zacisk i tłoczek ...

Wszytko co zwiazane z układem hamulcowym

Moderator: Moderator

zacisk i tłoczek ...

Postprzez Filip » 25 paź 2011, o 19:03

Witam :)

Dziś rano jak jechałem usłyszałem ze piszczy mi tylne lewe koło wiec zabrałem się za naprawę hamulców okazało się ze tłoczek się nie cofa wiec wykręciłem cały zacisk . W zacisku wszystko jest ok tłoczek czysty zero rdzy w zacisku też czysto wiec co jest przyczyna? Znajomy mechanik powiedział mi ze przyczyna może być spuchniecie uszczelki znajdującej się w zacisku ale coś mu w to nie wierze :-D Panowie czekam na porady :)

z Góry Dziękuje :)
Filip
Gaduła

zacisk i tłoczek ...

Postprzez killah » 25 paź 2011, o 19:43

tłoczek się nie cofa tylko się wykręca i wkręca.

Sprawdź czy wajcha ręcznego odbija
sprawdź czy klocki hamulcowe nie zablokowały się w jarzmie
sprawdź prowadnice zacisku
killah

Postprzez Filip » 25 paź 2011, o 19:53

Teraz grzebałem przy tym zacisku i jest taka sytuacja wkręciłem tłoczek wciskałem wajcha ręcznego a tłoczek się wykręca . Prowadnice są ok chodzą luźno . Klocki siedzą sztywno
Filip
Gaduła

Postprzez killah » 26 paź 2011, o 15:12

Filip napisał(a):Teraz grzebałem przy tym zacisku i jest taka sytuacja wkręciłem tłoczek wciskałem wajcha ręcznego a tłoczek się wykręca . Prowadnice są ok chodzą luźno . Klocki siedzą sztywno

klocki muszą mieć luz. Zeszlifuj rdzę jeśli jest na jarzmie i farbę z klocków.

I dobrze że się wykręca. Taka jest jego zasada działania chociaż do końca nie wiem jak to działa tam.
killah

Postprzez Filip » 26 paź 2011, o 19:19

No i hamulce zrobione :) Wymieniem gumki w zacisku ta w środku i przeciw pyłkową , dałem nowe blaszki te co trzymają klocki zdrapałem rdze i wszystko gra :)

[ Dodano: 2011-10-26, 19:21 ]
A zapomniałem dodać pedał hamulca jest miękki coś źle odpowietrzyłem bo robiłem to sam jutro powalczę z tym i musi być dobrze :)
Filip
Gaduła

Postprzez killah » 26 paź 2011, o 21:09

Filip napisał(a):No i hamulce zrobione :) Wymieniem gumki w zacisku ta w środku i przeciw pyłkową , dałem nowe blaszki te co trzymają klocki zdrapałem rdze i wszystko gra :)

[ Dodano: 2011-10-26, 19:21 ]
A zapomniałem dodać pedał hamulca jest miękki coś źle odpowietrzyłem bo robiłem to sam jutro powalczę z tym i musi być dobrze :)

wiesz co miałem to samo

miałem źle zeszlifowane klocki. Głupia sprawa z głupim mechanikiem. Wsadziłem nowe i tłoczek wkręciłem może 2-3 mm (nie cm) i pedał się zrobił też miękki. Odpowietrz i będzie dobrze. Ja to olałem i nie chce mi się odpowietrzać na nowo. Pedał mógłby być twardszy ale hamuje b dobrze.
killah

- - -

Powrót do Układ hamulcowy