Jakie tarcze i klocki?

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

jakie klocki

Postprzez radek1 » 12 lis 2010, o 22:06

WITAM mam zamiar wymienic klocki bo sie juz mi koncza ale nie wiem jakie mam kupic moj golf to 1,9tdi gt special zaciski lucasa pelna tarcza bylem w sklepie i chcieli mi sprzedac tomexa grubosc 19.60 czy one mi wejda w zaciski chodzi o przod tyl mam bebny

[ Dodano: 2010-11-12, 21:18 ]
i czy moze udzieli mi ktos jakies wskazowki i rady dotyczace wymiany
radek1
Czytacz

jakie klocki

Postprzez Procent » 12 lis 2010, o 22:40

Ferodo, ATE. Lepszych raczej nie znajdziesz. W katalogu ci powinni dobrać. Tylko musisz wiedzieć czy masz wentylowane czy nie. Bo ja np mam wentylowane i klocki są cieńsze
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez radek1 » 12 lis 2010, o 22:53

nie nie mam wentylowanych tarcz wiec te o grubosci 19.6 podejda? zaznaczam ze sa to te grubsze
radek1
Czytacz

Postprzez Procent » 13 lis 2010, o 00:46

Powinny. Z tego co pamiętam są dwa rodzaje. Wentylowane i nie. Chodzi o grubość

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez Goral1985 » 13 lis 2010, o 05:11

dokladnie do tarcz pelnych beda pasowac!!! jak cos mam takie firmy ate na sprzeadaz ;-)
Goral1985
Badacz tematu

Re: jakie klocki

Postprzez Lucas » 13 lis 2010, o 15:52

radek1 napisał(a):WITAM mam zamiar wymienic klocki bo sie juz mi koncza ale nie wiem jakie mam kupic moj golf to 1,9tdi gt special zaciski lucasa pelna tarcza bylem w sklepie i chcieli mi sprzedac tomexa grubosc 19.60 czy one mi wejda w zaciski chodzi o przod tyl mam bebny

Ja kilka miesięcy temu wymieniałem klocki przód i chłop mi z katalogu wybrał tego tomexa właśnie. Firma średniawka ale akurat wtedy zalało największy sklep motoryzacyjny w mieście i kupiłem te w jakimś średnim sklepie gdzie wyboru w markach specjalnego nie było.
Teraz tak były 2 rodzaje tych klocków właśnie (grubsze i cieńsze). Jeśli masz już troszke przyjechane tarcze to te grubsze powinny wejść. Jeśli masz nie zużyte albo wymieniasz razem z klockami to kup te cieńsze bo wtedy może sie nie zmieścic. Ja wymieniałem tarcze z klockami i wziąłem te ciensze.
Lucas
Badacz tematu

Postprzez radek1 » 13 lis 2010, o 16:20

ok w poniedzialek kupie te grubsze tomexa a jak ci sie sprawuja te klocki chodzi mi o piszczenie pylenie i scieranie
radek1
Czytacz

Postprzez Lucas » 14 lis 2010, o 14:00

Co do ścierania wiele Ci nie powiem bo jeżdże na nich nie długo, ale z tego co zaobserwowałem przez te 2,3 miesiące to są dość twarde i szybko sie raczej nie zetrą, pylą bardzo umiarkowanie przynajmniej do moich starych klocków :-P )niestety nie wiem jakiej były firmy te stare). Co do piszczenia to delikatnie popiskują ale wtedy tylko jak jest ciepło. Przy zimnie albo wilgoci jest cisza. Takie moje obserwacje :-) Firma może mało znana i może to nie to co Brembo czy Ferodo ale my też nie mamy Mercedesa czy Ferrari tylko Golfa 3. ;-) Dadzą radę napewno
Lucas
Badacz tematu

Postprzez Procent » 17 lis 2010, o 17:15

Rozwalają mnie teksty typu Mercedesa... wiesz Mietki do idealnych i szybkich nie należą, przynajmniej z tego rocznika co mk3

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez radek1 » 17 lis 2010, o 21:16

no i klocki zmienione wszystko pasowalo jak nalezy dzieki
radek1
Czytacz

jakie tarcze

Postprzez Jacek Rosiński » 25 lis 2010, o 21:18

witam. mam prosbe czy ktos wie jakie tarcze hamulcowe wlozyc wentylowane czy nie do mojego "pocisku" czyli golf III 1.6 AEE 95 r . i czy konieczne jest wymienianie klockow z tylu? czy to ma wpływ na ekspoatacje przednich nowych tarcz. czy to nie ma znaczenia ?
jac
Jacek Rosiński
Czytacz

Re: jakie tarcze

Postprzez killah » 25 lis 2010, o 21:44

Jacek Rosiński napisał(a):witam. mam prosbe czy ktos wie jakie tarcze hamulcowe wlozyc wentylowane czy nie do mojego "pocisku" czyli golf III 1.6 AEE 95 r . i czy konieczne jest wymienianie klockow z tylu? czy to ma wpływ na ekspoatacje przednich nowych tarcz. czy to nie ma znaczenia ?

nie wsadzisz tarcz grubszych niż masz obecnie. Wentylowane składają się z 2 dysków a ty na bank masz lite. Tak więc możesz sobie najwyżej sprawić nacinane.

wg mnie nie ma znaczenia wymiana tyłu do zużycia przodu. Chyba że na +. Tył nie ma za zadanoie tak czy siak blokować kół tylko je spowalniać
killah

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ hamulcowy