Pompa hamulcowa?

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Pompa hamulcowa?

Postprzez Pascal » 15 sty 2010, o 20:52

Witam...problem powstał jakiś czas temu...pedał hamulca zaczął wpadać mi w podłogę i pogorszyło się hamowanie (hamulec łapał przy końcu wciśnięcia go w podłogę).Otworzyłem maskę,patrzę a w zbiorniczku prawie nie ma płynu hamulcowego.Było go dosłownie tylko trochę na dnie...Czujnik powinien zapalić się jednak tego nie zrobił (kontrolka ręcznego).Podniosłem tył auta do góry zdjąłem bębny i obie strony są w środku suchutkie ,żadnych wycieków nie zauważyłem,to samo tyczy się w miejscu zbiorniczka ,pompy itd suchutko...Wlałem nowy płyn hamulcowy,odpowietrzyłem prawidłowo układ,przy okazji naciągnąłem ręczny i było wszystko ok dopóki nie wyruszyłem w trasę...ta sama sytuacja pojawiła się czyli płyn uciekł zostało go tylko trochę na dnie, układ zapowietrzony,pedał hamulca łapie przy końcu wciskania...Co może być objawem uciekania płynu?O-ringi?Padnięta pompa?Co radzicie w tej sytuacji?Co sprawdzić?

[ Dodano: 2010-01-15, 19:55 ]
Aha mój MK3 to 1.9 TD AAZ 1992r
Pascal
Members

Pompa hamulcowa?

Postprzez K@mil » 15 sty 2010, o 21:01

Pascal napisał(a):.Podniosłem tył auta do góry

a z przodu patrzyles czy nie ma wycieków nigdziej ? przewody gumowe lubia sie łamać i wtedy podczas jazdy plyn bedzie sie tam lał a na postoju moze tego nie widac
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez opal669880 » 15 sty 2010, o 21:08

naj lepiej to wiedz do garzu i pobaw sie tym hamulcem po naciskaj mocno.... i na suchym betonie na pewno będzie widać plame ;-)
Opal
opal669880
Czytacz

Postprzez Pascal » 15 sty 2010, o 21:13

K@mil napisał(a):a z przodu patrzyles czy nie ma wycieków nigdziej ? przewody gumowe lubia sie łamać i wtedy podczas jazdy plyn bedzie sie tam lał a na postoju moze tego nie widac

Kurcze nie mam uchwytu jednego na wężyk przy przednim kole zapomniałem nawet o tym...może masz rację zobaczę jutro...dzięki za odpowiedź... ;-)

opal669880 napisał(a):naj lepiej to wiedz do garzu i pobaw sie tym hamulcem po naciskaj mocno.... i na suchym betonie na pewno będzie widać plame

Zima jest to wszystko jest prawie mokre hehe ale nic oblukamy

Narazie dziękuje panowie...jak coś pnkt polecą... ;-)
Pascal
Members

Postprzez Repsol » 15 sty 2010, o 23:03

Jak go masz to zerknij też na korektor siły hamowania na tylnej belce.
[shadow=red] Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) [/shadow] Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Repsol
Badacz tematu

Postprzez Pascal » 16 sty 2010, o 15:01

Jak go masz to zerknij też na korektor siły hamowania na tylnej belce.

Tak mam korektor.Ale jest z nim wszystko ok.

Dziś wjechałem do garażu ogrzewanego,autko postało dobrą godz wyschło i zacząłem szukać przyczyny...noi znalazłem.Po naciśnięciu hamulca :-x płyn zaczął uciekać kropelkami przez przewód hamulcowy.Orientuje się ktoś co do kosztu przewodów hamulcowych?Z wymianą sobie poradzę....
Pascal
Members

- - -

Powrót do Układ hamulcowy