Krzywa kierownica

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Krzywa kierownica

Postprzez ares101 » 22 lip 2012, o 17:48

Witam mam taki troche dziwny problem, od czasu jak kupilem Golfa gdy jade nim prosto to kierownice musze miec lekko skreconą w prawo, nie jest to wielki problem ale denerwuje mnie on i chce go wyeliminowac, i tu moje pytanie czy jezeli odkrece kierownice to bede ja mogl sobie ustawic jak chce? Jest to kierownica ktora była montowana w pierwszych golfach MK3 nie banan lecz ta z Gla.
ares101
Czytacz

Krzywa kierownica

Postprzez michaal » 23 lip 2012, o 10:01

Naprawić ten problem możesz w 2 sposoby
1. Jedziesz na stacje kontroli pojazdów i ustawiają ci od nowa zbieżność, i przestawiają kierownicę. Cena około 50 zł. Po tym masz pewność że zawieszenie jest dobrze ustawione.
2. Ściągasz kierownicę i ustawiasz. Ten sposób nie jest zbyt dobry bo dokładnie nie ustawisz. Zależne od ustawienia wielowypustu. W efekcie wynik może być mało zadowalający.
michaal
Badacz tematu

Postprzez pietrasiak2 » 23 lip 2012, o 10:41

Określ ile potrzebujesz przestawić w lewo najlepiej gdzieś na podjeździe , jak nie masz poduchy zdejmujesz środek , bierzesz klucz 24 nasadowy , odkręcasz nakrętkę korygujesz ,dokręcasz i cała operacja . :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez greg001 » 23 lip 2012, o 13:21

lepiej jedź na zbieżność bo możesz mieć coś wybite np. gałki jeśli tak będzie to diagnosta ci to powie wymienisz je i w tedy ustawisz zbieżność.
A co do przestawiania kierownicy nie byłbym taki dobry bo jak masz poduchę to jak przestawisz (jak to kumpel zrobił) i przekręcisz max w którąś stronę możesz przewód do poduchy urwać.

Na diagnostykę jedź i ustaw zbieżność a jak coś będzie nie tak z zawieszeniem to Ci gościu po prostu nie ustawi i przyjedziesz jak naprawisz usterkę.
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slogger » 2 wrz 2012, o 20:10

Heja mam podobny problem odswieżam temat a mianowicie byłem wymienić tuleje belki i teraz musze kierownicę trochę krzywo trzymać wymieniłem też tuleje przednich wachaczy. I teraz pytanie czy lepiej jechac na zbiezność czy wrócic do tego mechanika co mi robił te tuleje tylnej belki bo możer belkę krzywo przykręcił i ze zbiezności też będą nici ?
slogger
Berbeć

Postprzez mariusz325 » 2 wrz 2012, o 20:48

slogger napisał(a):Heja mam podobny problem odswieżam temat a mianowicie byłem wymienić tuleje belki i teraz musze kierownicę trochę krzywo trzymać wymieniłem też tuleje przednich wachaczy. I teraz pytanie czy lepiej jechac na zbiezność czy wrócic do tego mechanika co mi robił te tuleje tylnej belki bo możer belkę krzywo przykręcił i ze zbiezności też będą nici ?

tuleje tylnej belki nie mają nic do krzywych kół i zbierzności.
prędzej po wymianie przednich coś musiał sknocić
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez slogger » 2 wrz 2012, o 21:36

Ja nie mam pewność czy to nie przez belkę może coś źle skręcił tył i teraz sciąga
slogger
Berbeć

Postprzez pablomed » 2 wrz 2012, o 22:03

slogger, jedź na geometrię, po wymianie tulei wahaczy musi się ona przestawić mechanik który niema sprzętu do ustawiania geometrii nie może tego sam zrobić.
pablomed
Members

Postprzez slogger » 3 wrz 2012, o 08:11

no ok to podjade na gemetrie nie wiecie gdzies w okolicy TG PIEKAR Śląskich polecana gemoetria
slogger
Berbeć

Postprzez spaceman » 3 wrz 2012, o 17:42

ja tez mam lekko w prawo i nawet mi to pasu bo jak jadę to prawą ręko trzymam za małą dziurę w kierownicy, idealnie prosto, nie muszę nadgarstka skrzywiać. Bajer poprostu. Ciekawe czy z tym przegląd podbiją ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez palio » 3 wrz 2012, o 17:48

Kierownica w niczym nie przeszkadza jak jest lekko skręcona. Najważniejsze aby była zbieżność, żeby nie ścinało opon. A przegląd powinien przejść. No chyba, że diagnosta będzie do p...... i będzie strasznie się czepiał.
palio
Administrator

Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Układ kierowniczy