Jakie tarcze i klocki?

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez strzeliniasty » 10 lut 2010, o 14:04

mam wentylowane fabrycznie
strzeliniasty
Members

Postprzez Repsol » 10 lut 2010, o 14:07

No więc będą Ci pasować.
Tarcze które podałem są na cztery śruby (szpilki mocujące koła)
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez strzeliniasty » 10 lut 2010, o 14:25

Repsol napisał(a):No więc będą Ci pasować.
Tarcze które podałem są na cztery śruby (szpilki mocujące koła)

no to git wlasnie dowiadywalem sie o tarcze went brembo i nie sa drogie :D do tego te klocki ktore ty podales i bedzie git (mam nadzieje)

podziekowal za pomoc
strzeliniasty
Members

Postprzez SotoM » 11 lut 2010, o 19:53

niebawem takze bede zmieniał tarcze i klocki, teraz konczę zestaw TRW,lecz szybko sie jakos konczą, zamierzam teraz załozyc ten zestaw-
Repsol napisał(a):Tarcza BREMBO 08.5149.14 + klocki FERODO Premier FDB 775
, z tym ze mysle czy zapoda tarcze z ATE Power Disc
Obrazek
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Repsol » 11 lut 2010, o 21:23

SotoM, chociaż firma ATE jest naprawdę zacną marką, to mnie śmieszą takie wynalazki typu dziurki-nacięcia w normalnym cywilnym aucie ;-)
Już zdecydowanie wolałabym na Twoim miejscu dokupić jarzma i wpakować normalne oryginalne/seryjne wentylowane tarcze bez zadnych nacięć.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Lampo » 11 lut 2010, o 22:55

hmmmm nie wiem dlaczego ale pod te tarcze 256mm jakies cuda sie dzieją
w zaciski VW II w które mieszczą się tarcze 239mm można wpasować zarówno tarcze wentylowane jak i pełne
z tego co mi wiadomo do zacisków girlinga o których ów mowa tez podchodzą 2 zestawy tarcz...
Tarcze frezowane jak i nawiercane jak to piszę kolega Repsol, to smieszny wynalazek którego nie wykorzystamy w 100% w swoim aucie generalnie to ładnie tylko wyglada i moze troszke polepszy hamowanie ale troszkę :)
Wsadzaj chłopie wentyle na przód i jazda
Lampo
Gaduła

Postprzez SotoM » 12 lut 2010, o 15:43

ale te naciecia na tarczy to nie dla bajeru są tylko dla odprowadzania pyłu i chłodzeniu tarcz w trakcie hamowania z dużej predkości...
no dobra. a co z zaciskami jak bym chciał wentyle...?? tylko jarzma sie zmienia i klocki 16 a zacisk ten sam czy.....??
bo u mnie juz jest spory luz na prowadnicach, dałęm wiecej smaru aby je usztywnic ale to długo nie wytrzyma...
i patrzyłem na zastaw naprawczy prowadnic i na nowe jarzma. w sumie jarzma do wentyli sa 30zł drozsze...
tylko zebym wiedział na 100% czy zaciski bedą pasowały.
dziś zmieniałem z przodu amory -kurde mogłem spojrzeć jakiej firmy mam zaciski...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Repsol » 12 lut 2010, o 17:57

SotoM, kilka miesięcy do tyłu stałem przed takim samym dylematem jak Ty i założyłem normalne pełne tarcze. Pomimo tego, iż czasami ciagne za sobą przyczepkę motocyklową (ok. 120kg) + 2 motocykle (ok. 180-200kg x 2) problemów z hamulcami nigdy nie miałem i nie mam żadnych.

Też chciałem wtedy zakładać wentylowane i mogę Ci powiedzieć, że jarzmo na 100% jest inne (tarcza wentylowana nie zmieści się w jarzmo od tarcz pełnych).
Co do zacisku to prawdopodobnie jest taki sam (moim zdaniem na 99,9% jest taki sam, ale głowy nie daję) bo biorąc to nawet na "chłopski zdrowy rozum" to widzę to tak:

-klocki hamulcowe w obydwu układach z wygladu są identyczne (pomijając ich grubość)
-to samo jest z tarczami (pomijając grubosć oraz wentylacje).

Czyli reasumując wszystko wychodzi tak:

Układ NIE wentylowany (tarcze pełne) przedstawiają się tak:

19,4mm+13mm+19,4mm (grubość klocka+grubość tarczy+grubosć klocka) = 51,8mm

Układ wentylowany:

16mm+20mm+16mm=52mm

A więc wychodzi na jedno. Czyli zacisk też będzie ten sam.

PS. Wszystko powyższe dotyczy ukladów hamulcowych z zaciskami Lucasa. A obliczenia są dokonane na podstawie tarcz BREMBO i klocków FERODO.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez SotoM » 14 lut 2010, o 12:34

no włąsnie...!!! racja...
w sumie po cholewę kombinować... ja z heblami takze nie mam żadnych problemów... jedynie luz na prowadnicach co musze i tak i tak zrobic do tego niebawem tarcze i kl. Dlatego jak mam wymieniac to mi nie róznica ze ja wydam 100zł wiecej na graty bo hamulce to zycie...
i jak mam kupawa jarzma ze wzgledu na prowadnice to wole odrazu kupic na wentyle i załozy zestaw wentylowany...
na tarczach już koncze 3ci komplet klocków. nie mierzyłem tarcz ale po samym dotknieciu ich czuje pod palcami ze sa zajechane...
Dobra...dzieki za informacje.
Mój były SotoMoVWóz