klocki i hamulec

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

klocki i hamulec

Postprzez wesoly_99 » 10 cze 2013, o 21:54

Koledzy, z góry przepraszam, bo pewnie już coś takiego było. Ale na gwałt potrzebuje porady i pomocy, gdyż samochodem codziennie jeżdżę wiele kilometrów. A więc tak - z prawego koła jedna strona kostki hamulcowej mi odpadła i tarło i tarło to od razu sprawdziłem ( kostki hamulcowe wymieniane prawie 2 lata temu) a druga strona tego koła prawie nie naruszona. Jutro rano jade i kupuje kostki i wymieniam ale pytanie. jakie polecacie?? tarcze mam grube,ale coś słyszałem o jakimś rancie po obu stronach? Ma on być czy nie musi?? A teraz tak jeszcze - pedał hamulca, jaki powinien być?? Bo ja mam długi, długi bardzo.. hamuje mocniej przy samym końcu?? to oznacza,że pompa hamulcowa do wymiany czy co? Jaki powinien być pedał hamulca?? Proszę Was o jak najszybszą i konkretniejszą odpowiedź!! Gdyż, jeszcze raz mówię, bez auta nie daje rady się poruszać - pracować.. Tak byn poszukał i poczytał na forum :)
Pozdrawiam!
wesoly_99
Czytacz

klocki i hamulec

Postprzez KAMNILEK » 14 cze 2013, o 09:32

z obiawów jakie masz to proponuje wymienić klocki i sprawdzić jak zachowuje się tłoczek w zacisku hamulcowym. Może jest zapieczone jeszcze zacisk w jarzmie... że tylko jednym klockiem hamowało... i odpowietrzyć hamulce. to pedał ci się podniesie..... sprawdz czy wycieku nie masz... bo ten pedał bioracy nisko jest niepokojący....
KAMNILEK
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 16 cze 2013, o 22:08

ja też mam w połowie
bierze beirze ale w połowie dopiero ostro hamuje

jak hamulce zapieczone to reperaturki kup i wymien tuleje prowadzące
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Układ hamulcowy