Czy trzeba wymieniać płyn wspomagania ?
Pytam się bo mam już mętlik w głowie, jedni mówią że tak drudzy że nie .
W instrukcji pisze tylko o dolewaniu, chyba że zejdzie poniżej minimum to wtedy trzeba zbadać układ wspomagania .
Moderator: Moderator
Goral1985 napisał(a):Jak daaawno nie wymieniany to mozesz wymienic i plyn do wspomagania kiedys traci swoje wlasciwosci
Smolak napisał(a):Mój golf z 1995 roku i nie wiem jaki miałem płyn - wyciekł i w ciemno wlałem syntetyk.
Pamiętaj jednak o tym że każdy olej czy to silnikowy czy hydrauliczny, po jakimś czasie ulega utlenieniu i traci swoje właściwości, ja jednak zalecałbym wymianę oleju ATF co 4 lata max, tak samo jak wymiana płynu hamulcowego, to również jest olej hydrauliczny, do obydwu układów wchodzi max 2L. koszt znikomy, a odwdzięczy się to wam długotrwałą bezawaryjnością.demson napisał(a):Co do wymiany , to jednak stwierdzam że nie ma sensu jeśli wszystko ok .
demson napisał(a):Moim zdaniem szkoda ładować, niepotrzebnie kasy a widocznych efektów zero .
RAQnio_V napisał(a):to po co wymieniać olej silnikowy co np.10tys skoro przed wymianą i po wymianie silnik pracuje tak samo??
demson napisał(a):RAQnio_V napisał(a):to po co wymieniać olej silnikowy co np.10tys skoro przed wymianą i po wymianie silnik pracuje tak samo??
Wiadomo że nie mówię o takich rzeczach jak olej silnikowy .
Ale w przypadku wymiany płynu wspomagania jeśli układ pracuje poprawnie to niepotrzebne wydawanie pieniędzy . A po wymianie może jeszcze pompa siąść i znowu wydatek .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości