słabe hantle

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

słabe hantle

Postprzez killah » 5 mar 2011, o 10:31

elo

od czego trzeba będzie zacząć naprawę układu hamulcowego? ogólnie rozchodzi się o to że hamulce mam słabe. W tamtym roku były wymieniane tarcze + klocki.

ogólnie myślę żeby wstawić 256mm na przód ale skoro teraz są prawie nowe tarcze to mało ta modyfikacja da jeśli nie poprawię innej rzeczy. Może być tak że pompa hamulcowa kończy swój żywot?

na tył też planuję wstawić tarcze.
killah

słabe hantle

Postprzez Ramze$ » 5 mar 2011, o 11:59

A do bębnów zaglądałeś? Płyn hamulcowy wymieniony oczywiście? ;)
Ramze$
Czytacz

Postprzez killah » 5 mar 2011, o 12:54

Ramze$ napisał(a):A do bębnów zaglądałeś? Płyn hamulcowy wymieniony oczywiście? ;)

z tego co pamiętam był wymieniany podczas wymiany tarcz i klocków.

do bębnów nie zaglądałem
killah

Postprzez Ramze$ » 5 mar 2011, o 15:24

To wypadałoby obejrzeć, zobaczyć czy okładziny i bębny nie są zbytnio wytarte, jeśli ręczny Ci bierze wysoko to tym bardziej do sprawdzenia. Nowa pompa kosztuje 150zł, nowe okładziny dobrej firmy 70 wiec lepiej wykluczyć wszystko po kolei zanim zrobi sie wydatek niepotrzebny ;)
Ramze$
Czytacz

Postprzez miliaszuk » 6 mar 2011, o 09:48

kolego jakie masz tarcze tzn srednica bo jesli takie jak ja 239 mm. to dam ci dobra rade nie walcz ztymi heblami bo tylko zmarnujesz kupe czasu i chajsu tak ja ja. w golfach z tym ukladem hamulcowym tarcza pełna 239 mm i bębny 200 mm tak juz jest ze sa slabe i nic na to nieporadzisz pozdro.albo to zostaw albo zmien se hebelki na te 256 wentylowane bylo na forum jak to zrobić.
miliaszuk
Czytacz

Re: słabe hantle

Postprzez PabloSBT » 6 mar 2011, o 14:15

killah napisał(a):elo

od czego trzeba będzie zacząć naprawę układu hamulcowego? ogólnie rozchodzi się o to że hamulce mam słabe. W tamtym roku były wymieniane tarcze + klocki.

ogólnie myślę żeby wstawić 256mm na przód ale skoro teraz są prawie nowe tarcze to mało ta modyfikacja da jeśli nie poprawię innej rzeczy. Może być tak że pompa hamulcowa kończy swój żywot?

jak wciskasz kilka razy hamulec to robi się twardy czy od razu łapie ? ja miałem taki sam problem w moim golfiku 1.6 ale pozdejmowałem wszystkie koła przeczyśćiłem bębny bo w środku miałem pełno brudu i przeruszałem i przesmarowałem cylinderki i teraz ładnie hamuje jak jest odpalony :) tylko że jak mam zgaszony samochód to wogóle nie działa hamulec nożny:(
PabloSBT
Members

Re: słabe hantle

Postprzez killah » 6 mar 2011, o 21:15

PabloSBT napisał(a):
killah napisał(a):elo

jak wciskasz kilka razy hamulec to robi się twardy czy od razu łapie ? ja miałem taki sam problem w moim golfiku 1.6 ale pozdejmowałem wszystkie koła przeczyśćiłem bębny bo w środku miałem pełno brudu i przeruszałem i przesmarowałem cylinderki i teraz ładnie hamuje jak jest odpalony :) tylko że jak mam zgaszony samochód to wogóle nie działa hamulec nożny:(

sprawdzę jutro na mieście z tym kilkukrotnym wciśnięciem

miliaszuk napisał(a):kolego jakie masz tarcze tzn srednica bo jesli takie jak ja 239 mm. to dam ci dobra rade nie walcz ztymi heblami bo tylko zmarnujesz kupe czasu i chajsu tak ja ja. w golfach z tym ukladem hamulcowym tarcza pełna 239 mm i bębny 200 mm tak juz jest ze sa slabe i nic na to nieporadzisz pozdro.albo to zostaw albo zmien se hebelki na te 256 wentylowane bylo na forum jak to zrobić.

hehehe sam zakładałem ten temat i mam opis jak zrobić 280 mm 4 śruby lub 256 mm 4 śruby :d ale coś niedobrego dzieje się z obecnymi hamulcami i chciałbym to naprawić zanim zmienię na 256 przód i tył tarcze bo muszę to zrobić ze względu na zmianę motoru.

280 mm też mógłbym wstawić ale wydaje mi się że nie ma co kombinować z 280mm na 4 śruby. hamulce to nie przlewki by rzeźbę robić
killah

Postprzez LeszekGT » 7 mar 2011, o 12:44

killah napisał(a):280 mm też mógłbym wstawić ale wydaje mi się że nie ma co kombinować z 280mm na 4 śruby. hamulce to nie przlewki by rzeźbę robić

Pomysł jest dobry, wystarczy dorwać tarcze z jakiegoś audi lub seata, jarzma z GTI 280mm i zaciski od tarcz 256 lub 280
LeszekGT
VIP

Postprzez killah » 7 mar 2011, o 22:03

LeszekGT napisał(a):
killah napisał(a):280 mm też mógłbym wstawić ale wydaje mi się że nie ma co kombinować z 280mm na 4 śruby. hamulce to nie przlewki by rzeźbę robić

Pomysł jest dobry, wystarczy dorwać tarcze z jakiegoś audi lub seata, jarzma z GTI 280mm i zaciski od tarcz 256 lub 280

tak wiem. masz rację. a tarcze z golfa 2 g60.
ale nie jestem co do tego przekonany. trza by było jeszcze stalówki na zimę kupić albo jakieś kapa allusy 4x100 15''

Wracając do tematu. jechałem z 500 metrów i naciskałem sobie pulsacyjnie hamulec. Nie zrobił się twardy.
killah

Postprzez LeszekGT » 8 mar 2011, o 09:28

Brzmi tak jakby padła pompa hamulcowa. A tak w ogóle to odpowietrzałeś hamulce? Może od tego warto by było zacząć?
LeszekGT
VIP

- - -

Powrót do Układ hamulcowy