Elektryczne Wspomaganie POMOCY !

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez dzikuuu » 27 wrz 2009, o 17:55

Witam!!
Od pewnego czasu mam problem z elektrycznym wspomaganiem układu kierowniczego, wszystko zaczeło się tak, na początku zaczeło przerywać lub przy odpaleniu samachodu w ogóle nie działało lecz jak się zgaśiło silnik i odpaliło jeszcze raz to działało i jezdziłem tak ze odpalałem go tak długo aż zadziałało i jezdziłem lecz pewnego dnia w ogóle nie chciało zadziałać więc postanowiłem je rozebrać, po wymontowaniu pompy sprawdziłem szczotki z silnika elektrycznego który nabedzał pompe silnik był ok szczotki jak nowe pompa też była dobra poczyściłem poskładałem i podłaczyłem ja kablami osobno z akumulatora i działała, więc ją włozyłem spowrotem, zaczła działać przy pierwszym odpaleniu lecz przy drugim już nie działało wspomaganie czyli problem nie zniknoł, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki wszystko pasuje odpaliłem samochod i zaczołem ruszać kablami pod maska zaczło działać zaczołem sprawdzać kable lecz zaden nie wydawał mi sie przepalony czy naderwany pomyslałem że może są spalone jakieś potencjometry przy kierownicy które dawały sygnał silnikowi elektrycznemu ktoy napedzał pompe po przez ruch kierownicy lecz takiego czegoś nie znalazłem doszedłem do tego że silnik pracuje cały czas nad wspomaganiem mam coś takiego jak OKO SYSTEM to prawdopodobnie jest odpowiedzialne za prace wspomagania lecz rowniez to rozebrałem przeczyściłem i popsikałem kontakt sprey lecz nie działa, zaczołem ruszać wtyczką i zaczeło działać więc odciołem wtyczke i splątałem kable na dziko bez wtyczki lecz znowu nie działa co ciekawe wtyczka posiadała dwa kable żołto zielony i brązowy po dotknięciu żółtego kabla z brązowym działa wspomaganie lecz nie moge ich splątać razem ponieważ po zgaszeniu silnika i wyćiagnięciu kluczyka z stacyjki silnik z wspomaganie cały czas działa więc teraz co odpalam samochód dzwigam maska i stykam na chwile te kable z sobą ale to zaczyna być meczące i wkurzające co ciekawe, przy odpalaniu silnika nie świeći mi się kontrolka z ładowania przestała z chwilą od kiedy wspomaganie nie działa byłem u 3 elektromechaników lecz zaden nie umiał mi pomuc bez schematu, jest to nietypowy model Golf III 1.9 D Ecomatic pół automat lecz został on przerobiony na manual jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc
dzikuuu
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 27 wrz 2009, o 19:56

niech kolega podjedzie do serwisy VW
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez dzikuuu » 28 wrz 2009, o 11:54

byłem w serwisie to mi powiedzieli ze nie mają do tego typu golfa programu to co na niemcy mam jechać ?
dzikuuu
Berbeć

Postprzez pablomed » 28 wrz 2009, o 19:00

Oj będzie ciężko, ale skoro zadziałało po ruszaniu wtyczki tego OKO systemu to niekoniecznie sama wtyczka tylko w środku jakaś elektronika może nie stykać typu zimny lut czy niedokładna ścieżka na płytce
pablomed
Members

Postprzez adrian5 » 6 mar 2010, o 00:18

Poszukaj tu, kolesiowi pomogła wymiana płynu w elektrycznej pompie- http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1003263.html . Jeśli chciałbyś wymieniać olej to w salonie VW jest po 38 zł za litr G004000M2.
VW Golf, CL Europe, 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
adrian5
Czytacz

Postprzez k-m-r1 » 9 mar 2010, o 20:03

dzikuuu napisał(a):więc odciołem wtyczke i splątałem kable na dziko bez wtyczki lecz znowu nie działa co ciekawe wtyczka posiadała dwa kable żołto zielony i brązowy po dotknięciu żółtego kabla z brązowym działa wspomaganie lecz nie moge ich splątać razem ponieważ po zgaszeniu silnika i wyćiagnięciu kluczyka z stacyjki silnik z wspomaganie cały czas działa więc teraz co odpalam samochód dzwigam maska i stykam na chwile te kable z sobą ale to zaczyna być meczące i wkurzające

a gdyby tak zrobic przekaznik i sterowac przekaznikiem podając sygnałz stacyjki wkładasz kluczyk jest sygnał i przekaznik załancza sie i wspomaganie działa zasada działania odwrotna jak przy migającej diogdzie gdzie miga niby jak oryginalny alarm
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Układ kierowniczy