Witam!!
Od pewnego czasu mam problem z elektrycznym wspomaganiem układu kierowniczego, wszystko zaczeło się tak, na początku zaczeło przerywać lub przy odpaleniu samachodu w ogóle nie działało lecz jak się zgaśiło silnik i odpaliło jeszcze raz to działało i jezdziłem tak ze odpalałem go tak długo aż zadziałało i jezdziłem lecz pewnego dnia w ogóle nie chciało zadziałać więc postanowiłem je rozebrać, po wymontowaniu pompy sprawdziłem szczotki z silnika elektrycznego który nabedzał pompe silnik był ok szczotki jak nowe pompa też była dobra poczyściłem poskładałem i podłaczyłem ja kablami osobno z akumulatora i działała, więc ją włozyłem spowrotem, zaczła działać przy pierwszym odpaleniu lecz przy drugim już nie działało wspomaganie czyli problem nie zniknoł, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki wszystko pasuje odpaliłem samochod i zaczołem ruszać kablami pod maska zaczło działać zaczołem sprawdzać kable lecz zaden nie wydawał mi sie przepalony czy naderwany pomyslałem że może są spalone jakieś potencjometry przy kierownicy które dawały sygnał silnikowi elektrycznemu ktoy napedzał pompe po przez ruch kierownicy lecz takiego czegoś nie znalazłem doszedłem do tego że silnik pracuje cały czas nad wspomaganiem mam coś takiego jak OKO SYSTEM to prawdopodobnie jest odpowiedzialne za prace wspomagania lecz rowniez to rozebrałem przeczyściłem i popsikałem kontakt sprey lecz nie działa, zaczołem ruszać wtyczką i zaczeło działać więc odciołem wtyczke i splątałem kable na dziko bez wtyczki lecz znowu nie działa co ciekawe wtyczka posiadała dwa kable żołto zielony i brązowy po dotknięciu żółtego kabla z brązowym działa wspomaganie lecz nie moge ich splątać razem ponieważ po zgaszeniu silnika i wyćiagnięciu kluczyka z stacyjki silnik z wspomaganie cały czas działa więc teraz co odpalam samochód dzwigam maska i stykam na chwile te kable z sobą ale to zaczyna być meczące i wkurzające co ciekawe, przy odpalaniu silnika nie świeći mi się kontrolka z ładowania przestała z chwilą od kiedy wspomaganie nie działa byłem u 3 elektromechaników lecz zaden nie umiał mi pomuc bez schematu, jest to nietypowy model Golf III 1.9 D Ecomatic pół automat lecz został on przerobiony na manual jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc