Coś piszczy podczas jazdy chyba w układzie kierowniczym.

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 1 wrz 2012, o 10:33

Witam, od pewnego czasu podczas jazdy- po dłuższym odcinku pojawiają się piski podczas jazdy są ciche jakby z układu kierowniczego. Czy jadę prosto czy skręcam prawie niema różnicy. Na postoju nic się nie dzieje. Piski pojawiają się wtedy przy delikatnym ruszaniu kierownicą podczas jazdy.

Wykluczam raczej pasek od pompy wspomagania bo na postoju mogę kręcić do okola i nic nie słychać.
To raczej taki dźwięk jakby coś obcierało o siebie, ciężko to wyjaśnić.
oldsoul
Czytacz

Re: Coś piszczy podczas jazdy chyba w układzie kierowniczym.

Postprzez K@mil » 1 wrz 2012, o 10:36

oldsoul napisał(a):Witam, od pewnego czasu podczas jazdy- po dłuższym odcinku pojawiają się piski podczas jazdy są ciche jakby z układu kierowniczego. Czy jadę prosto czy skręcam prawie niema różnicy. Na postoju nic się nie dzieje. Piski pojawiają się wtedy przy delikatnym ruszaniu kierownicą podczas jazdy.

Wykluczam raczej pasek od pompy wspomagania bo na postoju mogę kręcić do okola i nic nie słychać.
To raczej taki dźwięk jakby coś obcierało o siebie, ciężko to wyjaśnić.

Sprawdz najpierw naciąg paska (ma sie uginać około 0,5-1cm)

Jesli jest ok to Polecam zdjąć pasek z napedu pompy wspomagania i sprawdzić czy piski wystepują dalej podczas jazdy :) (przejechać sie bez wspomagania)

Jesli okaze sie ze piski nie wystepuja trzeba sprawdzić pasek, pompę oraz rolkę.
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez oldsoul » 1 wrz 2012, o 16:29

z tym że te dźwięki są gdzieś przy kierownicy, od wspomagania to jeszcze daleka droga. Tym bardziej że jak kręcę na postoju to nic się nie odezwie. To tak jakby gdzieś smar się wycierał podczas jazdy i coś mi skrzypi w kierownicy czy gdzieś delikatnie w kolumnie. Trudno zlokalizować precyzyjnie.
oldsoul
Czytacz

- - -

Powrót do Układ kierowniczy