Problem z ręcznym... Nie odbija...

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez zicer » 17 gru 2012, o 17:06

Witam. Miałem taki problem, że po zaciągnięciu ręcznego i odpuszczeniu blokowalo mi się jedno koło, aż felga była ciepła. Posiadam hamulce tarczowe. Wraz z domowym mechanikiem rozebrałem zacisk, wyjąłem tłok, poczyściłem go szczotą drucianą, na pusto ręczny idealnie odchodzi, przedmuchałem ten krótki przewód sprężarką, zeszlifowałem nawet boki blaszki w klockach żeby luźniej to chodziło, nasmarowałem tłok i złożyłem to do kupy jak należy. Było git, do momentu gdy drugie koło to samo spotkało. Blokowało mocniej, raz nawet tarcza była czerwona ;/ Ta sama operacja została przeprowadzona na drugim kole, dodam że gumy były w dobrym stanie. Na drugi dzień to drugie koło znów zaczęło się blokować... Linki tak jakby nie odbiły i ręczny podnosi się bez oporu na jakies 2 ząbki. Co mam zrobić by to naprawić ? Śnieg cały czas pada a bokiem latać nie idzie ;< :-( :-x :mrgreen:
zicer
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 17 gru 2012, o 18:04

Doraźnie poluzuj linkę i ręką odciągnij dźwignie rozpieraków no i narazie staraj się nie zaciągać.Jak będą lepsze warunki to uruchom lub wymmień linkę , a jeszcze raz sprawdź czy dźwignie rozpieraków chodzą i czy cofa się cylinderek bez linki, sprawdź teź stan prowadników zacisków :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez zicer » 17 gru 2012, o 22:39

Prowadnice również przesmarowane, chodziły lekko. W ręku cylinderek odbijał bardzo dobrze. Dodam że z tyłu ogólnie są troche słabe hamulce, tarcze mało wytarte.
zicer
Badacz tematu

Postprzez jasiu0997 » 20 gru 2012, o 20:14

stawiam na linki :)
Mój Concept :serce: moj-golf/vw-mk3-cabrio-concept-by-jasko-t43936.html

<b>"Nie ważne fele, kolor, marka, produkcja zalewaj, pal, ruszaj"</b>
jasiu0997
Members

Postprzez pablomed » 22 gru 2012, o 23:57

zicer, po prostu połóż się na kocyku sięgnij ręką to zacisków i w ten sposób ocenisz czy to one za słabo odbijają czy linki sa zablokowane w pancerzu. Oby linki bo kosztują po 20 zeta, niestety zaciski w mk3 są felerne i dźwignie ręcznego za słabo odbijają z powodu korozji ich osi, rzecz jest praktycznie nienaprawialna znajdziesz o tym mnóstwo tematów.
pablomed
Members

Postprzez Imper » 23 gru 2012, o 13:35

jezeli wina bedzie lezala po stronie zaciskow proponuje zmiane na nowszy typ np z mk4.
Imper
Members

- - -

Powrót do Układ hamulcowy