Dziwne dźwięki z kierownicy...

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez AdamPLSieradz » 19 kwi 2012, o 18:27

Przepraszam jeśli taki temat juz był, ale nie mogłem znaleźć. Od pewnego czasu, co pewien czas z kierownicy wydobywają się niepokojące dźwięki. Przez jakiś czas słychać takie stukanie przy skręcaniu w obie strony, potem na jakiś czas kompletnie ustaje i za jakiś czas znowu. Są to takie dźwięki "łup,łup,łup, chrobotanie" a przy maksymalnym skręcie kierownicą i ruszaniu do tyłu dźwięk" mmmmmmmhhhhhhhhhhhhhh" jakbym jechal z zaciagnietym recznym. Nie umiem tego inaczej opisać. To rownież występuje okresowo i po jakimś czasie znika i znowu się kiedyś pojawia. Dźwięki na pewno ne pochodzą z zewnątrz, z kół bo gdy druga osoba jedzie to na zewnątrz niczego nie słychac. Dzwięki pochodzą z kierownicy z srodka, Dodam jeszcze że kiedys przy skręcaniu coś mi się tarło takie kkkhhhhkhhkh wyczytałem że to manetka kierunkowskazow. Napuściłem tam smaru strzykawką i ten problem juz sie nie powtorzył. UFF dzięki za przeczytanie i pomoc co to moze byc? Wspomaganie pracuje prawidłowo i nie wyje, poziom plynu do niego ok dokladnie miedzy min i max, wyglada na w miare swiezy, względnie nowe łozyska
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Postprzez ppawel232629 » 21 kwi 2012, o 00:34

Jesteś pewien że dźwięki pochodzą z kierownicy? Może przeguby do wymiany
ppawel232629
Berbeć

Postprzez AdamPLSieradz » 21 kwi 2012, o 10:23

Z zewnątrz niczego nie slychac przy maksymalnym skręcie kół i ruszaniu. Czuc że dosc dziwnie kreci się kierownicą. I tak co jakiś czas raz wszystko ok a potem znowu takie dziwne dzwieki.
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 21 kwi 2012, o 13:04

Ja byk proponował obejrzeć maglownicę , bo moim zdaniem ten dźwięk przenosi się z niej na kolumnę sprawdź :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez AdamPLSieradz » 21 kwi 2012, o 13:18

pietrasiak2 napisał(a):Ja byk proponował obejrzeć maglownicę , bo moim zdaniem ten dźwięk przenosi się z niej na kolumnę sprawdź :-) :-) :-)

Czy to oznacza konieczność jej wymiany jeśli to ona jest winna? Czy można ją jakoś nasmarować itp.?
AdamPLSieradz
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 21 kwi 2012, o 14:54

Sprawdź czy nie masz powietrza w układzie , być przegub na kolumnie osłuchaj to dokładnie zajrzyj czy nie masz luzu na boki w maglownicy
pietrasiak2
Members

Postprzez pandamian21 » 22 kwi 2012, o 11:56

ja bym jeszcze sprawdzil lozysko amortyzatora, u mnie takie odglosy wlasnie byly gdy bylo uszkodzone.
pandamian21
Badacz tematu

Postprzez AdamPLSieradz » 22 kwi 2012, o 15:45

Sprawdziłem przeguby zewnętrzne- raczej są ok bo wszelkie mozliwe testy nie spowodowaly u nich hałasu. Tylko w srodku to słychac. Myślę teraz ze to moze byc przegub ale wewnętrzny. Pojadę do mechanika żeby mi sam zdiagnozował najlepiej.
AdamPLSieradz
Badacz tematu

- - -

Powrót do Układ kierowniczy