huczenie

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

huczenie

Postprzez Ranger » 4 wrz 2012, o 21:52

Już spory czas temu dostrzegłem, a właściwie słyszałem sporadycznie, że coś gwiżdże chodźby dźwięk skończonych klocków podczas jazdy. Kilka dni temu musiałem zrobić dłuższy odcinek drogi i jakoś w przedziale 15-20km auto zaczęło mi huczeć z prawego koła :zdziwko: a że zacząłem to słyszeć jak już dojechałem do celu, to zostawiłem auto i poszedłem załatwić pierw swoją sprawe, która jakby nie patrzeć chwile trwała. Po powrocie pojeździłem troche po parkingu przed hipermarketem, ale huczenia już nie było tylko metaliczny świerkot więc pojechałem w droge powrotną do domu i po 15km znowu to samo... rano w drodze do pracy oczywiście już nic.

Dwa dni po tym incydencie zdarzyło sie że musiałem zrobić ten sam odcinek, tyle że dwa razy. w pierwszej drodze auto miało sie okazje ochlodzić kilka razy więc było ok, ale jak miałem jechać znowu to ponownie usłyszałem huczenie wydobywające sie z prawego przedniego koła. Jechać nie wypadało tak, ale że musiałem to wziąłem przedłużke i grzechotke i oklepałem zacisk przez otwory w feldze co jak sie okazało było genialnym posuniciem, bo pomogło na pewien moment :mrgreen: ale było to tyko ten jeden raz bo po kolejnych 20km już nic nie pomagało...

Nie często mam okazje aż tak bardzo zagrzać auto więc zaopatrzylem sie w aparat by to nagrać:
https://www.youtube.com/watch?v=bXtRyp0 ... ture=g-upl
coprawda troche długie, ale tylko tak była pewność że wszystko uchwyce
0:36 słychać dosyć dobrze jak to brzmi
0:55 słychać metaliczny świerkot
3:03 już tak idealnie słychać huczenie, że lepiej nie idzie

jeszcze dodam że jak naciskałem hamulec to ustawało.

dzisiaj wziąłem podniosłem auto paleciakiem by sprawdzić jak sie koło kręci i jak kręce z kołem to słychać że coś szura o metal, a jak ściągne koło i chce samą tarczą pokręcić to co chwile ją wyraźnie coś blokuje więc nie jest to za wesołe do jazdy tymbardziej że już czułem wcześniej że przy ruszaniu z miejsca coś mi koło kilka razy ściągło i prawdopodobnie podejrzewam że od tego. :wstyd:

Myśle, że wszystko opisałem najdokładniej jak sie da i chciałbym sie zapytać czy ktoś już mial z czymś takim doczynienia albo wie co powoduje problem i co trzeba by wymienić za wczasu by nie doznać poważniejszej awarii?
Ranger
Czytacz

huczenie

Postprzez prezesik » 4 wrz 2012, o 23:31

Łożosko do wymiany, nic innego, nie ma co gdybać.
prezesik
Members

Postprzez Myst » 5 wrz 2012, o 06:51

prezesik25 napisał(a):Łożosko do wymiany, nic innego, nie ma co gdybać.

Dokładnie. Czesto bywa przy łozyskach ,że szumi zupełnie inne niz nam sie wydaje :-) Dlatego Najszybciej to sprawdzisz podnosząc po kolei pod każdym kołem auto.Obracając kołem nie powinno szumieć, jeśli to robi to w tym kole masz do wymiany łozysko. Mozesz tez sprawdzić czy niema luzu na boki . W skrajnych przypadkach też tak bywa
Myst
Czytacz

Postprzez jasiu0997 » 6 wrz 2012, o 08:31

Myst, potwierdzam zrób jak mówia :)
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
jasiu0997
Members

Postprzez Ranger » 8 wrz 2012, o 21:11

A więc wygląda to tak, że wymieniłem łożysko w kole. Faktycznie wymagało one wymiany, ale jak już wszystko złożyłem spowrotem to koło fajnie sie już nie blokuje, ale tarcza dale coś trze. to co? była by wygięta? może sie wygięła przez to że osłona kierowania powietrza na hamulce jest urwana i jej nie ma? :zdziwko:

tego czy czasem nie zacznie huczeć jeszcze nie sprawdzalem, bo przez ostatnią dobe wymieniałem te łożysko i narazie nie mam siły :wstyd:
Ranger
Czytacz

Postprzez slawek5t » 8 wrz 2012, o 23:48

Zacisk oraz jego klocki mogą leciutko szurać.
U mnie też tak było, pokazałem mechanikowi i powiedział że tak może zostać, ponoć to sie niweluje podczas odpalonego silnika i podczas jazdy.... Ile w tym prawdy to nie wiem bo sie na tym nie znam. Ważne że gdy jade nic nie szura....

Nie masz żadnego luzu na zacisku ? Sprawdź może on ociera ....

Coś mi sie nie chce wierzyć żeby to ocieranie było prawidłowością.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez jasiu0997 » 9 wrz 2012, o 12:03

delikatnie ma prawo ocierać, jezeli mocno nie chamuje koła to jest OK,:) ale tak po 100km, podnieś koło na lewarku i sprawdz jak sie kreci i czy niema zadnych luzów jak coś dokręc łozysko :)

jasiu0997
Members

Postprzez Ranger » 11 wrz 2012, o 20:49

Czyli możliwe jest, że jak słysze że niby z przodu huczy to łozysko z tyłu jest walnięte? Jednak dalej huczy, poza huczeniem mam też metaliczny podźwięk raczej z lewej strony. Dobrze tylko, że przód jednak wymagał wymiany i czas poświęcony na wymiane nie poszedł na marne :mrgreen:
Ogólnie gryzie mnie to że tak nagle sie to pojawiło i że słychać to dopiero po przejechaniu 20km, ale ostatnio dawałem do wymiany lewą ręcznego więc może pan 'mechanik' za mocno coś dokręcił z tyłu i po rozgrzaniu sie dopiero słychać efekty?
Wcześniej kręciłem tylko przednimi kołami więc rozumiem że wypadało by teraz z tyłu jeszcze pokręcić zanim wymienie drugą strone z przodu :hyhy:
Ranger
Czytacz

Postprzez jasiu0997 » 12 wrz 2012, o 08:48

no tak teraz dupa do goóry i zakręć i pisz :)

jasiu0997
Members

Postprzez Ranger » 12 wrz 2012, o 16:23

podniosłem, próbowałem zakręcić, ale musiałem założyć rękawiczki bo potrzebna była siła dwóch rąk by kołem kręcić, a więc wychodzi na to że za mocno doj...kręcone podczas 'naprawy' i przez to sie nagrzewa po 20km i wyje :>

Te łożyska z tego koła kwalifikują sie do wymiany czy moge to poprostu poluzować i będzie git?

Mogłem to w sumie wcześniej sprawdzić, ale nie chciało mi sie iść po kliny 20metrów żeby zablokować auto :mrgreen:
Ranger
Czytacz

Postprzez Myst » 12 wrz 2012, o 21:06

Stara sprawdzona metoda dokręcania łożyska... Dociągasz na maxa i potem luzujesz 1/4 obrotu. Po tym zabiegu sprawdź obracając bębnem czy nie jest za mocno. Jakby było za lekko to beben złapie luz (najlepiej go wyczujesz zakładając koło).
Jeśli jeździłeś na tak mocno skręconym kole, to nawet jeśli po poprawnym dokręceniu przestanie huczeć to za jakieś pół roku znowu się odezwie, a wtedy dokręcanie już nie pomorze. :-P

Sprawdż reszte kół bo ja też myśłałem , że huczy mi lewy przód a huczał lewy tył... Mozesz mieć inne łożyska do wymiany i niesie sie po całym golferze :-D
Myst
Czytacz

Postprzez Ranger » 14 wrz 2012, o 22:57

Problem rozwiązany. Dzisiaj sobie wziałem ściągnąłem bęben, przeczyściłem szczotką drucianą conieco, dałem nowy smar, bo był jakiś tawot czy inne dziadostwo... Przykręcilem tak jak należy i podczas jazdy już nie mam żadnych niespodzianek.
Nigdy chyba nie zrozumiem jak ktoś kto sie zajmuje na poważnie naprawami mógł zrobić takie coś :wstyd: Lepiej sobie jednak robić samemu, takie proste rzeczy i kupa nerwów, pieniędzy i wbrew pozorą czasu zostanie zaoszczędzona :mrgreen: szkoda tylko że o miejsce trudno na zabawe z golfem :E

Dzięki wszystkim za pomoc, bez was nie przeszedł bym przez to tak gładko :hyhy:
Ranger
Czytacz

- - -

Powrót do Układ hamulcowy