Wszystko o ABS

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

Postprzez Pascal » 9 wrz 2009, o 17:48

killah napisał(a):Witam
dało by się założyć abs do mojego samochodu? silnik 1.8 aam 75 km 93 rokcznik auto.

jeżeli tak to chciałbym poznać m/w cenę całej operacji - używane części wchodzą w grę

Da rade tylko koszt strasznie duży...oto co znalazłem w necie co do tej przeróbki...

"Potrzeba:
-zwrotnice z czujnikami abs(są inne bo te mają otwory na czujniki)
-sterownik abs montowany w bagażniku
-2 przekaźniki od pompy i sterownika(najlepiej całą wiązkę)
-pompę hamulcową(to jest jedna część:rozdzielacze z zaworkami, sterownik zaworków, pompa elektryczna, popychacz od pedału oraz zbiorniczek płynu)
-czopy z tyłu pod bębny lub tarcze(ja przełożyłem całą belkę bo chciałem mieć tarczówki)
-wiertarkę żeby wywiercić otwory pod kable od czujników)
-kontrolkę w deskę rozdzielczą(zamiast tej od ręcznego wstawia się kontrolkę podzieloną na pół:ręczny/abs)
To jest generalnie wszystko. Półosie są takie same bo pierścienie od absu w tym modelu były montowane w zwrotnicach..."
Pascal
Members

Postprzez K@mil » 9 wrz 2009, o 17:57

nie oplacalny interes, no chyba ze masz na podworku golfa z absem jakiegos rozbitka albo anglika i wtedy przekladasz wszystko...

Sama pompa to juz koszt okolo 100-150 zł
Sterownik nastepne 100-150 zł

-sterownik abs montowany w bagażniku

hmm pod siedzeniem pasazera z tego co wiem jest oryginalnie :P
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez killah » 9 wrz 2009, o 18:40

czyli jednym słowem osłabiliście mój zapęd ;/ skoro to są takie koszta to jednak zrezygnuję z tego

może kiedyś jak zarobki podskoczą ;p
killah

Postprzez Murel » 9 wrz 2009, o 21:26

K@mil napisał(a): hmm pod siedzeniem pasazera z tego co wiem jest oryginalnie :P

Jak to pod fotelem pasazera??? :-o U mnie nie ma niczego pod fotelem pasazera a z tylu pod kanapa wiazki od czujnika i to wszystko. Czyli znaczy sie, ze ktos poprzednio poprzestawial cos w moim gooferze? Czy jednak nie kazdy mial montowane sterownik pod fotelem??
Nie sztuką jest zabić komara przednią szybą... Sztuką jest to zrobić boczną
Murel
Czytacz

Postprzez K@mil » 9 wrz 2009, o 21:32

Murel napisał(a):Jak to pod fotelem pasazera???

w okolicach fotela...

http://www.golf3.pl/topics4/abs-mam-czy ... u&start=15

tu poczytasz wiecej... sterownik abs.

Wlasnie poczytalem i okazalo sie ze sterownik absu jest...

Bradley napisał(a):W jednych sterownik byl pod kanapa, w drugich pod siedzeniem pasazera, w trzecich pod pompa ABS (czyli w komorze silnika).

http://www.golf3.pl/topics4/abs-mam-czy ... u&start=15
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

ABS

Postprzez bluder » 17 paź 2009, o 21:54

Witam.Mam taki problem chyba z ABS-em.Otóż niedawno jechałem w dłuższa trase jakies 1400km.Zapalila się kontrolka ABS-u.Zjechałem na stacje,wyłaczylem,ponownie zapalilem auto -kontrolka zgasła.Lampka więcej sie nie zapalila.Ale po kilku dniach zaraz po odpaleniu auta słychac z okolic serwa hamulcowego dziwny dźwiek,cos jakby sie zacierało.Pojawia sie to tylko w momencie odpalenia i trwa dosłownie jedna sekunde.Hamulce działaja ok ale mam podejrzenie,żemoze sie coś zlego dziać z pompa ABS.Co to może być?
bluder
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 18 paź 2009, o 00:29

bluder napisał(a):Co to może być?
a co my siedzimy w Twojej pompie ABS? :mrgreen:

Podłącz auto pod komputer i jak przyjdziesz z listą błędów to pomożemy bo tak to masz 200 możliwych usterek

No chyba że chcesz to mogę napisać :zdziwko: i bedziesz sobie po kolei wymieniał i naprawiał
marcinkoz2910
Members

Postprzez bluder » 18 paź 2009, o 11:04

nie,chce tylko zeby ktos napisal czy mial podobny przypadek,tylko tyle...
bluder
Czytacz

Postprzez Bradley » 18 paź 2009, o 11:14

Mialem podobny przypadek. Zapalilo sie, pojezdzilem tak z 50km, potem za 4x jak odpalilem samochod kontrolka zgasla. Podpialem vaga i wyszla niesprawnosc pompy abs, jeszcze sie blad nie dal skasowac za 1 razem. Od tego czasu wszystko smiga, ABS dziala. Powodem byla chyba wilgoc bo jechalem w deszczu jak sie kontrolka zapalila.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

ABS czujniki

Postprzez jim » 25 paź 2009, o 18:32

Ostatnio przestał mi działac ABS.
Przemierzyłem ohmomierzem czujniki i tak: tylny prawy 1,4
tylny lewy nie da się zmierzyć, wartości ciągle rosną
a dwa przednie wogóle nie reagują na miernik.
Jest to mk III z grudnia 1991 nie widziałem tam nigdzie gniazda diagnostycznego więc nawet nie wiem jak podpiąć go do komputera.Kiedyś w corrado miałem blink kody a w golfie to nie wiem czy takie coś jest i gdzie tego szukać.jeśli znacie się na tym proszę o podpowiedzi :)
I want to thank you
For making me
A little more sure
A little more wise
And couragious
jim
Czytacz

Postprzez bluder » 25 paź 2009, o 18:43

Ale czy pompa ABS w momencie odpalenia już pracuje?Ten dźwięk pojawia sie nieregularnie.Raz jest,innym razem nie.Miałem ostatnio zmieniany rozrusznik i zastanawiam się czy to właśnie nie on wydaje ten dźwięk.Ale rozrusznik po regeneracji.Chyba nie padłby w ciągu miesiąca?
bluder
Czytacz

Postprzez pablomed » 25 paź 2009, o 19:11

powinieneś mieć gniazda 2 podwójne pod jedną z zaślepek nad popielniczką pod nawiewami ( a nie na prawo od popielniczki jak w nowszych golfach. Z tym że niewłaściwe opory czujników dają ci pewność że są uwalone. Niewiem tylko czy dobrze mierzysz, najlepiej mierz we wtyczce komputerka ABS, masz chyba pod kanapą tylną. Poznasz łatwo które styki bo kable od czujników są inne jak reszta, mają nawet takie karteczki z numerkami 1,2 3 4, a drugi kabel od danego czujnika jest w środkowym rzędzie wtyku prostpoadle do tego z numerkiem. Jeśli chodzi o tylne czujnik (3 i 4) to zły opór na wtyczce komptera od razu nakazuje ich wymianę, jeśli chodzi o przód, to czujnik 1 lewy i 2 prawy warto jeszcze sprawdzić na jego wtyku przy kole, bo uszkodzenie może dotyczyć kabla koło koła a nie czujnika. Kupuj czujniki opisane na Allegro jako Siemens, przód ok 25 zeta tył droższe. Są bardzo dobre.
pablomed
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ hamulcowy