Jak rozróżnić olej od wspomagania??

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez czaro » 20 kwi 2011, o 17:51

Powitać!!
Sprawa wygląda następująco: chcę sobie dolać troszkę oleju do wspomagania. Wiadomo do gofrów zielony, ale teraz zagadka: jest syntetyk i półsyntetyk. Jak sprawdzić, który jest.
Z tego co wiem akurat tych olei (czyli do wspomagania) nie wolno mieszać, bo się po prostu nie mieszają.
Więc jak się teraz dowiedzieć, który dolać??
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez sirGrzesio » 20 kwi 2011, o 19:01

myślę, że najprostszym rozwiązaniem będzie wymiana całości płynu ;-) oleju też się nie rozróżni...
sirGrzesio
Gaduła

Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Jak rozróżnić olej od wspomagania??

Postprzez K@mil » 20 kwi 2011, o 19:13

czaro napisał(a):Powitać!!
Sprawa wygląda następująco: chcę sobie dolać troszkę oleju do wspomagania. Wiadomo do gofrów zielony, ale teraz zagadka: jest syntetyk i półsyntetyk. Jak sprawdzić, który jest.
Z tego co wiem akurat tych olei (czyli do wspomagania) nie wolno mieszać, bo się po prostu nie mieszają.
Więc jak się teraz dowiedzieć, który dolać??

Nie rozróżnisz na oko :) ... wymień sobie cały, do Golfa wchodzi nie cały litr wiec wydatek 20zl :P a napewno mu nie zaszkodzi wymiana ;p
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez czaro » 20 kwi 2011, o 19:34

Nie ma na to czasu. W piątek po robocie wyjazd a na jutro mam jeszcze parę spraw do załatwienia. Poza tym cały pewnie by nie zszedł przy spuszczaniu, gdzieś w pompie czy gdzieś na przewodach pewnie by został i mogłaby być lipa.
Spróbuję jutro wyciągnąć trochę strzykawką i po prostu zmieszam trochę z syntetykiem i trochę z pół i zobaczę który się zmiesza.
czaro
Members

Postprzez K@mil » 20 kwi 2011, o 19:43

czaro napisał(a):Nie ma na to czasu. W piątek po robocie wyjazd a na jutro mam jeszcze parę spraw do załatwienia. Poza tym cały pewnie by nie zszedł przy spuszczaniu, gdzieś w pompie czy gdzieś na przewodach pewnie by został i mogłaby być lipa.
Spróbuję jutro wyciągnąć trochę strzykawką i po prostu zmieszam trochę z syntetykiem i trochę z pół i zobaczę który się zmiesza.

Jak masz czas na strzykawkę to ten sam czas bedzie jak zmienisz olej :)
Odkrecasz jeden wąż (grubszy waz przy pompie) poruszasz troszke kołami to wyleci wszystko (tylko auto zgaszone) później zalewasz nowy, ruszasz kołami, dolewasz....Odpalasz auto krecisz kierownica znów dolewasz na koncu odpowietrzasz i gotowe :P . Wymiana 14min

Co do zmieszania to i ten i ten się zmiesza :]
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez czaro » 20 kwi 2011, o 19:56

K@mil napisał(a):Jak masz czas na strzykawkę to ten sam czas bedzie jak zmienisz olej :)

Ha a nie! Ja nie mam kanału żeby grzebać. Auto trzymam pod blokiem i słabo pod blokiem zmieniać olej a tym bardziej odpowietrzać na odpalonym jak tłumik sportowy- by mnie ludzie wygnali albo policja :lol:

[ Dodano: 2011-04-21, 19:49 ]
Dobra Panowie, namówiliście mnie. Po powrocie ze świąt jadę do kumpla na kanał i wymieniam olej. Kupiłem już syntetyk. Jak wziąłem w strzykawę ten co był w zbiorniczku to stwierdziłem z kumplem, że zielony to on był ale z 10 lat temu. Podejrzewam, że jeszcze nie był zmieniany od nowości. Tak więc dzięki za pomoc!!
czaro
Members

- - -

Powrót do Układ kierowniczy