenie wydobywające sie z prawego przedniego koła. Jechać nie wypadało tak, ale że musiałem to wziąłem przedłużke i grzechotke i oklepałem zacisk przez otwory w feldze co jak sie okazało było genialnym posuniciem, bo pomogło na pewien moment ale było to tyko ten jeden raz bo po kolejnych 20km już nic nie pomagało...
Nie często mam okazje aż tak bardzo zagrzać auto więc zaopatrzylem sie w aparat by to nagrać:
https://www.youtube.com/watch?v=bXtRyp0 ... ture=g-upl
coprawda troche długie, ale tylko tak była pewność że wszystko uchwyce
0:36 słychać dosyć dobrze jak to brzmi
0:55 słychać metaliczny świerkot
3:03 już tak idealnie słychać huczenie, że lepiej nie idzie
jeszcze dodam że jak naciskałem hamulec to ustawało.
dzisiaj wziąłem podniosłem auto paleciakiem by sprawdzić jak sie koło kręci i jak kręce z kołem to słychać że coś szura o metal, a jak ściągne koło i chce samą tarczą pokręcić to co chwile ją wyraźnie coś blokuje więc nie jest to za wesołe do jazdy tymbardziej że już czułem wcześniej że przy ruszaniu z miejsca coś mi koło kilka razy ściągło i prawdopodobnie podejrzewam że od tego.
Myśle, że wszystko opisałem najdokładniej jak sie da i chciałbym sie zapytać czy ktoś już mial z czymś takim doczynienia albo wie co powoduje problem i co trzeba by wymienić za wczasu by nie doznać poważniejszej awarii?